Søkeselskapet Fast må finne seg i å betale en børsbot på 1,1 million kroner i forbindelse med budet fra Microsoft - som nå har kjøpt det norske søkeselskapet.

Ventet alt for lenge
Børsen mener Fast var hele to måneder for sen med å informere markedet om de pågående forhandlingene, og Fast får dermed overtredelsesgebyr for brudd på børsens regler om utsatt offentliggjøring.

Det kommer frem etter sist Børsstyremøte. Oslo Børs har undersøkt Fasts informasjonshåndtering under oppkjøpsforhandlingene på bakgrunn av kurs- og volumutviklingen i Fast-aksjen fredag 4. januar. Aksjen var suspendert fra mandag morgen (7. januar), mens det morgenen tirsdag 8. januar ble kjent at Microsoft hadde til hensikt å legge inn et bud på Fast Search & Transfer.

Børsens mener den første kontakten om et mer strategisk samarbeid mellom Microsoft og Fast ble allerede innledet tidlig i 2007. I november 2007 ble det så inngått en ny Non-Disclosure Agreement (NDA) samt et tillegg til NDA, der det blant annet fremgikk at Microsoft vurderte et bud på Fast og at det skulle utføres teknisk/kommersiell, finansiell og juridisk due diligence.

"Disse opplysningene viser at Fast var villig til å utveksle sensitiv selskapsinformasjon. Selskapet var på dette tidspunktet kjent med at Microsoft vurderte å fremsette et tilbud på selskapet. Etter børsens vurdering representerte de konkrete planene og forhandlingene på dette tidspunktet slike muligheter for oppkjøp, at de må anses for tilstrekkelige presise til å utgjøre innsideinformasjon", heter det i børsstyrets konklusjon.

Børsen mener Fast satt på informasjonspliktig innsideinformasjon da selskapene inngikk tillegget til NDA, det vil si senest 7. november 2007.

I to måneder satt Fast-sjef John Markus Lervik på informasjon han burde delt med Børsen, ifølge Børsen selv.

Lervik sa i januar til VG at han først på nyåret skjønte at et bud var på vei.

- Det lå i kortene at Microsoft tenkte på oppkjøp, men jeg lot som om jeg ikke skjønte det, sa han til Dagens Næringsliv etter budet.

Aksjen steg flere uker før bud
Det var ingen oppgang i Fast-aksjen tett etter 7. november, men aksjen klatret markert like før jul og frem til budet ble offentliggjort 8. januar.

Fra 20. desember til 7. januar beveget aksjen seg fra 10,25 kroner til 18,80 kroner.

Børsen har gått gjennom handlene i forkant av budet, og sendt sine observasjoner over til Kredittilsynet.

Les: Børsen legger Fast-handler under lupen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.