Denne artikkelen ble først publisert i januar 2018, men er oppdatert med nye opplysninger.

Både unge og voksne smarttelefonbrukere har lett for å bli knyttet til telefonene sine. I gjennomsnitt sjekker nordmenn mobilen sin 150 ganger i døgnet, ifølge en NHH-studie fra 2015. Mobilen er ofte det første og siste vi ser på når vi våkner eller legger oss. Dette har ført til et par nye begreper innen psykiatrien: Nomofobi (No Mobile Phone Phobia) og Fomo (Fear Of Missing Out).

Ifølge forsker Adam Alter er vi allerede midt i en global pandemi av skjermavhengighet som fjerner oppmerksomheten vår, forringer søvnkvaliteten og hindrer hjernen i å utfolde seg når vi kjeder oss. Ifølge Barn og medier-undersøkelsen 2016 synes norske barn og ungdommer at foreldrene er for lite til stede og bruker for mye tid på telefonene sine.

Mange har som nyttårsforsett å bli flinkere til å legge bort mobilen og være mer til stede i sitt eget liv. Det finnes gode verktøy for dette – på mobilen, ironisk nok.

Denne typen verktøy kan grovt sett grupperes i to. Man har de appene som følger med på hvor mye vi bruker telefonen og bevisstgjør oss. I tillegg kommer appene som har til hensikt å begrense og kontrollere bruk, også for andre familiemedlemmer.

App-butikkene har rikelig med slike apper tilgjengelig. Vi har valgt ut en håndfull av de mest seriøse her, men også andre gode alternativer kan finnes.

I løpet av 2018 innførte også både Apple og Google innebygde verktøy i sine mobilsystemer for å hjelpe brukerne til å kontrollere egen skjermbruk.

Bevisstgjøring

Disse appene følger med på hvor mye skjermen på telefonen er i bruk, hvor ofte man plukker opp telefonen og hvilke apper man bruker mest tid på. Som oftest har de også funksjoner for å hjelpe brukeren å legge telefonen fra seg.

Man kan for eksempel sperre tilgangen til sosiale medier i arbeidstiden for å holde på oppmerksomheten bedre.

Moment
Moment er den mest utbredte og omtalte appen for Apple-produkter. Den måler i hovedsak skjermtid og «pickups» – hvor ofte vi sjekker telefonen. Resultatene vises på en pen måte og man kan tildele seg selv en daglig kvote med skjermtid eller kvoter for ulike apper.

Betaler man, får man i tillegg en bootcamp for å venne seg av med å plukke opp telefonen oftere enn nødvendig. Ulempen med Moment er at deler av funksjonene bare fungerer hvis telefonen er satt opp med engelsk språk, men det er et bra sted å starte.

Moment.
Moment.

UBhind
Dette er en av de mest brukte appene for Android-brukere. Man får vite hvor mye man bruker telefonen, fordelt på apper.

Man kan begrense enkeltapper, sette tidskvoter og låse apper når kvoten er oppbrukt.

UBhind.
UBhind.

Space – Phone / Life Balance
Space er også myntet på enkeltbrukere, men man kan være med i grupper med andre man kjenner. Space stiller en del spørsmål ved installering som brukes til å lage individuelle planer for fornuftig bruk basert på dine svar. Tilgjengelig for både Android og Apple.

Space.
Space.

Social Fever
Denne appen er spesielt rettet mot dem som er hektet på sosiale medier. Man blir belønnet for tiden man lar telefonen ligge og man blir gjort bevisst på hvor mye mer man har fått ut av tiden sin ved å ikke bruke telefonen og sosiale medier. Ifølge utviklerne er nemlig sosiale medier dødtid som hindrer oss i å nå målene våre. Social Fever har den fordelen at den bruker lite batteri og prosessorkapasitet. Kun for Android-telefoner.

Social Fever
Social Fever

Qualitytime
Her er utgangspunktet at man gir seg selv bestemte tidspunkt for når man kan bruke ulike apper. Qualitytime kan blokkere varsler, svare automatisk på anrop med en sms og straffer deg for å bruke telefonen i perioder du selv har satt som mobilfri. Kun til Android.

Qualitytime.
Qualitytime.

Kontrollere

Spesielt mange foreldre er bekymret for barnas skjermtid. Med disse appene kan man følge med på bruken og sette regler for bruk basert på tidspunkt, enkeltapper eller type apper. Man kan også få hjelp til å filtrere uønsket innhold på nettet. I sin enkleste form kan man bare sette en kvote for hvor mye tid barna får per uke eller dag.

Her er det mulighet for å følge ganske nøye med, så utvis skjønn og vær åpen med barna om hva man kan se og ikke. I familieappene kan de som er definert som foreldre styre rettighetene til barna fra sin egen telefon eller nettbrett. Enkelte av disse har også ulike belønningsfunksjoner som kan gi mer skjermtid i premie. Rettigheter kan settes enkelt eller svært detaljert. Man må regne med å betale en månedlig sum for disse tjenestene.

Ourpact
Denne appen fungerer til både Android og Apple. Ourpact er spesielt opptatte av søvnkvalitet og at man begrenser skjermbruken den siste timen før leggetid. Det er tre versjoner av tjenesten som koster fra null til syv dollar per måned. Prisen avhenger av hvor mange enheter man vil administrere. Gratisversjonen har også en begrensning på antallet regler man kan opprette. Man får en gratis prøveuke med full funksjonalitet.

Ourpact.
Ourpact.

Kidslox
Fungerer i hovedsak på samme måte som Ourpact, men er i tillegg til smarttelefoner og nettbrett også tilgjengelig for Windows og Mac. Etter prøveperioden kan man velge mellom en gratis, begrenset versjon eller å betale for full funksjonalitet. Prisen avhenger av hvor lang betalingsterminen er, ikke antallet enheter som skal administreres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kidslox.
Kidslox.