Første tema under dagens presentasjon er Apple Arcade, den nye spilltjenesten til Apple. Arcade er lik Spotify og Netflix på den måten at man betaler en fast månedlig pris for et bibliotek av spill. Men til forskjell fra Netflix og Spotify blir ikke spillene strømmet, de lastes ned som vanlige spill til brukerens Iphone, Ipad, Mac eller Apple TV.

Over 100 spill er tilgjengelig fra start, med titler fra selskaper som Konami og Capcom. Også det norskutviklede Skate City, laget av Agens AS er med.

Apple Arcade blir tilgjengelig i utvalgte markeder 19. september. Prisen i Norge blir 59 kroner etter en gratis prøvemåned. Abonnementet kan deles med Famliedeling.

Iphone 11

Apple er tilbake til normal numerisk modellbeskrivelse av telefonene sine. Årets basisversjoner vil hete Iphone 11, med en skjerm på 6,1 tommer.

Rykter har pekt på at Iphone 11 skulle få tre eller fire kamera på baksiden, men i kveld ble det klart at Apple fortsetter med to hovedkamera. Man kan velge mellom vidvinkel og ultra-vidvinkel med 120 grader synsvinkel. Bildestørrelsen er 12 megapiksler for begge kamera.

Det er naturligvis gjort mye med etterbehandlingen i telefonen, ifølge Apple blir hvert bilde behandlet med en trillion utregninger før resultatet vises.

Nytt av året er nattmodus. Bilder i mørke omgivelser er et felt Apple har ligget langt etter konkurrentene på hittil. Men nå får også Iphone 11 en skikkelig nattmodus som setter sammen normal- og overeksponerte bilder til ett resultat. Hvor bra det fungerer skal vi naturligvis teste skikkelig når telefonen kommer.

Videoopptakeren kan filme i 4K oppløsning med inntil 60 bilder i sekundet. Også frontkameraet kan filme i denne oppløsningen. Men frontkameraet har også fått muligheten til saktefilm-opptak. Apple vil at vi skal kalle denne funksjonen «Slofies».

Batteritiden til Iphone 11 oppgis til en timer mer enn Iphone Xr, det vil i praksis si at Iphone fortsatt må lades minst en gang i døgnet.

Apple fortsetter også å produsere sine egne prosessorer. Iphone 11 får en som heter A13 Bionic. Siden kun Apple bruker denne prosessoren er det ikke lett å sammenligne den med andre, men Apple selv fastslår, ikke overraskende, at det er verdens raskeste smarttelefon.

Iphone 11 kommer 20. september og prisen blir fra 8490 kroner til 10.390 kroner avhengig av lagringsplass.

Apple-sjef Tim Cook presenterer høstens Apple-nyheter. Her er Iphone 11.
Apple-sjef Tim Cook presenterer høstens Apple-nyheter. Her er Iphone 11. (Foto: Stephen Lam / REUTERS / NTB Scanpix)

Iphone 11 Pro

Iphone 11 kommer også i en mer eksklusiv (og dyrere) utgave kalt Iphone 11 Pro, som erstatter dagens XS-modeller.

Pro-utgaven vil få OLED-skjerm med høyere lysstyrke og bredere fargerom. Skjermstørrelsen blir 5,8 tommer og 6,5 tommer på Max-utgaven. Årets farger heter midnight green, space grey, silver og gold. De har fått sertifiseringen IP68, som er den nest høyeste beskyttelsen mot støv og fukt man får på smarttelefoner.

Pro-utgaven har den samme A13 Bionic-prosessoren, som i hovedsak representerer fremskritt innen maskinlæring og strømsparing. Prosessoren har ulike kjerner med ulikt strømbehov, slik at man ikke trenger å kjøre på full strømstyrke hele tiden. Generelt skal ytelsen være 20 prosent høyere enn tidligere og gi fire timer lengre batteritid.

Pro får raskere lading også, men presentasjonen nevnte ikke hvor mye raskere. Batteriet skal imidlertid vare fire timer lenger enn på Iphone XS.

Iphone 11 Pro får tre kamera, ultra vidvinkel, vidvinkel og telefoto. Alle med 12 megapiksler oppløsning. Apple kaller kameraene 0,5x, 1x og 2x med tanke på zoom. Det nye kameraet skal slippe inn 40 prosent mer lys enn Iphone XS.

Iphone 11 Pro får en ny kamerafunksjon kalt Deep Fusion, som utnytter maskinlæring for å lage ett bilde. Deep Fusion setter sammen ni bilder og setter sammen til ett bilde, piksel for piksel ut fra de ulike eksponeringene.

Dette er samme prinsipp som Huawei har brukt i sine kamera på de tre siste toppmodellene sine. Huawei gjør dette med alle bilder, unntatt i manuell modus, mens det virker som Iphone vil ha dette som en egen bildemodus.

Deep Fusion blir ikke tilgjengelig ved salgsstart, men kommer som en oppdatering senere.

Videoopptak gjøres med alle tre kamera samtidig, slik at man kan endre zoom sømløst.

Frontkameraet er også 12 megapiksler og får helt sikkert slofie-funksjonen nevnt under Iphone 11.

Iphone 11 Pro og 11 Pro Max kommer 20 september. Prisene blir fra 11.990 for 11 Pro og 12.990 for 11 Pro Max. De dyreste modellene med 512 GB lagring vil koste 16.190 kroner og 17.190 kroner.

Iphone 11 Pro kommer også i en ny grønn utgave.
Iphone 11 Pro kommer også i en ny grønn utgave. (Foto: NTB Scanpix/Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

Ipad

I høst kommer også en ny generasjon Ipad, den syvende i rekken. Størrelsen er økt fra 9,7 tommer til 10,2 tommer. Ipad 2019 kommer nå også med samme smartkontakt som Ipad Pro har, slik at man kan koble til mer utstyr, som tastaturdeksel.

Den har en nyere prosessor enn forrige modell. Apple oppgir ikke hvor rask A10-prosessoren er, utover å presisere at den er dobbelt så rask som en «populær pc i markedet».

Designen ser ny ut, men vekten holdes rundt en halvkilo. Kabinettet er produsert av resirkulert aluminium, understreker Apple.

Presentasjonen gjør det tydelig at Apple har innsett at nettbrett ikke blir en stor kategori i seg selv, derfor vrir de utstyr og tjenester mot å konkurrere med ultraportable pc-er i stedet.

Nye Ipad blir tilgjengelig 30. september med pris fra 3990 kroner.

Apple Watch

En ny generasjon Apple Watch er også på vei, Series 5. Den nye generasjonen får en skjerm som alltid er på og synlig, riktignok med lavere lysstyrke. Batteritiden skal likevel holdes på 18 timer, noe Apple er stolte av, men som er lavt i forhold til andre produkter på markedet.

Series 5 får også innebygget kompass som kan vises på klokkeskjermen, men også som egen app med mer informasjon om posisjon, retning og stigning.

Apple har fått vann på helsemøllen. I tillegg til overvåkning av hjerterytme som de allerede har, skal klokken etter hvert få muligheten til å lytte etter skadelig støy rundt brukeren. Som på Series 4 har også Series 5 en nødfunksjon med fallsensor som kan varsle nødetater og pårørende automatisk. De viderefører naturlig nok også EKG-funksjonen som kom med forrige versjon.

Apple Watch blir tilgjengelig 20. september med priser fra 4680 kroner, prisen om du vil ha innebygget 4G er 5890 kroner i Norge.

Apple TV+

Apple TV+ er Apples originale innholdskanal. Den skal inneholde både serier, filmer og tv-programmer som «The Morning Show».

De første showene kommer 1. november. Prisen er 59 kroner per måned etter en gratis prøveuke, og kan deles med Familiedeling. Apple vil også gi bort et års abonnement på TV+ til kjøpere av nye telefoner, nettbrett, pc-er og Apple TV.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.