I januar 2018 møtte Henrik Huseby (39) og hans advokat fem Apple-advokater i Oslo tingrett. Apple hadde saksøkt Huseby for merkevarekrenkelser og hevdet han importerte ulovlige piratkopier av Iphone-skjermer han brukte til å reparere Iphone-telefoner på sitt verksted i Ski.
Huseby vant saken i tingretten, men Apple anket og i sommer tapte Huseby i lagmannsretten, i en sak som er blitt omtalt i medier over hele verden.
Nå har Huseby gjennom sin advokat Per Harald Gjerstad levert en anke til Høyesterett for å få vurdert saken der. Det er ennå ikke sikkert at Høyesterett vil ta saken til behandling.
DN har så langt ikke kommet i kontakt med Huseby eller Apples advokat for kommentar. Apple ønsker ikke å kommentere anken.
63 skjermer
Den juridiske striden står om et beslag tollvesenet gjorde i 63 Iphone-skjermer de mistenkte kunne være piratkopier. Apple ble varslet og valgte å gå til sak mot enkeltmannsforetaket til Huseby, med krav om erstatning og destruering av de 63 skjermene.
Huseby hevdet på sin side at det er snakk om originale skjermer som er solgt i annenhåndsmarkedet og derfor ikke en varemerkekrenkelse ved bruk av piratkopier.
Rent prinsipielt er saken større enn de 63 skjermene. Apple har et strengere regime for hvem som har lov til å reparere deres produkter enn andre elektronikkprodusenter. De kontrollerer hvem som får lov til å reparere og salget av godkjente reservedeler.
– Det er derfor verdens største selskap saksøker en stakkar på Ski, og det er fordi de ønsker en avgjørelse som kan brukes som prejudikat, sa advokat Gjerstad til DN før saken ble behandlet i lagmannsretten.
Et prejudikat betyr at en dom kan brukes i andre rettssaker som begrunnelse. I dette tilfellet kan Apple bruke dommen fra Norge til å få medhold i saker mot andre reparatører som Huseby.
Mange mener dette går ut over Iphone-eiernes rett til å selv velge hvem som skal reparere deres egen eiendel, og at det er urimelig at Apple skal kontrollere hva som skjer med telefonene etter at de er solgt.
– I praksis får Apple et monopol på å reparere produktene sine, og kan holde prisene høye, sier Kaja Juul Skarbø, daglig leder i Restarters Norway, som jobber med å fremme reparasjon av elektronikk.
Dersom Høyesterett skulle gi Huseby medhold i saken, kan det få følger for Apples praksis også utenfor Norge, derfor har saken fått en del oppmerksomhet i medier også i andre land, som USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.