Apple lanserte flere nye produkter i tirsdag kveld, norsk tid: en ny Apple Watch, ny Apple TV og ikke minst to helt nye Iphone-modeller, Iphone 8 og Iphone X.

Iphone 8

I år er det ti år siden Apple lanserte den første Iphone-modellen. Nå er jubileumsutgavene lansert.

Iphone 8 kommer som de siste forgjengerne i to størrelser, Iphone 8 og Iphone 8+. Designen er ikke så voldsomt mye endret fra Iphone 6 og 7.

Iphone 8 og 8+.
Iphone 8 og 8+. (Foto: Apple)

Iphone 8 er vann- og støvavvisende og har ifølge Apple bransjens hardeste glass. På innsiden sitter en ny prosessor kalt A11 Bionic, 25 prosent raskere enn forrige generasjon. Grafikkprosessoren er 30 prosent raskere. Iphone har også fått stereohøyttalere, som på Ipad Pro.

Omsider har Iphone 8 også fått kontaktløs lading, ofte kalt trådløs lading. I praksis er det snakk om lading via magnetisk induksjon. Apple støtter standarden Qi for tredjeparts ladere i bilder, hotellrom og lignende.

Kameraet er på 12 megapiksler, med en helt ny sensor, optisk bildestabilisering, ny fargebehandling og det Apple kaller «dypere piksler». Iphone 8+ har to kameraer, med egen portrettlinse som på forgjengeren.

Iphone 8+ har en ny portrettfunksjon som skal simulere profesjonell lyssetting i et portrett, Studio Light.

Apple hevder også at Iphone 8 har de beste videoopptakene noensinne i en smarttelefon. De har utviklet sin egen videokodek og kan filme i 4K oppløsning med 60 bilder i sekundet. Saktefilm kan nå skytes i 240 bilder per sekund i full HD oppløsning.

Iphone 8 har innebygget støtte for AR-spill og opplevelser.
Iphone 8 har innebygget støtte for AR-spill og opplevelser. (Foto: Apple)

En ny funksjon på Iphone 8 er AR (augmented reality, eller utvidet virkelighet på norsk). Prosessor og grafikkbrikken i Iphone 8 er tilpasset AR og telefonen har fått et nytt gyroskop og kameraet har avansert motivsporing for bruk i AR-opplevelser.

AR er en teknologi hvor man legger digital informasjon oppå et bilde av virkeligheten. AR bruker telefonens kamera og legger ulik informasjon oppå bildet. Det kan brukes til spill eller til å få opp informasjon mens man sitter på tribunen på en kamp.

Iphone 8 og 8+ kan forhåndsbestilles fra 15. september og lansering er 22. september. Prisene starter på 7.790 kroner for Iphone 8 med 64 GB lagring. For 256 GB lagring må man ut med 9.490 kroner. Iphone 8+ koster henholdsvis 8.890 og 10.590 kroner med samme lagring. Nye Ios 11 kan lastes ned fra 19. september.

– One more thing

Dette var ordene Steve Jobs brukte da han offentliggjorde Iphone i 2007. I år ble de brukt igjen for å avduke en helt ny Iphone-modell: Iphone X (uttales 10).

Iphone X har en skjerm nesten uten sidekanter og en ny måte å låse opp telefonen på.
Iphone X har en skjerm nesten uten sidekanter og en ny måte å låse opp telefonen på. (Foto: NTB Scanpix/Marcio Jose Sanchez)

Iphone X har en skjerm som dekker nesten hele fronten på telefonen. Skjermen kaller Apple Super Retina Display, en skjerm på 5,8 tommer med 2436 x 1125 bildepunkter. Som ryktene har antydet er skjermen OLED-teknologi i stedet for LCD som Apple har brukt hittil. Kabinettet er i polert rustfritt stål.

Hjem-knappen er borte, man kan vekke telefonen ved å trykke på skjermen. Hjem-skjermen aktiveres ved å stryke en finger opp fra bunnen av telefonen. Samme bevegelse brukes for å åpne multitasking-menyen.

Fingerskanneren er borte og byttet ut med Face ID. Face ID er ansiktsgjenkjenning, men ikke bare ved hjelp av kameraet, Face ID bruker også et infrarødt kamera som sjekker ansiktet mot en lagret datamodell av ansiktet ditt med 30.000 punkter. På papiret skal Face ID være langt mer sofistikert enn vanlig kamerabasert ansiktsgjenkjenning. Ved hjelp av maskinlæring vil funksjonen også få med seg endringer du gjør i utseendet ditt som skjegg, hår og briller.

Ifølge Apple skal Face ID gjøre feil, det vil si låse opp telefonen for feil person, bare en av en million ganger. Tilsvarende feilrate for Touch ID er 1:50.000.

Phil Schiller, Apple's senior vice president of worldwide marketing, announces features of the new iPhone X at the Steve Jobs Theater on the new Apple campus on Tuesday, Sept. 12, 2017, in Cupertino, Calif. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Phil Schiller, Apple's senior vice president of worldwide marketing, announces features of the new iPhone X at the Steve Jobs Theater on the new Apple campus on Tuesday, Sept. 12, 2017, in Cupertino, Calif. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) (Foto: Marcio Jose Sanchez)

Den avanserte teknologien bak Face ID kan også brukes til mer underholdende ting. Apple har laget noe de kaller Animoji, hvor du kan filme ansiktet ditt og sende en lydmelding, men med en avatar som gjengir ansiktsbevegelsene dine.

Iphone X har to kamera på baksiden, med samme bildebrikker som på Iphone 8+. En vidvinkel og en telefoto-linse med portrettfunksjon. Også frontkameraet har fått portrettfunksjonen.

Iphone X skal ha to timer mer batteritid enn Iphone 7 og støtter naturligvis også kontaktløs lading.

Iphone X kommer med 64 GB eller 256 GB lagring. 64 GB-versjonen vil koste 10.990 kroner, mens 256 GB-versjonen er priset til 12.690 kroner. Den kan bestilles fra 27. oktober og lanseres 3. november.

Airpower

Neste år vil Apple lansere en ladematte for alle Apple-produkter som støtter kontaktløs lading. Airpower er stor nok til at man kan lade både en telefon og en Apple Watch samtidig.

Apple Watch

Første nyhet i kveld er en ny Apple Watch. Salget av Apple Watch har økt med 50 prosent det siste året og er ifølge Apple den mest solgte klokken i verden, sammenlignet med alle typer klokker.

Apple Watch Series 3.
Apple Watch Series 3. (Foto: NTB Scanpix/Marcio Jose Sanchez)

Apple Watch Series 3 har en innebygd telefonmodul med eSim, så man har større frihet til å legge fra seg telefonen. Man kan ringe direkte fra klokken, men enda viktigere er mobildataforbindelsen. Apple Watch 3 har en egen versjon av Apple Music så man kan strømme musikk direkte på klokken.

Klokken kan også snakke gjennom Siri, ikke bare vise informasjon på skjermen. Den har fått barometrisk høydemåling også. Apple Watch har samme størrelse som forrige modell. Batteritiden er 18 timer.

Nye Apple Watch OS4 har en forbedret pulsmåler som gir mer informasjon om hjerteaktiviteten gjennom døgnet. Den vil også varsle når hjerterytmen oppfører seg unormalt og det kan være grunn til å oppsøke lege.

Apple Watch 3 blir ikke tilgjengelig med mobildata i Norge i første omgang. Først må operatørene støtte det innebygde simkortet.

Lanseringsdato er 22. september. 38 mm-utgaven koster fra 3590 kroner og 42 mm-utgaven koster fra 3890 kroner. Prisen vil avhenge av materialet i urkassen og remmen man velger.

Apple TV 4K

De fleste nye tv-er som selges i dag støtter ultra HD i 4K oppløsning. Det lå derfor i kortene at også Apple TV måtte komme i en 4K utgave så man kan utnytte mulighetene i folks tv-er. Minst like viktig er det at Apple TV 4K også støtter HDR, den nyeste standarden for kontrast og fargebehandling. Apple TV 4K har samme prosessor som den siste Ipad Pro.

Apple TV 4K.
Apple TV 4K. (Foto: Apple)

Apple har selvsagt sørget for at det blir innhold med denne kvaliteten tilgjengelig og vil segle filmer i Itunes i 4K for samme pris som dagens HD-filmer. Innhold man allerede har kjøpt blir oppgaradert til 4K HDR gratis.

Netflix og Amazon Prime kommer som 4K til Apple TV snart. Apples egen TV-app vil også komme til Norge i løpet av høsten. Denne appen har både live og lagret innhold fra ulike tilbydere, med live sport, nyheter, serier og filmer.

Apple TV 4K blir tilgjengelig 22. september i Norge for 1899 kroner eller 2099 kroner for 32 GB og 64 GB. (Vilkår)

En formel 1-bil for gaten
Sjekk ut Mercedes' første hyperbil, Project One som virkelig er et råskinn.
00:54
Publisert: