Denne uken lanserte Apple tre nye Iphone-modeller. Den velkjente designen og formfaktoren vi kjenner fra Iphone 6, 7 og 8 er borte og alle de nye modellene er basert på fjorårets premium-modell Iphone X.
Modellene Iphone Xs og Xs Max strekker seg i pris fra 11.490 kroner til 16.790 kroner. Den rimeligere Xr-modellen har en startpris på 8690 kroner og strekker seg opp til 10.490 kroner.
Ser man på konkurrentenes toppmodeller og de mest solgte telefonene i Norge blir det åpenbart at Apple nå er i en prisklasse for seg selv. Samsung Galaxy S9+ hadde en lanseringspris på 8790 kroner, men seks måneder etter lansering er prisen nå nede i 5990 kroner, en reduksjon på 32 prosent.
Samsungs dyreste modell, Note9 med 512 GB lagring, kostet 12.490 kroner ved lansering, men er allerede tre uker etter lansering falt med 1120 kroner i pris.
Apples telefoner endrer ikke pris. En Iphone koster det samme fra lansering til neste modell lanseres, og også da blir den reduserte prisen diktert av Apple.
Gjør det fordi de kan
Professor Peder Inge Furseth ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI mener Apples prisstrategi er mulig på grunn av den amerikanske elektronikkgigantens unike posisjon.
– Apple har lykkes i å bygge opp et stort økosystem rundt sine produkter som de kontrollerer alene. De kontrollerer både programvaren og maskinvaren til sine produkter, og mange ønsker ikke å bytte økosystem til Android fordi de har brukt Apple lenge. Konsekvensen er at man må kjøpe en av Apples dyre telefoner for å bli i økosystemet, sier Peder Inge Furseth, professor ved Handelshøyskolen BI, som påpeker at Samsung og Huawei ikke kan holde prisene like høye som Apple fordi det er langt lettere for kundene deres å bytte til en konkurrent.
Dette utnytter Apple ved å ta langt høyere priser enn de strengt tatt må.
– De utnytter posisjonen sin til å melke kundene så lenge de kan, men det vil neppe vare evig, sier Furseth.
Han mener Apples strategi kan straffe seg.
– De eksponerer seg for disrupsjon på denne måten. Det finnes mange gode alternativer til Iphone, og flere vil komme. Når Apples verdiforslag blir mindre unikt, må de senke prisene – et prinsipp som gjelder i alle bransjer, sier Furseth.
Dyrest selger best
Strategien har hittil betalt seg for Apple. Nylig ble det verdens første teknologiselskap som passerte en verdsettelse på 1000 milliarder dollar. Salget av Iphone sto i siste kvartal for 56 prosent av selskapets inntekte, ifølge Statista.com.
I 2017 introduserte de Iphone X som en eksklusiv jubileumsmodell som også var en del dyrere enn Iphone 8 som ble lansert samtidig. I løpet av det siste året har det imidlertid vist seg at den dyreste telefonen også ble den mest solgte.
Ifølge Apples regnskaper steg snittprisen på telefonene de solgte fra drøye 600 dollar til nesten 800 dollar etter lanseringen av Iphone X.
– Iphone oppfattes som et statussymbol og de som er bestemt på å ha den siste modellen er mindre opptatte av pris, sier Furseth.
DN har kontaktet Apple, som ikke ønsker å kommentere prisstrategien sin på nåværende tidspunkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.