Tirsdag ettermiddag avslørte Huawei alle detaljer rundt sine nyeste smarttelefoner P30 og P30 Pro. Som ventet fikk kameraene og batterikapasiteten mest oppmerksomhet, men Huawei har også endret en liten, men viktig detalj som har vært uendret nærmest siden telefonen ble oppfunnet.

I all tid har telefoner hatt en mikrofon å snakke i og en høyttaler man fører inntil øret for å høre motparten i. Men på toppmodellen Huawei P30 Pro finnes ingen slik høyttaler.

I stedet vil samtalelyden produseres av vibrasjoner i skjermen. De elektroniske komponentene som skaper vibrasjonene og lyden vil fortsatt være i toppen av skjermen slik at man får en sone hvor lyden er hørbar. Selve vibreringen skapes ved hjelp av magnetisme. Ifølge Huawei selv er det første gang magnetisme brukes på denne måten i akustisk skjermteknologi.

Fordelene med denne metoden er blant annet at man kan utnytte en større del av telefonen til skjermen uten å bryte skjermbildet i toppen mer enn nødvendig. De siste par årene har flere smarttelefoner kommet med en «busslomme» øverst i skjermbildet hvor kamera og høyttaler sitter.

– Mer privat

En talsperson for Huawei sier også til Business Insider at teknologien har den fordelen at det blir vanskeligere å overhøre andres samtaler med denne teknologien. Lyden bærer kortere enn ved tradisjonelle høyttalere og man må ha øret tettere inntil telefonen for å høre lyden.

– Lyden blir mer privat og man kan unngå at andre overhører samtalen. Når lyden skapes av vibrasjoner, vil ikke det skje, sier produktsjef Peter Gauden i Huawei til Business Insider.

P30 Pro har fortsatt en vanlig høyttaler i bunnen for musikk, film og samtaler i høyttalermodus. Og naturligvis kan man bruke hodetelefoner og hodesett som vanlig.

Akustisk skjermteknologi (Acoustic Display Technology) er ikke helt nytt i seg selv, men det har ikke vært brukt i stor skala i smarttelefoner før. Siden 2017 har teknologien imidlertid vært tilgjengelig i enkelte tv-er fra Sony og LG. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.