Siden 1980 har datamessen Computex i Taiwan vist hva som vil komme av nye dataprodukter det neste året. Under den pågående messen prøver pc-bransjen å overbevise om at pc-en ikke er død. Nye konsepter viser helt nye datamaskiner fra neste år av.

«Endrer form»

Siden Apple lanserte det første nettbrettet for vel fire år siden har pc-bransjen hatt store problemer. Salget har falt fra 356 millioner enheter i 2010 til 316 millioner ifjor. Pc-salget har falt sammenhengende de siste syv kvartalene, ifølge analysebyrået Gartner.

– Pc-en er ikke død. Hva vi ser er at den tradisjonelle pc-en endrer form, de er delvis nettbrett og delvis bærbar pc. Vi vil se nye produkter og løsninger, sa Intel-president Renée James under åpningen av it-messen.

Svært mange privatkunder har innsett at de ikke har behov for en pc til vanlig bruk. Nettbrett og smarttelefoner håndterer epost, nettlesere og videosamtaler like bra som en tradisjonell pc. Nye nettskybaserte apper gjør at brukerne ikke trenger å investere i tradisjonelle programmer.

Under den pågående Computex-messen i Taipei har Intel og de største pc-produsentene prøvd å overbevise rundt 37.000 skeptiske innkjøpssjefer som er på plass. Det er en vanskelig oppgave. Enkelte har gitt opp og konsentrerer seg om andre produkter fremfor å lansere nye produkter.

– Vi ser at det kommer nye bærbare produkter. Disse utnytter datakraften som er blitt tilgjengelig fra leverandørene, sier analytiker Patrick Chen hos Nomura.

Svikt i kroppsnære produkter

I snart tre år har eksperter ventet på at markedet for kropps­nære teknologiprodukter skal ta av. Samsung og Sony har gjort halvhjertede forsøk med å lansere klokker som skal kommunisere med smarttelefonen, men dette har foreløpig ikke blitt en suksess i markedet.

Årsaken er manglende støtte fra Apple og Google, som kontrollerer operativsystemene Ios og Android, og med dette også økosystemet rundt smarttelefoner. Apple kommer med en oppgradert versjon av Ios som vil støtte blant annet sensorer og dataoverføring til helseapplikasjoner.

– Økosystemet for denne typen bærbare produkter er under utvikling. Det betyr å navigere ved hjelp av mindre skjermer, ta i bruk andre typer batterier og teknologi for håndleddet. Vi tror ikke markedet er helt modent og løsningene må bli mer raffinerte, sier analytiker Doug Dreedman hos RBC Capital Markets, som har vært tilstede under Computex.

Om det er færre nylanseringer under teknologimessen har konseptene for hva som vil komme de neste årene skapt stor oppmerksomhet. Allerede neste høst vil de første bærbare datamaskinene komme uten kabler.

Løser kabalmareritt

Intel samarbeider med A4WP om trådløs ladning av datamaskiner med den kommende Skylake-plattformen. Dell, Lenovo, Panasonic og Fujitsu er blant selskapene som vil støtte opp rundt dette teknologien, ifølge CNET.

Den trådløse teknologien som benyttes i datamaskiner og nettbrett vil også gjøre et kvantesprang. WiGig-teknologien vil støtte dataoverføring på inntil 7 gigabits i sekundet. En over­føring av en film i hd-kvalitet fra en enhet til en annen vil ta sekunder.

– Det er fortsatt store penger å gjøre. Markedet utvikler seg. En må bare tilpasse seg en ny verden og ikke sitte i den gamle. I den gamle verden krymper markedet, sier markedsdirektør Ian Drew hos Intel-konkurrenten ARM Holdings, til Wall Street Journal.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.