De siste dagene har det dukket opp flere uavhengige rapporter om ulike helseapper til Iphone og Ipad som svindler brukerne for penger.

Appene ber brukeren om å legge fingeren på fingerskanneren for å lese av helseinformasjon, men i virkeligheten bruker man fingeren til å godkjenne et kjøp i appen, skriver Wired.

Betalingene man ubevisst godkjenner er på mellom 750 og 1000 kroner. Et betalingsvindu kommer opp på skjermen som vanlig, men i disse appene forsvinner det igjen så raskt at man ikke rekker å registrere det.

Ligner på QR-svindel

Å kreve urimelig høye priser og gebyrer i apper er imot Apples retningslinjer og det er ulovlig i de fleste land å ta betalt uten å gi brukeren tydelig beskjed om hvor mye man betaler og hva man betaler for. Man kan derfor anta at disse appene vil få kort levetid straks praksisen blir rapportert av flere brukere.

Samme type svindel har vært brukt før, for eksempel da QR-koder var nytt og de rette sikkerhetsmekanismene ikke var på plass.

– Dette er nøyaktig det samme. Å bruke fingerskanner er en ny, rask og brukervennlig teknologi som blir åpnet for bruk i stadig flere apper. Men siden det ikke ligger et ekstra bekreftelsestrinn i prosessen kan useriøse aktører utnytte funksjonen til sin fordel, sier Stephen Cobb, seniorrådgiver i sikkerhetsselskapet ESET til Wired.

Rammer ikke Iphone X-brukere

Hvor mange som er rammet av denne svindelen er ukjent. Noe offisielt tall er ikke publisert, men en rekke tilfeller er rapportert i ulike nettfora. Svindelen rammer kun brukere av Apple-utstyr som bruker TouchID fingerskanning, som Iphone 5s, 6, 6s, 7 og 8, mens dem som har Iphone X eller nyere ikke er rammet. De nye telefonene bruker ansiktsgjenkjenning i stedet for fingerskanning og har et ekstra bekreftelsessteg på plass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Livet uten hjem-knapp
Slik bruker du den nye iPhone X uten hjem-knapp og fingerskanner.
02:12
Publisert: