Det pågår en maktkamp i det norske betalingsmarkedet med forgreninger ut i verden. For mens norske Vipps er store på mobilbetalinger til venner, bedrifter og lag, sliter de med å komme til med mobilbetaling i butikker via Apples telefoner.

Apple lar nemlig ikke konkurrenter av Apple Pay ta i bruk NFC-teknologien på deres telefoner. NFC-teknologien (Near Field Communication) ligger bak kontaktløs betaling både for mobiltelefoner og kontaktløse betalingskort. Dermed er de hindret fra å bruke teknologien som vanligvis brukes til kontaktløs betaling – når man betaler ved å føre mobil eller betalingskort over betalingsterminalen.

Administrerende direktør i Ablepay, Rune Bjerke (til høyre), ser ingen grunn til at Apple skal gi seg og gi Vipps adgang til NFC-brikken i Iphone. Her sammen med teknologidirektør Steinar Brede, som betaler kaffen trådløst med blåtann.
Administrerende direktør i Ablepay, Rune Bjerke (til høyre), ser ingen grunn til at Apple skal gi seg og gi Vipps adgang til NFC-brikken i Iphone. Her sammen med teknologidirektør Steinar Brede, som betaler kaffen trådløst med blåtann. (Foto: Thor Nielsen/Ablepay)

I Danmark har de funnet en løsning – og den er utviklet i Norge.

– Den gjengse forbruker i Danmark kan bruke Mobilepay og Dankort til å betale kontaktløst med mobilen i titusentalls butikker, sier Rune Bjerke, daglig leder i Ablepay, og navnebror av den noe mer profilerte DNB-sjefen og Vipps-styrelederen.

Ablepay har utviklet et slags sim-kort som enkelt kan settes inn i de aller fleste betalingsterminalene, og som åpner for kontaktløs betaling. Den bruker ikke NFC-teknologien, som Vipps ønsker tilgang til i Apples telefoner, men er basert på blåtannteknologi.

Ti års forskning

Teknologien bak Ablepay kom opprinnelig fra Telenor, men er utviklet videre av Sintef. Selskapet samarbeider med norske Nordic Semiconductors, som er verdensledende på blåtannbrikker.

– Her sitter man med verdensledende blåtannteknologi, som er rullet ut i stor skala i Danmark og rulles ut i Finland, men som de norske aktørene foreløpig ikke har villet rulle ut. Det er litt synd, sier Bjerke.

Ikke overbevist

Vipps prøvde ut løsningen for et år siden, og for dem er ikke bluetooth-teknologien noe alternativ, sier Elisabeth Haug, som er nestsjef i Vipps. De opplevde at brukeropplevelsen varierer for mye.

– Da vi eksperimenterte med bluetooth, så vi at det var store forskjeller fra telefon til telefon og fra terminal til terminal. Noen ganger var det mulig å holde telefonen noen centimeter unna, mens andre ganger måtte den dunke borti terminalen, sier Haug.

Hun sier tre sekunder ekstra er for lang ventetid når kunden står og venter i kassen.

Bjerke sier dette har vært en utfordring, men at Ablepay har utviklet en ny løsning siden Vipps prøvde dem. Målet er at betalingen skal utløses når kunden fører mobilen mellom fem og 15 centimeter fra betalingsterminalen.

– Mobiltelefonene har ulik sendestyrke på blåtann, så derfor er det vanskelig å få til lik avstand, forteller Bjerke, som sier man uten justeringer for eksempel risikerer at en Iphone starter en betaling når terminalen er én meter unna, mens visse typer Samsung-telefoner kanskje ikke reagerer før på fem centimeters avstand.

Han sier Mobilepay har jobbet mye med å fininnstille dette, og at Ablepay det siste året har kommet langt med denne problemstillingen.

«Urealistisk»

Istedenfor å samarbeide med Ablepay, håper Vipps fortsatt det vil bli mulig å benytte NFC-antennen i telefonen.

– Vi håper at Apple gjør NFC-antennen til en åpen teknologi på sine telefoner, sier Elisabeth Haug, som er nestsjef i Vipps.

Det er kjent at Vipps ønsket å gå i dialog med Apple om et partnerskap, men så langt har ikke dette initiativet ført til noen enighet.

Bjerke har ingen tro på at Apple vil gi Vipps tilgang til NFC-antennen.

– Jeg tror det er urealistisk basert på hva man har sett andre steder i verden og hvordan Apple håndterer slike ting, sier han.

Han påpeker at det har vært store konflikter om dette i andre land, blant annet Australia, uten at Apple har gitt seg.

– Apple Pay er likt i hele verden, og hvis de slipper opp i ett land, påvirker det andre steder, så jeg har vanskelig for å tro de vil slippe til noe som helst på denne chipen, sier Bjerke.

Ikke parring

Det er nok mange som har blandede erfaringer med blåtannteknologien og opplevd at det kan ta tid og bli krøll når man skal koble sammen enheter – såkalt «parring».

– Det er forskjell på klassisk blåtann og lavenergiblåtann. Med klassisk blåtann må du parre enheter sammen, men lavenergiblåtann fungerer på en annen måte, og vil blant annet bli tatt i bruk i smarthus, sier Bjerke i Ablepay.

Han mener teknologien har fordeler fordi den åpner for mer toveiskommunikasjon, som for eksempel kan åpne for at kunden velger utsatt betaling på mobilen, eller at den brukes til å formidle tilbud mens man beveger seg rundt i butikken.

Vanlig i Kina

Det finnes også andre alternativer til NFC, som kan gi Vipps en vei til kontaktløs betaling, uten samarbeid med Apple. Et av dem er såkalte QR-koder, der informasjonen skrives inn i en avansert type strekkode, som leses inn av mobilens kamera.

– QR er en spennende teknologi og den mest brukte for mobilbetaling på verdensbasis, blant annet i Kina. QR er rask og presis, men ulempen er de høye distribusjonskostnadene, sier Haug i Vipps.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Beosound Edge – verdens dyreste og mest vellydende romdeler?
Beosound Edge er først og fremst en glimrende smarthøyttaler. Men den har noen helt nye triks i ermet også.
01:54
Publisert: