Forrige uke ble betalingstjenesten Apple Pay lansert i Norge. Kort forklart gjør Apple Pay akkurat det samme som et kontaktløst betalingskort:

Man fører telefonen inntil betalingsterminalen og identifiserer seg ved fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning for å betale. Pengene trekkes fra et av de betalingskortene man registrerer hos Apple.

Dermed har mobilbetalingstjenesten Vipps fått sin første, store konkurrent i Norge. Etter planen skulle også Vipps lansere en tjeneste for mobilbetaling i butikk, lik Apple Pay, i løpet av 2017. I april i år skrev imidlertid DN at dette var utsatt og at målet nå er lansering i løpet av 2018.

Som DN skrev denne uken reagerer både kunder og eksperter på at DNB, og andre banker med eierskap i Vipps, ikke lar kundene sine bruke Apple Pay.

Og Apple lar heller ikke konkurrentene slippe til: Andre apper for kontaktløs betaling blir hindret fra å fungere på Apples Iphone.

Konkurrenter fungerer ikke

Teknologien som ligger bak kontaktløs betaling heter NFC (Near Field Communication) og er den samme i mobiltelefoner og i kontaktløse betalingskort. Den er basert på en standard som gjør at alle kontaktløse betalingskort fungerer på alle kontaktløse betalingsterminaler.

En talsperson for Apple bekrefter overfor DN at selskapet har låst tilgangen til NFC-antennen for alle andre app-utviklere enn dem selv. Det betyr i praksis at Apple hindrer alle andre betalingsapper som vil bruke NFC i å fungere på Iphone.

Les også kommentar: Apple vs. Vipps dnPlus

Konkurransetilsynet sier på generelt grunnlag at dette kan være et misbruk av dominerende markedsposisjon.

– Vi har ikke gjort noen vurdering av Apples markedsposisjon i Norge, men dersom den blir vurdert å være dominerende kan en slik blokkering av NFC-antennen være et brudd på Konkurranselovens §11 om misbruk av dominerende markedsposisjon, sier Gjermund Nese, avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet.

Omtrent 60 prosent av smarttelefonene i Norge er Apple-telefoner.

– Dersom denne praksisen skulle være i strid med Konkurranseloven kan Apple bli ilagt gebyr og pålegg om å endre den ulovlige adferden, sier Nese.

– Kommer dere til å vurdere Apples markedsposisjon nå?

– Det kan jeg ikke si noe om på nåværende tidspunkt, sier Nese.

DN ba Apple om en kommentar til saken før helgen, men selskapet har foreløpig ikke svart.

Dersom denne praksisen skulle være i strid med Konkurranseloven kan Apple bli ilagt gebyr og pålegg om å endre den ulovlige adferden
Gjermund Nese, avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet.

Anmeldt i Danmark

Apple Pay har vært tilgjengelig i Danmark siden oktober 2017. Der har Forbrugerrådet Tænk gått til anmeldelse av Apple for konkurransevridende adferd. I tillegg er det kommet klager mot Apple fordi Apple Pay overstyrer konkurrenten Mobilepay i betalingsøyeblikket når en kunde forsøker å betale i butikker som støtter både Mobilepay og Apple Pay. Det er også misnøye i Danmark med at Apple Pay bruker Visa eller Mastercard til sine transaksjoner i stedet for den billigere Dankort-løsningen. Dankort tilsvarer norske Bankaxept.

– Dette bryter i hvert fall med norsk tradisjon med adgang for alle til betalingsinfrastruktur, men er dessverre et typisk eksempel på Apples forretningsmodell, som er basert på proprietære løsninger, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Han er dog ikke sikker på om dette blir et stort problem i praksis.

– Det finnes mange måter å betale på med mobilen. Selv om for eksempel Vipps ikke får tilgang til NFC-antennen, fungerer de andre måtene å betale med Vipps på for Apple-brukere. Jeg er veldig usikker på om kontaktløse betalinger med mobilen blir veldig utbredt, rett og slett fordi det er så enkelt å betale med kontaktløse kort, sier Jensen.

«Stor etterspørsel»

Undersøkelser utført av Kantar Gallup og YouGov i Danmark viser at bare tre til fire prosent av dem som kan bruke Apple Pay hadde brukt det de fem første månedene tjenesten var tilgjengelig. Seks prosent svarte at tilgang til Apple Pay ville påvirke deres valg av bank i fremtiden.

Nordea, som tilbyr både Apple Pay og Vipps, har gjort andre funn enn DNB i sine undersøkelser.

– Det vi har sett er at i markeder som ligner Norge er det stor etterspørsel. I Sverige og Danmark har flere byttet bank bare for å kunne ta i bruk Apple Pay, sa Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge til DN denne uken.

DNBs argument for ikke å tilby Apple Pay er at banken mener det er for tidlig.

– Vi er enige i at mobilbetaling er fremtiden, det vil bare ta litt tid. Vi har landet på at vi akkurat nå prioriterer å utvikle tjenester som alle kundene våre kan bruke, sa Rasmus Figenschou, leder for New Business i DNB til DN denne uken.

Han avviste at dette handler om å stenge Vipps-konkurrenter ute fra Norge, og understreket at DNB samarbeider med flere betalingsaktører.(Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: