Apples betalingstjeneste og mobile lommebok Apple Pay ble lansert i Norge onsdag. Tjenesten lar deg legge inn dine betalingskort i Apple-kontoen din (Apple Wallet) og bruke telefonen til å gjennomføre betalinger i butikk, netthandel, i apper og direkte overføringer til venner.
DNB og Sparebank 1-gruppen velger å satse på Vipps, og vil ikke la sine kunder bruke Apples betalingsløsning.
Det er spesielt innen betaling i butikk løsningen er ganske ny for Norge. Ved å holde en Iphone eller Apple Watch inntil en støttet betalingsterminal trenger man ikke dra frem betalingskortet for å betale.
Apple har Visa som hovedsamarbeidspartner i utrullingen og Visa har en stund nå gitt norske butikker et ultimatum for å gjøre kontaktløse betalinger tilgjengelig overalt: Innen 2020 skal alle butikker som tar imot betaling med Visa-kort kunne ta imot kontaktløse betalinger. Tidligere forsøk på å bruke mobilen som erstatning for fysiske betalingskort har strandet på utbredelsen av støttede terminaler.
Foreløpig er det kunder i Nordea og Santander som kan bruke Apple Pay, mens Sbanken vil åpne for Apple Pay «snart». I Nordea støttes både Visa og Mastercard, mens Santander bare har Visa-støtte foreløpig.
Satser på Vipps
Ifølge statistikk samlet inn av Statista.com var det ved utgangen av 2017 bare 12 prosent av dem som kunne bruke Apple Pay i USA som faktisk bruker det. Apples betalingsløsning må se seg slått i bruk av lignende løsninger fra blant annet varehuskjeden Walmart og kaffebaren Starbucks.
Flere norske banker har sett disse tallene og har valgt å ikke satse på Apple Pay foreløpig.
– Vi har selvsagt vurdert det nøye, og har vært i dialog med Apple. Basert på erfaringene fra landene rundt oss er det veldig få kunder som tar i bruk ApplePay, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Nyheim i DNB til DN.
DNB mener mobilbetaling ikke er en god erstatter for dagens kontaktløse kort.
– Å bruke kontaktløse kort er fortsatt den raskeste måten å betale på, og nå har så godt som alle kundene våre slike kort. Vi satser inntil videre på å videreutvikle Vipps som norsk betalings-app, men tar gjerne opp tråden igjen med Apple når det norske markedet er mer modent for mobilbetalinger i butikk, sier Nyheim.
Også Sparebank 1-gruppen velger å satse på Vipps.
– Vi satser på mobilbetaling, og har per i dag valgt å gjøre det gjennom én aktør: Vipps. Vipps brukes av nesten tre millioner nordmenn, og er en innovativ og svært godt likt tjeneste for både privatpersoner og bedrifter. Et viktig poeng for oss er at den fungerer på alle typer telefoner. Fremover vil Vipps få ny og bedre funksjonalitet, og vil på sikt bli en enda bedre mobilbetalingsløsning for våre kunder enn Apple Pay, tror vi. Når det er sagt er det uansett spennende med en ny aktør i markedet, og vi kommer til å følge nøye med på hva Apple Pay gjør fremover, sier Tore Haarberg, direktør for betaling i Sparebank 1 til DN.
Går Vipps i næringen
En annen funksjon, som går Vipps i næringen, er muligheten til å sende og motta penger direkte i Apples egen meldings-app på telefonen. Men til forskjell fra Vipps er man avhengig av at både avsender og mottager av pengene er Apple-brukere.
Vipps er klare for konkurranse fra store, utenlandske aktører.
– Det kommer mange ulike konkurrenter inn på markedet for betaling. Vi kommer både til å konkurrere med store aktører med mange ben å stå på, og små og spissere utfordrere, med stor fart og agilitet. Gjennom at konkurransen nå blir global, får vi bryne oss på flere sterke aktører. Vi har et sterkt utgangspunkt i vennebetaling, men vokser enda mer på andre tjenester, som netthandel. Vi tror at de som lykkes leverer betalingstjenester i flere situasjoner, og ikke bare jobber med ett segment, sier kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps i en epost til DN.
Konkurrenter
Apple er ikke de eneste som vil bli din neste lommebok. Vipps er den mest kjente aktøren innen mobilbetaling i Norge, men også andre, mer nærliggende konkurrenter til Apple finnes.
Samsung er Apples hovedrival innen smarttelefoner og de har sin egen løsning kalt Samsung Pay.
– Samsung Pay er operativt og fungerer godt med våre telefoner og klokker, blant annet i Sverige, men vi har ingen konkrete planer for lansering i Norge ennå, sier salgssjef Stig-Ove Langø i Samsung Norden til DN.
De som har en Fitbit Ionic eller Versa smartklokke kan også bruke disse til å betale i kontaktløse terminaler.
– Har du en støttet klokke fra Fitbit er muligheten for å betale kontaktløst veldig god. I dag støttes Fitbit Pay av Nordea, Danske Bank, SEB, Eurocard, Eika og Sparebanken Sør i Norge, sier Lina Kjällstrom, som er nordisk markedssjef i Fitbit.
Google har også en tilsvarende løsning, Google Pay. Denne har ikke fått like mye oppmerksomhet som Apple Pay, men fungerer omtrent likt og med samme bruksområder. Løsningen er i øyeblikket kun tilgjengelig i USA og Storbritannia. I motsetning til Apple Pay kan Googles løsning brukes på alle telefoner som bruker Googles Android-system. Android er i dag installert i over 80 prosent av smarttelefonene i verden.
– Google ønsker å få så mange av sine tjenester ut til flest mulig brukere, men foreløpig er det ingen konkrete planer for å lansere Google Pay i Norge, sier kommunikasjonssjef Helle Skjervold i Google Norge.(Vilkår)