Kortbetaling har for lengst vokst forbi kontantbetalinger i Norge. Men også de fysiske betalingskortene får stadig sterkere konkurranse av nye betalingsmåter med smarttelefonen i sentrum.

Vipps og Mobilepay er godt etablerte aktører innen kortløs betaling og overføring av penger i Norge. Denne uken lanserte også Mastercard sin Masterpass-løsning i Norge, i samarbeid med Eika Gruppen, Resurs Bank og Sparebank 1 Gruppen.

Masterpass har ikke noen app, men ligger som en knapp når man skal betale i nettbutikker som tilbyr Masterpass. Man identifiserer seg med BankID for å betale. Man kan legge inn alle typer betalingskort og flere adresser. Utfordringen til Masterpass er at den sterke veksten til Vipps og Mobilepay skyldes at brukerne nettopp vil bort fra BankID når de handler, spesielt på mobilen.

– Mastercard har sittet lenge på gjerdet før de lanserte Masterpass i Norge. Resultatet er at de er blitt forbikjørt av Vipps og Mobilepay på brukervennlighet, sier Henrik Begby Andersen, daglig leder i Dibs, som leverer digitale betalingsløsninger til bedrifter i 20 land.

Han sier Masterpass neppe kan konkurrere med Vipps og Mobilepay i Norge på kort sikt, men at de har sterke kort på hånden.

– Med Mastercard i ryggen har de en merkevare med høy tillit blant kundene. I tillegg har de løsninger for kontaktløs betaling med mobilen som vil komme også til Norge. Men deres største styrke er antagelig utbredelsen deres internasjonalt, sier Andersen.

Med Masterpass kan man nemlig betale til 340.000 nettbutikker over hele verden.

– Skal man handle fra utenlandske nettbutikker som tilbyr Masterpass er dette en sikkerhet i seg selv fordi de da er kvalitetssikret. I tillegg er det en fordel at man med Masterpass slipper å legge igjen personlig informasjon og kortdetaljer i butikker man ikke planlegger å handle ofte i, sier Andersen.

Globalt marked

Netthandel blir stadig mer globalisert og halvparten av norske forbrukere handler fra utenlandske nettbutikker, ifølge bransjeorganisasjonen Virke.

– Globaliseringen av netthandel vil bare fortsette og vokse og lokale aktører som Vipps og Mobilepay får dermed en ulempe så lenge de bare tilbyr betaling til norske butikker, sier Andersen.

Vipps vil foreløpig ikke si noe om hvordan de møter globaliseringen.

– Vi kan ikke si noe nå om fremtidig bruk av Vipps utenfor Norge. Men det er jo klart at vi ikke ønsker noen begrensninger i tjenesten, sier markedssjef Elisabeth Haug i Vipps.

Mobilepay har allerede tilstedeværelse utenfor Norge.

– Norske Mobilepay-brukere kan allerede betale til nettbutikker i Danmark og Finland og norske nettbutikker kan ta betalt fra våre fire millioner nordiske brukere. Det ligger ikke noen bred løsning for internasjonale venne- og butikkbetalinger klar nå, men det er en målsetning å få til. Vi samarbeider allerede med partnere innen betalingsløsninger med kunder i mange land som kan gi oss stor internasjonal spredning raskt, sier Knut Anders Wangen, daglig leder i Mobilepay.

Mobilen som kontaktløst kort

Et naturlig neste steg for mobilbetaling er betaling i butikk hvor man i stedet for å bruke et kort i betalingsterminalen holder mobilen inntil kasseapparatet eller betalingsterminalen for å betale. Dette er noe Mastercard lover å introdusere i Norge, men sier det er for tidlig å si noe om når.

– Når man kan bruke mobilen som kontaktløst kort blir Masterpass langt mer attraktivt også i Norge, sier Andersen i Dibs.

Både Vipps og Mobilepay har allerede løsninger på plass for å kunne betale i butikk. Men disse løsningene er ikke basert på samme teknologi som kontaktløse betalingskort.

– Kontaktløs mobilbetaling i betalingsterminaler er allerede under utrulling i Danmark og vi vil innføre dette i Norge også ganske snart, sier Wangen.

Vipps lanserte nylig et lignende pilotprosjekt.

– Vi har en pilot gående med McDonald's nå og vil lansere vår løsning for kontaktløs betaling med mobilen i løpet av året, sier Haug i Vipps.(Vilkår)

Britisk oppfinner flyr som "Iron man"
Den britiske oppfinneren Richard Browning har funnet opp en spesiell drakt med jetmotorer som gjør det mulig å fly. Oppfinneren, som har fått kallenavnet Iron Man etter den flygende tegneseriefiguren, viste frem drakten under Tech Cube Fair i Berlin.
00:52
Publisert: