Søndag skrev DN.no om en jente som opplever å få alle sine mobilbilder sendt til en av DN.nos journalister. Uten at jenta selv vet om det. I vår situasjon er det ikke helt enkelt å få varslet jenta, og uten å vite nøyaktig hvem hun er kan ikke Google få stoppet prosessen. Spørsmålet blir da hvordan man skal oppføre seg dersom man uten viten og vilje får tilgang til materiale som ikke er tiltenkt en selv.

- Det man kan si som et generelt råd er at man bør gjøre rimelige anstrengelser for å varsle den andre personen og nettjenesten som er involvert. Det er urimelig å vente at man skal gå så langt som å slette hele sin profil på et sosialt nettsted for å stoppe lekkasjen, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon til DN.no.

- Slett sikkerhet fra Google
Mange har skrevet til redaksjonen og foreslått at jenta kan ha fått tak i en telefon journalisten, som også er produktanmelder, kan ha brukt tidligere. Dette er en teori som Google også støtter.

- Dersom det skulle være samme telefon i dette tilfellet er det slett sikkerhet fra Googles side å bruke en telefon som identifikator. Identifisering av en bruker bør kun bestå av informasjon som brukeren selv kan velge, typisk brukernavn og passord, sier Thon.

Uten straffeansvar
Skulle man motta informasjon man ikke har bedt om, trenger man ikke være redd for juridisk etterspill.

- Mottakeren kan uansett ikke holdes ansvarlig for noe han eller hun ikke har bedt om. Man kan i utgangspunktet heller ikke straffes for å holde seg passiv, sier advokat Jon Wessel-Aas, partner i advokatfirmaet Bing Hodneland.

Han understreker derimot at det er viktig å ha respekt for andres bilder og informasjon.

- Dersom man misbruker persondata eller videreformidler bilder man ikke skal ha tilgang til vil det nok være et overtramp mot personvernet til den andre personen og kan medføre straffe- og / eller erstatningsansvar, sier Wessel-Aas.

Les også:
Mobilbilder på avveie: Alt går rett til DN.nos journalist

<b>Slik blir datalagringsdirektivet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.