Det er flere år siden første gangen mobilen ble lansert som en betalingsløsning, men ingen har så langt lykkes med å lage løsninger som forbrukerne og handelsstanden vil ta i bruk for å erstatte plastikkortene med mobilen.

Men når tre av de fire største mobiloperatørene i USA går sammen om å starte et selskap som skal gjøre mobilen til en trådløs betalingsløsning, kan det bli fart i overgangen fra plastikk til mobil.

Det er Bloomberg som melder at AT&T, Verizon og tyskeide T-Mobile utvikler et system sammen med den britiske banken Barclays og kortbetalingstjensten Discover. Discover er det fjerde største kortselskapet, etter Visa, Mastercard og American Express.

Mobiloperatøreme leter nå etter en sjef for det nye selskapet, som skal teste ut et betalingssystem i fire amerikanske byer.

«Endrer spillereglene»
Systemet det nye selskapet skal teste ut lar brukeren betale over mobilen, uten at den er i fysisk kontakt med for eksempel en betalingsterminal. Forsøket er det største som er gjort i USA for å få til betaling over mobilen.

- Dette vil helt klart endre spillereglene, sier industrikonsulent Richard Crone i Crone Consulting til Bloomberg. Hans selskap er rådgiver for båe kortselskaper, kortutgivere og mobilselskaper.

Crone sier ingen bransjer er flinkere til å få inn månedlige betalinger fra kundene sine enn mobiloperatørene.

- De er eksperter på å prossesere betalinger, sier Crone.

Det er over en milliard plastikkort i lommebøkene til amerikanske forbrukere, og Visa og Mastercard er verdens to største nettverk for kortbetaling.

Betalingstjeneste for mobiler er delvis tilgjenelig i Japan, Tyrkia og Storbritannia, men når store amerikanske mobilselskaper støtter en hytt system, kan det føre til et paradigmeskifte for internasjonale betalingstjenester.

Naturlig utvikling
- Mobil betaling er det neste logiske steget for kunder, sier Mark Siegel, talsmann for AT&T.

Discover kommenterer til Boomberg at det alltid ser etter teknologi som kan gjøre betalingsløsninger enklere, tryggere og raskere.

Barclays sier de har som global strategi å tilrettelegge for mobile betalingsløsninger.

Noe som kan være en fordel for mobileopratørene, er at den amerikanske handelsstanden i årevis har kjempet mot Visa og Mastercard for størrelsen på gebyrene kortselskapene krever når kundene trekker kortet i butikkene.

Gebyrene på debit- og kredittkort i USA er på over 40 milliarder dollar i året, og er på gjennomstnittlig en til to prosent av hver transaksjon.

Det amerikanske justisdepaprtementet vurderer et søksmål mot Visa, som allerede er saksøkt for å misbruke markedsmakten.

- Vi har lenge ment at det mangler ordentlig konkurranse i dagens betalingsmarked, sier Brian Dodge fra Retail Industry Leaders Association. Han sier handelsstanden ser frem til et nytt system dersom det tilfredsstiller kravene både forbrukere og butikker har om brukervennlighet.

Også Mastercard og Visa jobber med løsninger for å bruke mobiler som betalinsgmulighet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.