– Dere trenger ikke å ta av dere på bena, utbryter Karoline Sjødal Olsen idet vi blir vist inn i et taekwondo-studio på Montebello i Oslo.

I samme bygg som kampsportstudioet driver 25-åringen det nyetablerte selskapet Blue Lice fra et kontorfellesskap i Oslo. Her deler hun lokaler med andre gründere og bedrifter når hun ikke er på hovedkontoret med resten av teamet i Stavanger.

Da Sjødal Olsen som tyveåring flyttet til Trondheim og tok fatt på det femårige sivilingeniørstudiet ved NTNU i 2012, hadde hun ikke den villeste anelse om at hun fem år senere skulle bevege seg inn på gründermarkedet eller interessere seg for lakselus.

Tvert i mot trodde hun at hun hadde valgt den trygge veien med tanke på jobb etter studiene der hun peilet seg inn på en karrière i enten olje og gassektoren eller shippingbransjen.

– Men så gikk vi på olje- og gassmellen idet jeg var på det tredje året mitt, så da gikk vi plutselig fra en periode der du blir fortalt at du nærmest er garantert jobb etter endte studier og over i en periode der ingen ansetter, forteller hun.

Jobbtørke

Da det ble vanskelig å sikre seg sommerjobb og få innsikt i disse bransjene gjorde hun en helomvending og begynte å se på mulighetene i oppdrettsbransjen og i havet.

– Det var egentlig med litt sinne jeg kom inn i denne bransjen, for det var ingen andre som hadde lyst til å skifte spor. Jeg satt på et jentekontor med jenter som hadde snart fem års utdannelse og hadde følelsen av at de hadde tatt en utdannelse helt forgjeves ved at ingen utlyste jobber som var relevante for dem.

– Jeg nektet litt å godta det. Jeg følte jeg hadde mye å by på, så hvis ingen ville ansette meg så fikk jeg finne en annen vei. Det var egentlig litt for å vise dem.

I et co-working lokale på Montebello driver 25 år gamle Karoline Sjødal Olsen selskapet Blue Lice fra Oslo.
I et co-working lokale på Montebello driver 25 år gamle Karoline Sjødal Olsen selskapet Blue Lice fra Oslo. (Foto: Javad Parsa)

Etter å ha søkt flere jobber, kom hun over akseleratorprogrammet X2 Lab om oppdrettsnæringen. To dager før fristen gikk ut bestemte hun seg å søke og hoppe ut i det før hun tok fatt på masteroppgaven om oppdrett av tare.

Fra tare til lakselus

Å hoppe i det skulle vise seg å være et smart valg. Akseleratorprogrammet ble starten på selskapet Blue Lice, som arbeider med å forbygge lakselus på et tidlig stadium. Gjennom et fellessystem ønsker de forbygge og felle lusen før den når laksen.

– Jeg tenkte aldri jeg skulle løse noen problemer om lakselus da jeg kom inn. Jeg tenkte jeg skulle finne ut noe om oppdrett av tare som jeg holdt på med. Men da vi ble presentert for problemer innså vi at det største problemet var jo faktisk lakselus.

Ettersom forskning har identifisert hvilke faktorer som trigger lusen til å angripe, har selskapet forsterket og implementert dette i et eget design. Siden lakselus har sanser har ideen vært å lokke lakselus og felle de i et fellessystem.

– Det er akkurat som en myggfelle. Når du sitter ute på sommeren har du ikke lyst til at myggen skal komme på deg, men heller på luktelyset, forteller hun.

Pilotprosjekt

Etter å ha fått testet systemet på et oppdrett i en uke og presentert resultatene på slutten av akseleratorprogrammet fikk de beskjed om å kjøre på.

– Siden den gang har vi egentlig jobbet veldig hardt med patentering og få til et fullskala pilotprosjekt der vi har kjørt 18 enheter i vannet og testet hvordan effekten av dette skal bli i et faktisk system, så nå venter vi på resultatene, sier hun og legger til:

– Men for å få gjennomført pilotprosjektet trengte vi kapital. Så vi har jobbet veldig hardt gjennom sommeren med å få tak i investorer og vi fikk vår første investor; Ekko Invest As i slutten av september, som er en lokal investorgruppe i Stavanger.

Etter å ha konkurrert med over 2000 kandidater fra Norden ble Blue Lice en av to gründerbedrifter som stakk av med seieren om Strawberry-millionen til Petter Stordalen i oktober.

– Da fikk vi plutselig Petter Stordalen med på eiersiden, så det var jo kjempekult. Så var jeg med på She Future-konferansen på Fornebu og vant der også, så det var også en fantastisk bonus.

Få kvinnelige teknologigründere

Nylig ble Sjødal Olsen nominert til årets kvinnelige gründer av Innovasjon Norge. Sammen med Marit Linnebo Olderheim i Leap Learning (tidligere Alphabet King) og Grete Sønsteby i N2 Applied kjemper hun om tittelen som skal deles ut i New York i mars.

Alle søkere måtte i år være kvinnelige teknologigründere som satser internasjonalt og som jobber mot et av FNs bærekraftmål.

Tall fra Investinor viser at kun en prosent av teknologigründere i Norge er kvinner. Selv mener Sjødal Olsen at flere kvinner må tørre å være litt rebelske.

– Jenter tror kanskje ikke alltid så mye på seg selv og hva de kan oppnå, fordi mange av de tingene du må gjøre som gründer er skumle. Det er mange ganger jeg har lurt på om jeg tør dette, men så handler det litt om å hoppe ut i det og lukke øynene, sier hun, og legger til:

– Så handler det litt om ikke alltid ta den trygge veien, utdannelsen og være så flink hele tiden. Man må tørre å være litt rebell, utbryter hun.

Selv føler hun ikke at hun har møtt så mye motstand utenom den generelle skepsisen om hun ville lykkes.

– En del medstudenter trodde jo jeg hadde blitt gal. Det var først etter at vi hadde fått første investor og selskapet begynte å rulle at de innså at dette var ekte.

– Jeg trodde egentlig at det skulle være vanskeligere og at flere ville sette en stopper for hva jeg ville. Men jeg føler at så lenge jeg har gått inn med en noenlunde ydmykhet i møte med oppdrettere, så føler jeg at de har vært veldig åpne og villige til å diskutere og pushe meg fremover.

Kvinnelige teknikere

Hun innrømmer imidlertid at det å opprette selskapet og gjennomføre emisjoner i en alder av 25 var skremmende i starten.

I tillegg til Sjødal Olsen har Blue Lice foreløpig tre andre i teamet, der kvinnene er teknikere og mennene jobber med det kommersielle.

– Det er faktisk litt morsomt hos oss, det er litt omvendt av hva det pleier å være. Men jeg er den yngste, og den eldste er 45. Så det er en god variasjon i alder og mennesker.

Når resultatene fra pilottesten kommer håper hun imidlertid å komme i en markedssituasjon så fort som mulig. Med kontakter i Skotland, Island og Chile håper de også satse internasjonalt hvis løsningen blir bra i Norge.

– Planen er å bygge et fundament i Norge, og så dra videre ut. Det er mange som sliter med lakselus og trenger noe som er preventivt, og ikke behandling.(Vilkår)

Meretes utvalgte: - En god hvit burgunder til under 300 kroner er sjelden vare
En god hvit burgunder til under 300 kroner er sjelden vare. Merete Bø anbefaler Saint Romain fra ferske 2016-årgangen, delikat, mineralsk, perfekt til skreien.
00:56
Publisert: