– Frisører scorer godt på trivsel i yrke, derfor er det stor sorg når man må forlate yrket fordi kroppen ikke orker mer, sier frisør Vigdis Marthinsen.

Hun mener noe av skylden skyldes hårfønere.

– Den veier ofte en halv kilo, men det verste er at den har et pistolgrep som gjør at frisørene må løfte armene ut fra kroppen og oppover, samt vri håndleddet. Det er nesten som å be om skader på sikt, sier hun.

For snart ni år siden startet Marthinsen, som selv er operert i en skulder og måtte slutte som aktiv frisør i 2011, arbeidet med å utvikle en type føner som skal gjøre det lettere å finne gunstig arbeidsstilling.

«Rart ingen har gjort det før»

Med hjelp fra ingeniører ved NTNU og Sintef utviklet Marthinsen føneren Dual Air, som har et mer ergonomisk design.

– Det er veldig rart at ikke noen har gjort dette før, sier Marthinsen.

Med denne slipper frisøren blant annet å holde armen ut til siden.

– Du jobber med albuen inntil kroppen og løfter og senker føneren fremover, sier den tidligere frisøren.

Føneren har vært på markedet i Norge snart to år, og så langt er det solgt i underkant av tusen eksemplarer. Ifølge Marthinsen er det hittil investert rundt ni millioner kroner i produktet, men via Folkeinvest.no håper hun nå å skaffe nye investorer. Planen er å lansere produktet i Europa.

Med Vigdis Martinsens ergonomiske hårføner Dual Air slipper frisøren å holde armen ut til siden og vri håndleddet.
Med Vigdis Martinsens ergonomiske hårføner Dual Air slipper frisøren å holde armen ut til siden og vri håndleddet. (Foto: Næss, Øyvind Nordahl)

Kan gi gunstigere arbeidsstilling

Overlege Morten Wærsted ved Avdeling for arbeidspsykologi og fysiologi ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) kjenner godt til Marthinsens føner. Han og kolleger ved Stami jobber med et forskningsprosjekt der de undersøker hvorvidt føneren kan gi heldigere arbeidsstillinger enn de tradisjonelle fønerne.

19 frisører har vært forsøkspersoner og testet ulike fønerne i gitte perioder, og deretter rapportert om arbeidsomfang og plager. For alle frisørene ble posisjonen av overarmene ved føning registrert objektivt både i laboratoriet og gjennom en full arbeidsdag i frisørsalongen. Analysene er ferdig og rapporten vil komme i løpet av mai.

– Det vi har sett, er at når forsøkspersonene bruker den nye føneren, så holder de armen mindre ut fra kroppen, altså, overarmen har en gunstigere posisjon, sier han.

Den nye føneren er like tung som de tyngste av de gamle, men vekt ser ikke ut til å bety så mye dersom føneren holdes riktig og inntil kroppen.

«Tar tid å venne seg til noe nytt»

Wærsted forteller at flertallet av forsøkspersonene likevel foretrakk den tradisjonelle føneren.

– Det kan blant annet være knyttet til vane og individuelle preferanser. Har man brukt et verktøy over flere år, tar det tid å venne seg til noe nytt. Dessuten, når man skal bruke et nytt verktøy, trenger man grundig opplæring for å få maks effekt ut av det, noe de ikke fikk i studieprosjektet vårt.

Wærsted vil ikke si at det ene er bedre enn det andre, men påpeker at det er bra at det finnes flere alternativer og synes det er positivt med nyutvikling som kan gi nye løsninger for arbeidsstillinger som kan gi belastningsskader.

«Vi er forhåpningsfulle»

Anne Mari Halsan, administrerende direktør for bransjeorganisasjonen Norske frisør- og velværebedrifter, sier at mange norske frisørsalonger har tatt i bruk føneren.

– At mange frisører får vondt i skuldrene av å føne mye, er en realitet. Kan denne føneren gjøre noe med dette, vil det være veldig positivt for bransjen vår. Men det er først om en stund vi vil ha ordentlig innsikt i effekten. Vi er forhåpningsfulle, sier hun.

Norske frisør- og velværebedrifter har vært med på å finansiere Stami-forskningsprosjektet, først og fremst fordi de er opptatt av å finansiere all type forskning som kan øke komforten og arbeidsforholdene til frisørene.(Vilkår)

Meretes utvalgte: På toppen i Soave
Det finnes god og kjedelig soave. Pieropan lager en av de aller beste.
01:16
Publisert: