I en stue står tre personer og tester en ny mobilapp. Produktsjef Stein-Erik Wille i selskapet Hitch demonstrerer hvordan han kan bruke appen til å sette på vaskemaskinen.
– Huset kan gjøres så smart som du selv vil, sier Wille.
Han peker på veggen der han har plassert sensorer som fungerer som husalarm.
– Vi tester også bruk av sensorer på soverom til eldre personer. Disse kan gi beskjed om beboerne har stått opp eller ikke, sier han.
Wille peker på emnet «hustilsyn» i appen.
– Det er en tilleggsfunksjon til en vanlig alarm, sier han.
Virtuell vakthund
Med ett begynner en hund å bjeffe.
– Når «hustilsyn» er aktivert, vil det ut fra de trådløse Sonos-høyttalerne imitere en hund. Det bjeffer på vilkårlige tider på døgnet, og lys vil skru seg av og på i huset. Systemet vil late som om noen er hjemme når de faktisk er borte, sier Wille.
– Med denne appen kan vi blant annet fjernstyre lyset og varmen i huset. Også kaffetrakteren kan man slå av og på med mobilen. Det er bare å sette inn smartplugger i stikk-kontaktene for å koble opp de produktene man vil styre, sier produktsjefen i Hitch.
Wille har fått bedriftsbesøk i familiens hus på Skedsmokorset i Akershus av daglig leder Espen Hansen og styreleder Bente Sollid Storehaug i Hitch.
– Dette huset har vært en av våre 80 testkunder. Vår erfaring er at det må jobbes aktivt for å få kundene til å forstå fordelene og at systemet må fungere ved første forsøk, sier Hansen.
Tidkrevende
Siden tusenårsskiftet har telebransjen og andre aktører snakket mye om «smarte» hus.
– Det tar lang tid å adoptere teknologi, sier Storehaug.
Selv er hun blant Norges mest erfarne it-gründere og kom seg helskinnet ut av dotcom-krasjen ved tusenårsskiftet. Hun har bred erfaring med start-up-selskaper innen teknologi.
Storehaug mener at tiden nå er inne for norske husstander til å ta i bruk smarthusteknologien.
– Nå snakker flere ting sammen på flere plattformer, sier Storehaug.
På tysk storlag
Huset i Skedsmo er koblet opp til et system fra en tysk telegigant. Hitch har inngått en eksklusiv avtale med Deutsche Telekom for levering av smarthusplattform i det norske markedet.
Eierne bak Hitch består av 15 energiselskaper som alle er en del av Nettalliansen. Sistnevnte er en gruppering av 48 energiverk fra Rakkestad Energi i Østfold til Hammerfest Energi i Finnmark. Hitch skal tilby norske husstander smarthusløsninger fra den tyske giganten.
– Vi tok kontakt med Deutsche Telekom fordi selskapet har en åpen og god smarthusplattform. Telekonsernet, som ikke har virksomhet i Norden, ble nysgjerrig og sa ja til oss. Det til tross for at det ikke er flere nordmenn enn det bor folk i Stor-Berlin, sier Espen Hansen.
Hansen mener at det er flere årsaker til at Deutsche Telekom sa ja til å gå inn i Norge.
– Det skyldes blant annet at nordmenn og befolkningen i Norden liker å ta i bruk ny teknologi i en tidlig fase. Samtidig la ledelsen i Tyskland merke til at Norge lå på toppen i Europa i husalarmer med en andel på 20 prosent av husstandene.
Følger nøye med
Ledelsen i husalarmleverandøren Sector Alarm frykter ikke at smarthusaktører skal ta markedet fra dem.
– Vår boligalarmløsning er også svært teknisk avansert og inkluderer smarte løsninger koblet til alarmen, i tillegg til ekstra og nødvendig trygghet gjennom tilkoblingen til en døgnbemannet alarmstasjon, sier kommunikasjonssjef Sissel Eckblad i Sector Alarm.
Hun legger til at konkurranse er sunt.
– Og vi følger nøye opp hva som skjer i markedet. Vi opplever at vår boligalarmleveranse med vektertjeneste blir svært godt verdsatt av våre eksisterende kunder og stadig flere nye, sier hun.
Eckblad opplyser at de også tilbyr smarthustjenester hvor kundene kan styre belysning, elektriske apparater og elektronisk dørlås direkte fra mobilen.
Sector Alarm har totalt 500.000 kunder i Europa, hvorav 175.000 i Norge.
«Ulv i fåreklær»
Deutsche Telekom er markedsledende med sin smarthusløsning i Tyskland.
– Den brukes i over 250.000 tyske hjem og er en åpen plattform. Systemet har blant annet Sonos, Philips og Miele med på laget, sier styreleder Storehaug i Hitch.
Smarthussystemet er representert i syv europeiske land gjennom ulike nasjonale partnere. Plattformen støtter over 100 ulike enheter.
– I fremtiden er det kun plass til fire–fem store smarthusaktører, fordi man trenger stort volum for å få ned prisen, sier Storehaug.
Gjennom en hussentral og en abonnementsløsning kan kundene koble alle sine smartenheter og styre hjemmet sitt fra én app.
– Jeg vet at det er enkelt å sette opp. Det tok oss under 30 minutter å koble opp systemet. Vi bor i et hus som er 100 år gammelt, men inne i huset er det meget teknisk moderne – akkurat som en ulv i fåreklær, sier Storehaug.
«Snakkende bygg»
Norges største teleaktør, Telenor, lanserte «fremtidshuset» på Fornebu rundt år 2000. Huset skulle «gi en unik mulighet til å prøve ut og demonstrere tjenester og anvendelser på et tidlig tidspunkt i naturlige omgivelser», ifølge en pressemelding fra Telenor.
Nå satser selskapet for fullt på smarthus.
– Telenor har flere smarthusinitiativer på gang. Vi går i retning av «snakkende» bygg fordi ting er koblet sammen, sier kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor.
Han sikter blant annet til smarthøyttalere med stemmestyring.
– Når vi får til å ha selvkjørende biler, så klarer vi selvstyrende bygg, sier Krokan.(Vilkår)