Hva betyr VR og AR? Og hva er egentlig forskjellen?

VR stenger ute alle syns- og hørselsinntrykk og vil erstatte omgivelsene med digitale omgivelser.
VR stenger ute alle syns- og hørselsinntrykk og vil erstatte omgivelsene med digitale omgivelser. (Foto: Kim Kyung-Hoon/NTB Scanpix)

VR står for virtual reality, det vil si virtuell virkelighet. VR går ut på å erstatte så mange sanseinntrykk som mulig med virtuelle, digitale inntrykk. I dag kan vi erstatte syns- og hørselsinntrykk. VR krever at man har et visir med en skjerm eller linse til hvert øye. To skjermer gjør at man kan skape 3D-effekten som er sentral for VR. Ørepropper eller støyreduserende hodetelefoner er også viktig for effekten.

Med AR kan man for eksempel plassere digitale møbler i stuen for å se hvordan de passer inn.
Med AR kan man for eksempel plassere digitale møbler i stuen for å se hvordan de passer inn. (Foto: NTB Scanpix/AP/Wayfair)

AR står for augmented reality, ofte kalt utvidet virkelighet på norsk. Her erstatter man ikke alle synsinntrykk, men legger et lag med digitalt tilleggsinnhold oppå et bilde, gjerne levert direkte fra et kamera. Når «Pokémon Go» plasserer en Pokémon foran deg på skjermen, er det AR, det samme er filtrene i Snapchat. Rute-appen «Entur» bruker også AR for å vise deg hvor bussholdeplasser er i forhold til omgivelsene dine. Ikea bruker AR for å la deg prøveplassere møbler i stuen din med mobilen.

Forskjellen er altså kort fortalt at VR vil erstatte sanseinntrykk, mens AR vil legge til informasjon i et bilde av virkeligheten.

Hva kan VR og AR brukes til?

Spill og underholdning er de første kategoriene med masseanvendelse, spesielt innen VR. Det finnes allerede en del VR-spill for mobil, Playstation og pc. For AR kreves bare en smarttelefon i de fleste tilfeller. På sikt vil VR kunne brukes også kommersielt, til turisme, film og tv, opplæring og utdannelse, simulering og i ulike former for terapi.

Bør jeg kjøpe VR-briller, og hvor mye penger bør jeg bruke?

AR krever bare smarttelefonen du allerede har. Rimeligste form for VR er mobil VR. Her kreves bare en pappboks med to linser man setter telefonen inn i og holder foran øynene. Da brukes telefonens sensorer til å flytte bildet med hodebevegelsene. Slike bokser får man fra en hundrelapp og oppover. Man bør prøve dette før man investerer i dyrere utstyr.

Den enkleste formen for VR-briller er laget av papp og fungerer ved hjelp av to linser og en smarttelefon.
Den enkleste formen for VR-briller er laget av papp og fungerer ved hjelp av to linser og en smarttelefon. (Foto: Mark Lennihan/AP/NTB Scanpix)

Playstation VR krever en Playstation 4 spillkonsoll og aller helst Playstation Move spillkontrollere så man kan bruke hendene i VR-spillene. Laveste pris for konsoll, visir, kamera og håndkontrollere er rundt 6300 kroner.

Til pc finnes det flere alternativer som Oculus Rift, HTC Vive og ulike produsenter som støtter Microsoft Mixed Reality. I tillegg til VR-utstyret må man ha en ganske kraftig pc til å styre VR-opplevelsene. Selve brillene kan man få fra 4.000 til 10.000 kroner.

Mange elektrobutikker har demoutstyr man kan prøve for å se om det er noe man er villig til å betale for.

Trenger jeg AR-briller også?

Nei, man trenger ikke briller for AR, men det finnes og vil komme løsninger. Microsoft Hololens er en profesjonell brille for avanserte AR-løsninger som kan brukes til flyreparasjoner og kirurgi. Andre briller som fungerer som en ekstra skjerm til telefonen er en mer forbrukervennlig løsning. Da kan man få nesten all informasjon fra mobilskjermen «på øyet».

Er dette egentlig bare en hype?

Nei, men teknologien er umoden og antallet bruksområder er begrenset. AR er enklere og vil få mer utbredelse raskere, mens VR-gjennombruddet forutsetter rimeligere pris på utstyr og flere opplevelser å kjøpe utstyr for. 3D er essensielt for VR, og ikke alle kan se 3D hvis man har ulike synsforstyrrelser. I tillegg blir mange i dag uvel av å bruke VR. Dette kan bli bedre når den optiske kvaliteten i VR-utstyret blir bedre. De fleste som har forsøkt gode VR-opplevelser vil si at det gir en langt bedre innlevelse enn å bruke en vanlig skjerm.

Hva er det skumleste med denne teknologien?

Her er det mye upløyd mark, men avhengighet til virtuelle opplevelser kan tenkes å bli en sterk faktor. Internett og smarttelefoner har skapt nye former for avhengighet, det er lett å se for seg en lignende effekt av VR. Tap av oppmerksomhet rettet mot de fysiske omgivelsene kan være mest utrygt.

Hva er det beste med denne teknologien?

Illustrasjon. AR og VR kan for eksempel hjelpe kirurger til å forberede operasjoner bedre og simulere inngrep.
Illustrasjon. AR og VR kan for eksempel hjelpe kirurger til å forberede operasjoner bedre og simulere inngrep. (Foto: Illustrasjon Sopra Steria)

Innen pedagogikk og terapi er konsentrasjon og fjerning av distraksjoner store pluss. I tillegg kan det å leke/spille seg til læring være bra for mange. Utdannelse, trening og simulering i trygge omgivelser er også positivt og kan være kostnadsbesparende for mange. AR kan brukes som hjelp til teknikere som utfører kompliserte reparasjoner og kan for eksempel brukes som hjelp til å utføre førstehjelp riktig.

Er VR og AR sunt eller usunt for barn?

Her gjelder «alt med måte»-prinsippet som ellers. Brukt riktig kan det være veldig sunt og lærerikt og også gi god underholdning. Men spesielt VR forsterker følelsesinntrykk man får, så om man spiller noe skummelt, kan man bli langt mer redd enn om man ser det samme på tv. Barn vil ofte intuitivt bevege seg når de spiller VR-spill, så faren for skader kan være til stede. Voksne bør jo alltid følge med på barns tv-titting og spill, og det er både ekstra viktig og vanskelig med VR.

Har VR og AR endret livene våre i 2028?

På enkelte områder vil det helt klart ha ført til store endringer. Ofte kommer dette i kombinasjon med andre fremskritt. For eksempel vil VR ikke bli «ekte» før vi kan erstatte alle sanseinntrykk, noe forskerne har sterk tro på at vi kan. Toveis kommunikasjon med hjernen kan frikoble oss helt fra de fysiske omgivelsene og gi ekte VR. Hjernestyrt VR vil også gi store fremskritt innen terapi og kunne gi funksjonshemmede mulighet til opplevelser det fysiske rom ikke kan gi dem.

Blir det big business av dette?

VR og AR åpner for hele økosystemer kommersielt. Noen vil levere utstyr, andre opplevelser. Alt fra globale underholdningsplattformer til skreddersydde bedriftsløsninger. Analyseselskapet IDC regner med at markedet for AR og VR vil vokse fra 73 milliarder kroner i 2017 til 1667 milliarder kroner i 2021. Det er en vekst på over 2000 prosent på fire år.

Les alle våre saker om Morgendagens næringsliv her. (Vilkår)