Den kinesiske sjekkeappen Tantan ble fredag solgt til det sosiale medieselskapet Momo for 735 millioner dollar, tilsvarende 5,8 milliarder kroner.

Tantan ble laget i 2014 og har på sine fire leveår hatt en ellevill vekst og vært brukt av millioner av kinesere på utkikk etter nye flørter. Etter Tinder er det verdens nest største sjekkeapp.

Norske investorer flokket tidlig rundt datingtjenesten. Blant dem finner vi tidligere Eltek-topp Morten Angelil, Ketil Skorstad og den tidligere Opticom-sjefen Robert Keith.

Styremedlem og investor i Tantan, norske Tom Thorsen (51), representerer rundt 250 norske og svenske aksjonærer i selskapet, og sitter igjen med blandede følelser.

– Jeg må si at dette er en eventyrhistorie hvis man tenker på at Tantan ble etablert i 2014, og man på tre år har klart å få den enorme veksten og igjen klarer å selge til Momo for 735 millioner dollar. Det er det ingen tvil om, sier han.

Likevel mener han selskapet ble kjøpt opp altfor billig og skulle gjerne sett at utfallet ble annerledes.

Brukte 5,8 mrd. – tjente det inn på få timer

– Jeg synes prisingen er lav og det kan bekreftes med at Momo gikk 17 prosent på børsen fredag etter meldingen, sier Thorsen.

Med kursoppgangen fredag økte Momo markedsverdien sin med over én milliard dollar. Til sammenligning kjøpte de opp Tantan for 735 millioner dollar. Thorsen mener det taler for seg selv.

Blant de største eierne i Tantan er det norsk-svenske holdingselskapet P1 Holding in Tantan som Thorsen representerer.

P1 Holding investerte tidlig i Tantan, men er blitt vannet ut med 87 prosent etter fire emisjonsrunder der store internasjonale giganter som Alibaba er kommet inn på eiersiden. Thorsen sier de helst ville børsnotere Tantan og var imot salget til Momo, men at selskapet kun hadde én stemme i beslutningen – tross sine 250 aksjonærer.

Gründer tjente 100 mill. på en dag

I P1 Holding sitter de norske aksjonærene og svenske aksjonærene med 12,9 prosent av aksjene. Det gir investorene 588 millioner kroner fra salget.

Momo betaler 600,9 millioner dollar kontant for Tantan, mens resten blir gjort opp i nyutstedte aksjer i Momo. P1s Holding får kun oppgjør i kontanter.

– Hvorfor tror du de andre aksjonærene godtok prisen?

– Du har gründere som har gått på en vanlig årslønn i 10 år og plutselig får 600 millioner i kontanter og 600 millioner i aksjer. Det er ganske fristende å si ja til 1,2 milliarder kroner. De har jo gjort alt riktig, men vi småaksjonærene får ikke være med på reisen videre, sier Thorsen.

Tantan ble laget av det kinesiske ekteparet Wang Yu og Sophia Pan. Wang flyttet til Sverige da han var syv år, men flyttet tilbake til Kina i 2007 sammen med kona. Begge snakker flytende svensk.

– Vi kjøpte noen aksjer fra dem i høst, som gjorde at de fikk en god pott penger på konto for første gang i sitt liv, som vi trodde var en genistrek som ville roe dem så de kunne dra dette frem til en børsnotering. Men fristelsen ble for stor. Det er den riktige kjøperen. For dem er det en fantastisk deal og en fantastisk reise, sier Thorsen.

Selv etter at de solgte noen aksjer til P1 Holding eide Wang og Pan ifølge Dagens Industri Digital fortsatt 17 prosent av aksjene i Tantan. Det gir ekteparet over en milliard kroner i kassen på salget av sjekkeappen.

På kursoppgangen i Momo fredag hadde Wang og Pan en papirgevinst på 100 millioner kroner på aksjene de fikk utstedt etter salget.

– Ingen eventyrlig avkastning

Tantan ble i utgangspunktet spunnet ut av det sosiale nettverket P1, som Wang Yu først bygget for rike og velstående kinesere. Det var her P1 Holding og de norske investorene kom inn som investorer. Da Tantan ble eget selskap ble eierandelen redusert til 20 prosent.

Siden den gang er det blitt investert ytterligere 120 millioner dollar i fire emisjoner, og P1 Holding er blitt kraftig vannet ut. Inn i emisjonene kom det kinesiske sosiale mediet YY, investeringsbanken Genesis Capital, den russiske it-milliardæren Yuri Milners FST Global og Alibaba.

– De store kanonene har preferanseaksjer, så de har sånn sett fått tilbake 120 millioner dollar av sine investeringer før resten av kaken blir delt på oss. Derfor blir det ingen eventyrlig avkastning for de norske. Men de som var med helt tidlig har jo gjort mange ganger pengene sine, sier Thorsen.

Selv anslår han å ha doblet og vel så det pengene som han investerte i Tantan.(Vilkår)

Slik får de til å eie hytte sammen
De deler en gammel og ærverdig slektshytte med 37 sengeplasser. Kusiner, tremenninger og firmenninger om fordelene og utfordringene med å eie sammen.
01:49
Publisert: