– Det er en stor ære å bli valgt som en av de fire som får presentere seg for prins William og det norske kronprinsparet, og det er optimalt for oss, som nettopp har startet opp i Storbritannia, sier Jon Ingar Kjenes, gründer og leder i Motitech.

Sammen med Remarkable, No Isolation og Play Magnus presenterer han selskapet sitt under det kongelige besøket på gründerstedet Mesh i Oslo, på torsdag. Hertuginne Kate er med på norgesreisen, men kommer ikke til Mesh.

Kongelig mimrefilm

Motitech startet i Bergen som et kommunalt prosjekt, der det ville motivere demente til bedre trening gjennom å vise dem filmer av kjente steder mens de satt på ergometersykler. Til det kongelige besøket har selskapet laget en egen film for Kate og William.

– Vi har vært i St. Andrews i Scotland der de studerte og møtte hverandre. De får oppdage steder de opplevde til favorittmusikken sin, sier Kjenes.

Han sier sykling gjennom kjente landskap til kjent musikk har vist seg å være veldig effektivt for å øke aktiviteten blant eldre på institusjoner.

– I Bergen målte de at aktivitetsnivået gikk opp, noe som førte til økt førlighet og at angst og depresjoner gikk ned. De sov bedre, spiste bedre og hadde færre fall. Det gir dessuten en god opplevelse, sier han.

Motitech

Motitech ble startet i 2013 og omsatte i fjor for 11,3 millioner kroner, med et overskudd på en halv million kroner. Omsetningen økte med nesten 50 prosent fra 2016 til i fjor.

Selskapet har 13 ansatte og leverer sine tjenester til 180 ulike institusjoner, hvorav 150 i Norge. Det samarbeider med en sykkelprodusent, en leverandør av musikk og en distributør av sykler, og syr selv sammen opplevelsen med egne filmer som produseres i høyt tempo og fra mange land.

Kjenes sier det slett ikke bare er kongelige som får egne filmer.

– Vi har filmet alt fra fjell i Israel til Hyde Park i London, og Eikemo i Etne, som har fire fastboende. Der filmet vi for at en person skulle kunne sykle fra kaien og hele veien til seteren sin, så han kunne komme tilbake dit selv om han sitter på sykehjem, sier Kjenes.

Karen Dolva, gründer i No Isolation. Her er hun sammen med Trigger-sjef Preben Carlsen.
Karen Dolva, gründer i No Isolation. Her er hun sammen med Trigger-sjef Preben Carlsen. (Foto: Elin Høyland)

No Isolation

I likhet med Motitech har No Isolation en klar sosial profil på produktet. Selskapet har laget en robot som skal hjelpe langtidssyke barn ut av ensomheten, gjennom kommunikasjon med skole og venner.

– De er ganske sterke stemmer i Europa og Storbritannia og veldig opptatt av mental helse, som vi holder på med. Så det er hyggelig, men enda mer nyttig å få prate med dem, sier gründer og leder Karin Dolva om William og Kate.

No Isolation er trolig blant de norske oppstartsselskapene som etter oppstarten i 2015 har vokst raskest målt i antall ansatte.

– Nå er vi 61 fulltidsansatte, sier Dolva.

Selskapet har fått solid oppmerksomhet rundt sin robot, som skal bringe langtidssyke barn ut av ensomheten ved å gi dem en fysisk tilstedeværelse samt bilder og lyd fra skolen eller andre steder roboten tas med. Den skal gi barna en følelse av å være til stede. Neste prosjekt er de eldre.

– Vi hadde en «softlansering» av Komp, en datamaskin for seniorene, som hjelper dem å være med på alt med familien, sier Dolva.

Ifølge No Isolations nettsider er det 26.000 eldre i Norge som har kontakt med familien én gang i måneden eller sjeldnere. Det finnes nok av kommunikasjonsmidler, men selskapet mener mange av disse er kompliserte å bruke. Dermed har det laget en enkel maskin for sending av meldinger, bilder og videosamtaler.

Kate Murphy er sjef i Play Magnus.
Kate Murphy er sjef i Play Magnus. (Foto: Thomas Haugersveen)

Play Magnus

Også Kate Murphy, som leder Magnus Carlsens spillselskap Play Magnus, er svært glad for møtet.

– Det er en fantastisk mulighet til å vise frem sammenhengen mellom sjakk og kognitiv utvikling, sier Murphy.

Murphy er fra Canada, der William en dag kan bli konge, og dronning Elizabeth i dag overhode. – Hun er symbolsk statsoverhode og på pengene våre, og har en «governor general» som representant.

– Det er sprøtt, men også kult, sier hun.

Play Magnus er det norske sjakkgeniets selskap for å lage sjakkprogrammer. Selskapet har mellom 12 og 15 ansatte og appene er lastet ned over tre millioner ganger.

– Vi har en misjon om å gjøre verden til et smartere sted med sjakk, sier Murphy.

Hun forteller at de jobber med den norske skole-apputvikleren Wewanttoknow som skal lære barn hvordan de spiller sjakk. Dette er selskapet som står bak Dragonbox-serien, som blant annet gjorde algebraligninger til et spill for femåringer. Appen skal komme til våren.

Remarkable

Remarkable lager et nettbrett med digitalt blekk.
Remarkable lager et nettbrett med digitalt blekk. (Foto: Marte Christensen)

Remarkable lager en slags digital skisseblokk – et nettbrett med digitalt blekk, som lar deg tegne og notere for hånd.

Dette vakte såpass mye entusiasme at selskapet forhåndssolgte for 140 millioner kroner før lanseringen i august.

Kommunikasjonssjef Henrik Gustav Faller sier de ikke har noen nye omsetningstall å melde om, og at de heller ikke kan snakke om kommende produkter nå. Han regner ikke med noen kjempeeffekt på salget etter det kongelige møtet.

– Jeg tror det er mest gøy for teamet å få anerkjennelsen. Jeg tror ikke det gir en umiddelbart større kommersiell suksess, sier han.

Remarkable har oppskalert staben kraftig og er nå oppe i rundt 40 årsverk, hvorav 27 er heltidsansatte.(Vilkår)

Dette flyet vil Flyviking-gründeren erobre Nord-Norge med – igjen
Ola Giæver har funnet en flymodell i Sveits og vil tilbake på kortbanenettet.
00:55
Publisert: