Ulike typer musikknedlasting har økt med 1000 prosent de siste syv årene. Likevel faller omsetningen til den samlede musikkbransjen med 31 prisent i den samme perioden, viser en rapport fra bransjeorganisasjonen IFPI.

Historisk har piratkopiering og ulovlig nedlasting fått skylden for den fallende omsetningen til platebransjen. Men de siste tallene viser at dette kan være misvisede. IFPI regner med å tape 1.900 milliarder kroner i omsetning på grunn av piratkopiering i perioden 2008 til 2015.

Samtidig regner de med at bare én av ti ulovlig nedlastede sanger kunne vært erstattet av et salg, altså går ikke all piratkopiering på direkte bekostning av artistenes inntekter.

I en kommentar til statistikken sier IFPI at fallet i omsetning for platebransjen først og fremst vil gå ut over rekruttering og utvikling av nye artister. Artisutvalget til de største plateselskapene forventes å bli mer homogent og bestå av færre artister hvis trenden fortsetter, skriver BusinessInsider.

Gaga og gamlegutta
Statistikken viser også at det er en økning i omsetningen av konsertbilletter på verdensbasis. Lady Gaga er den artisten som omsetter mest i billettsalg, men det er mer interessant å se at de fire neste artistene på listen er rockeband med røtter fra 70- og 80-tallet, nemlig Bon Jovi, AC/DC, U2 og Metallica.

IFPI bemerker at dette ikke skyldes at det selges flere konsertbilletter på verdensbasis, snarere tvert imot. Det er økte billettpriser som er årsaken til veksten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.