Den internasjonale myndigheten bak administrasjon av domener (ICANN) åpner fra i dag for et ubegrenset antall såkalte toppnivådomener på internett. Hittil har vi hatt 22 generiske domener som .net og .com, i tillegg til de nasjonale toppdomenene som .no og .se.

Med den nye standarden som gjerne kalles generiske toppnivådomener (gTLD internasjonalt), vil private selskaper kunne registrere og bestemme over både domener basert på selskapsnavn og varemerker, men også kategoridomener som .bank eller .sko.

1 million kroner
Ønsker du å bli eier av et kategoridomene vil det koste deg rundt en million kroner å registrere det, skriver Patentstyret.no. Etterpå kan du muligens tjene penger på å la andre selskaper registrere domener under din kategori, men avgiften til myndighetene vil ligge på dagens nivå for underdomener. Det er uklart om prisen på en million kroner gjelder per år eller som engangsavgift.

Alle søknader om generiske toppnivådomener vil behandles sentralt av ICANN. Allerede har mange store og internasjonale selskaper søkt om å få registrere sine varemerker som domener. Andre selskaper ønsker ikke å gjøre dette, men ifølge patentstyret er det stor bekymring for hvordan man kan beskytte seg mot misbruk av ens egne varemerker med det nye systemet.

Kan overvåke
Dersom noen skulle søke om registrering av et navn du mener å ha retten til er det anledning til å kommentere søknaden eller klage på et vedtak. Det vil bli opprettet et nettbasert register hvor alle søknader offentliggjøres. Her kan man følge med om ens egne varemerker dukker opp.

Registeret skal komme på nett snart, men er ikke operativt ennå. De godkjente domenene vil bli satt i drift fra januar 2013.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.