– Én ting er at vi skal få det til teknisk, noe annet er at vi skal gjøre prosessen lett nok til at «tante Olga» klarer å gjøre det.

Jannicke Birkevold jobber med innovasjon i landets største bank og er daglig leder i DNB id Solutions. Hun snakker om IDmee, et nytt produkt som er utviklet i DNBs digitale etasje i hovedkvarteret i Oslo – samme sted som betalingsappen Vipps så dagens lys.

Nettbanker og digitalisering har ført til massiv nedleggelse av bankfilialer landet over. Men IDmee kan ved hjelp av et pass og en smartmobil verifisere at du er den du er, uansett hvor du befinner seg. Se hvordan i videoen øverst i saken.

Identifiserer 85.000 i året

Før man i det hele tatt kan bli bankkunde, opprette en konto eller søke om et lån, må man fysisk møte opp med et pass i en bankfilial. Et pass bygger på offentlige identifikasjonspapirer, opprinnelig fra fødselsattest. Uten pass, ingen BankID.

DNB alene identifiserer 85.000 personer årlig og anslår at det er 250.000-300.000 identifiseringer bare i norske banker hvert år.

Digitaliserer pass

Alle nye pass er biometriske. Det vil si at de har innebygget en chip som viser bilde, fingeravtrykk og annen informasjon som identifiserer passet som ekte når man leser det av i spesiallagde maskiner.

Med DNBs løsning får man «nøkkelen» til å lese av informasjonen på chipen. Man legger en mobil inntil passet, slik at en antenne i mobilen får kontakt med den innebygde chipen. Dette kalles NFC – near field communication – og fungerer omtrent som når man bruker kontaktløse bankkort på nyere betalingsterminaler i butikker.

Så brukes mobilens kamera til å skanne informasjonen som står nederst på passets hovedside. Til slutt, for å verifisere at den som leser av passet er passets rette innehaver, tar personen en selfie.

– Mobilskjermen blinker i forskjellige farger og måler blant annet refleksjoner, som avslører at man er et levende menneske, og ikke for eksempel holder opp et fotografi eller en dukke eller noe slikt, forklarer Birkevold.

DNB har laget en ny løsning der man kan identifisere seg med passet hjemmefra, uten oppmøte i banken. Første skritt er å fotografere de to nederste linjene i passet.
DNB har laget en ny løsning der man kan identifisere seg med passet hjemmefra, uten oppmøte i banken. Første skritt er å fotografere de to nederste linjene i passet. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Vi mener dette er en sikrere identifisering enn slik man gjør det i dag, der et menneske ser på passet en person viser frem. Man har en høy terskel for å se på et passbilde, og si til personen som holder det opp at «jaså, du har lagt på deg litt siden bildet ble tatt», sier hun og ler.

Løsningen ble til gjennom et samarbeid mellom DNB og teknologiselskaper i England og Nederland. DNB forventer å ta i bruk løsningen til sommeren.

Forskjellen på DNBs løsning og eksempelvis Apple-mobilers ansiktsgjenkjenning er at DNB verifiserer hvem personen er mot offentlige id-papirer. Apple verifiserer at samme person som satte opp telefonen, faktisk er brukeren av den.

Datatilsynet skeptisk

Datatilsynet er skeptisk til at private aktører skal benytte seg av biometrisk informasjon.

– Dette høres fryktelig tuklete ut, sier Atle Årnes, fagdirektør teknologi i

Datatilsynet.

– Hva er tuklete?

– At mobilen må ha tekniske og programvaremessige forutsetninger for å lese og benytte dataene, samt usikkerheten som vil oppstå, om denne typen personopplysninger blir tilstrekkelig sikkert håndtert på mobilen.

Han påpeker at identifiseringen eller «innrulleringen» som teknologien brukes til gjøres svært sjelden av de fleste personer.

– Nå som kontorene for slik innrullering forsvinner, har det vært snakk om at innrulleringen skulle skje via det kommende nasjonale ID-kort med eID. I dette kortet vil koblingen fra person til eID allerede være gjort. Passene har ingen slik kobling, sier han.

DNB svarer at selskapet har hatt «en god dialog» med Datatilsynet og at begge parter ønsker å oppnå en enkel, sikker og tilgjengelig løsning.

Politiets IKT-tjeneste henviser til Nasjonal sikkerhetsmyndighet, som er mer positivt innstilt.

– Selv om vi ikke kan si så mye om denne spesifikke teknologien, så vil jeg gjerne understreke at vi ønsker nye initiativ velkommen. En av de store utfordringene er gode autentiseringsløsninger så alle gode teknologiske løsninger er verdsatt. Passord er jo ikke tilstrekkelig som tilgangsbeskyttelse, sier avdelingsdirektør Mona Strøm Arnøy i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Finanstilsynet er også kjent med løsningen, men har ikke vurdert den.

Jannicke Birkevold leder IDmee, et prosjekt som får mobilen din til å lese den elektroniske biten i passet. Hun holder til i etasjen der DNB har samlet menneskene som jobber for å utvikle nye digitale løsninger.
Jannicke Birkevold leder IDmee, et prosjekt som får mobilen din til å lese den elektroniske biten i passet. Hun holder til i etasjen der DNB har samlet menneskene som jobber for å utvikle nye digitale løsninger. (Foto: Per Thrana)

Oppstartsselskap

Etter at DNB fikk gjennombruddet der løsningen fungerte, måtte konsernledelsen finne ut om de skulle holde den for seg selv, eller tilby tjenesten også til konkurrenter. Ledelsen kom frem til at IDmee ikke ga varige konkurransefortrinn, fordi det er sannsynlig at andre kommer opp med en lignende løsning.

– Derfor ble det opprettet et eget selskap, som for alle praktiske formål drives som et oppstartsselskap, men med DNBs finansielle muskler og kompetanse tilgjengelig. Lignende løsninger vil komme, men på denne måten kan vi kan være helt i front av dette, sier Birkevold.

Håpet er at andre banker og offentlige etater vil gå for DNBs løsning. Banken vil tjene penger på et inngangsbeløp og betaling per transaksjon. Beløpene er ikke bestemt ennå.

Både konkurrerende banker, postbringer og offentlige etater er målgrupper for tjenesten.

– Markedet er internasjonalt, sier Birkevold.(Vilkår)

Går det an å få boliglån på to minutter i DNB? Se hvordan det gikk da DNs journalist testet
02:03
Publisert: