Trykkskjermer har de siste par årene for alvor endret måten vi bruker elektronikk på. De neste to årene kommer berøringsfrie systemer med gester til å bli det nye store. Dermed kan du skifte kanal på tv-en, skru opp varmen i bilen eller betjene mobilen bare med noen håndbevegelser i løse luften.

Den nye trenden blir kalt "gester", og da elektronikkmessen CES gikk av stabelen i Las Vegas forrige uke var dette en av de store trendene,

Et av selskapene som fikk mest oppmerksomhet av den internasjonale pressen var norske Elliptic Labs.

- Vi merker godt at interessen for gester, eller berøringsfri betjening, er veldig stor nå. Vår teknologi skiller seg dessuten ut fra de største aktørenes, så det ga mye oppmerksomhet i seg selv, sier administrerende direktør Stian Aldrin i Elliptic Labs til Dagensit.no.

Dans med maskinen
Den mest kjente bruken av gester i dag er Kinect for spillkonsollen Xbox. Kinect baserer seg på kamera og mikrofoner som kan følge bevegelsene til personer foran tv-en og la dem styre spill og menyen med håndbevegelser. Men på CES dukket det også opp flere andre kamerabaserte løsninger fra mer og mindre kjente aktører.

Foreløpig vil spill være den største driveren innen gester, og kombinert med 3D åpner det seg helt nye former for lek, ikke minst dans.

Les mer om Kinect: Rydd dansegulvet!

Det spesielle med Elliptic Labs sin teknologi er at de bruker ultralyd for å fange opp bevegelsene istedenfor lys. Begge teknikkene har fordeler og ulemper, forteller Aldrin.

- Et kamerabasert system som Kinect er detaljert, men krever mye strøm og prosessorkraft. Ultralyd egner seg bedre til bevegelser nært innpå skjermen. Det dekker også sidene av skjermen og krever lite strøm og prosessorkraft. Men ultralyd egner seg dårlig til spill, sier Aldrin.

Elliptic Labs lager ikke produkter selv, men lisensierer bort sine patenter og tilbyr referansedesign. De mest åpenbare bruksområdene i øyeblikket er nettbrett som iPad, betjening av biler, samt sykehussystemer hvor berøring ikke er ønskelig. Men teknologien kan også brukes i tv-apparater, hvitevarer og all mulig annen forbrukerelektronikk.

- Timingen virker god for vår teknologi nå. Det er stor interesse, men det kan ta lang tid før våre kunder har ferdige produkter med vår teknologi, sier Aldrin.

Selskapet har definitivt ambisjoner.

- Vårt mål er å bli den ledende teknologien innenfor de segmenter vi velger å være i, sier Aldrin.

Kjører eget løp
Elliptic Labs har sitt utspring i forskning fra Universitetet i Oslo og har siden 2006 jobbet med teknologi for berøringsfri betjening. De får støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Men selv om teknologien i løpet av få år kan bli å finne i alle slags produkter har ikke selskapet tenkt å følge i fotsporene til Fast, Opera, Trolltech eller Thinfilm.

- De nærmeste par årene ønsker vi oss verken børsnotering eller å bli oppkjøpt, men ingenting er satt i stein. Først og fremst ønsker vi å videreutvikle teknologien og skaffe oss gode kommersielle partnere, sier Aldrin.

Slik fungerer teknologien:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.