Da slukkes nemlig fm-nettet i Nordland fra et storslått arrangement i Stormen bibliotek i Bodø. 

Skrur du på NRK og de kommersielle, riksdekkende kanalene på en fm-radio, vil du etter dette kun høre susing.

Ole Jørgen Torvmark i interesseorganisasjonen Digitalradio Norge får en travel dag når fm-nettet slukkes i Nordland onsdag.
Ole Jørgen Torvmark i interesseorganisasjonen Digitalradio Norge får en travel dag når fm-nettet slukkes i Nordland onsdag. (Foto: Aleksander Nordahl)

Men det er ikke det eneste som skjer samme dag. Den digitale erstatteren, dab+, får sin virkelige ilddåp i Nordland.

Samtidig flyttes nemlig NRK-kanalene P13, Jazz, Sport og Klassisk fra det kommersielle dab-nettet til NRKs eget nett, mens alle NRK-kanaler vil nå ha dab+-format.

Kommersielle kanaler som P4 og Radio Norge får derfor plass til å lansere flere dabkanaler, mens NRK lanserer NRK Trafikk. 

– Litt brått

Og ikke nok med det: Klokken 12 gjennomfører Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap en beredskapstest for det nye nødnettet etter slukkingen av fm-nettet i Nordland.

– Jeg tror det kommer til å gå greit. Mange kommer til å ha spørsmål, og mange har utsatt spesielt oppgradering i bil frem til fm slukkes. Derfor kommer dette gjerne litt brått på folk, så vi tror mange vil løpe til butikkene og verkstedene onsdag. I tillegg forbereder vi oss på mange henvendelser på nett og telefon, sier Ole Jørgen Torvmark i interesseorganisasjonen Digitalradio Norge.

Flertall negative

Fm-slukkingen har vært gjenstand for flere omkamper i Stortinget, men før jul ble det altså til slutt vedtatt at planen for slukking består, men at de involverte departementet må holde Stortinget løpende oppdatert på hvordan slukkingen går. 

Likevel er entusiasmen blant folk flest noe mager, og undersøkelser gjort av InFact for VG i desember tilsa at 55 prosent av nordmenn var negative til en overgang fra fm til dab. 

– Vi merker en vekst i henvendelsene, særlig når det gjelder folk som trenger hjelp til installasjon i bil og har spørsmål om oppdatering av kanallisten, sier Torvmark.

I løpet av året slukkes fm-nettet i alle landets fylker. Sist ut er Troms og Finnmark, som slukker i desember. Men ifølge Naf er det fremdeles to av tre biler i Norge som ikke har installert dab i bilene sine. Det tilsvarer to millioner biler.

– Kjempemange

– Det er kjempemange, og det er i bil den største utfordringen ligger, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf.

Ifølge Sødal har imidlertid 100.000 biler fått dab-løsninger i løpet av høsten og vinteren. Sødal regner med at flertallet av disse er i Nordland. Han understreker at den største utfordringen er beredskapen.

– Det er fortsatt slik at radio er den viktigste beredskapskanalen hvis noe skulle skje langs veiene, sier Sødal. 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.