Tidligere denne uken ble det klart at det britiske telecomselskapet ”Three” vil fjerne roamingavgiftene sine. Dermed blir de forutfor en eventuell EU-lov mot roamingavgifter. De blir også det første selskapet i Europa som gjennomfører dette.

- Vi vurderer hele tiden roaming-tilbudene våre, og ønsker ikke nå å fortelle hva vi etter hvert vil komme med, men vi har ikke per i dag planer om å gjøre tilsvarende, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til DN.no.

Også Netcom og deres eier Teliasonera bekrefter at de ikke har noen nåværende planer om å fjerne roamingavgiften. I går ble det klart at EU-kommisjonen går inn for å redusere prisene på mobilbruk i hele Europa. Mange telecom-selskaper har så langt vært meget negative til dette da det vil bety relativts store inntektstap for selskapene.

Vil merkes på lommeboken
Både Telenorsjef Jon Baksaas og Teliasonerasjef Per-Arne Blomquist sa under årets TMT-konferanse i DNB at det blir stadig viktigere for telekomselskapene å kapitalisere på kundenes økte databruk. Begge viste også til at databruk har blitt en stadig viktigere inntektskilde for begge selskapene. Teliasonera og Netcoms tall viste at selskapet hadde hatt en økning på 119 prosent i inntekter fra databruk det siste året.

En eventuell fjerning av roamingavgiftene vil dermed kunne merkes kraftig på telecomselskapenes lommebøker.

- På presentasjonen til Blomquist i forrige uke understreket han at det blir viktigere for Teliasonera å kapitalisere på økt bruk av mobildata, frykter dere et eventuelt vedtak fra EU om å fjerne roamingkostnader?

- Der har kommet ulike forslag fra EU, og vi ønsker ikke å kommentere disse før de materialiserer seg i et vedtak, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom.

Må forhandle med utlandet
Roaming er rett og slett all mobilbruk på et nett som ikke tilhører ditt mobilselskap. Spesielt surfing, eller mobildatabruk kan bli dyrt på grunn av avgifter knyttet til roaming, eller utenlandsbruk. Dersom EU-kommisjonen legger seg på linjen til det brittiske telefonselskapet vil det si at selskapets kunder kan bruke telefonen sin over hele Europa uten ekstra omkostninger. Norske kunder derimot vil fortsatt oppleve ekstra avgifter i forbindelse med dette.

- For å redusere prisene for våre kunder er vi avhengig av å forhandle ned de prisene vi betaler til de utenlandske operatørene for bruk av deres nett. Dette jobber vi kontinuerlig med, sier Krokan.

Han mener selskapene er flinke til å opplyse kundene om hvor mye datatjenestene koster å bruke i utlandet, og at selskapet ikke ser noen problemer ved roamingavgiften.

Krokans kommentarer ble gitt før EU-kommisjonens forslag var kommet. Vi oppdaterer nå 13.30 saken med følgende kommentar fra Telenor:

- Telenor anser initiativet fra EU-kommisjonen som et velkomment forsøk på å foreslå en mer modernisert regulering av EUs telekommarkedet. Telenor støtter uttalelsene utstedt av GSMA og ETNO men vil vente med å kommentere ytterligere på forslaget til vi har studert det mer i detalj. Telenor ser frem til den kommende debatten i forkant av den endelige avgjørelsen i EU-parlamentet, sier Krokan.

Les også:
Her er Galaxy Gear
Telenor gir opp sin strømmetjeneste
Kinesisk selskap tar opp kampen mot Apple (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.