– Jeg reiser rundt og holder foredrag og hjelper næringslivsledere med å forberede seg på eksponentiell forandring, sier foreleser Nell Watson (33) ved Singularity University.

Hun har nettopp fortalt en skatehall full av næringslivsmennesker på Tjuvholmen i Oslo om hvordan hele industrier vil bli snudd opp ned av teknologi.

Redningen ligger ifølge Watson i å omfavne nye forretningsmodeller – og hun blir hørt.

Lørdag drar et 30-talls nordiske næringslivsledere på en ukes inspirasjonstur til tenketankens lokaler i forskningsparken ved en flyplass Google leier av Nasa i California. Besøket koster litt over 55.000 kroner og organiseres av programvareselskapet SAPs nordiske avdeling, som også betaler Watson for å snakke i Norge. Norgessjef Stefano Holguin i SAP mener prisen er underordnet.

– Den virkelige investeringen for en næringslivsleder er å bruke en hel uke, sier han.

Universitet, men ikke universitet

Singularity University (SU) er ikke et universitet, men en tenketank som tilbyr utdannelsesprogram og lederseminarer.

I Singularity-begrepet ligger en tro på at maskinene en dag skal bli smartere enn menneskene og slik sette i gang en eksponentiell teknologiutvikling.

SU-grunnlegger Ray Kurzweil hevder at øyeblikket vil inntreffe omkring 2045.

I Norge ble det stor debatt etter at DN-kommentator Eva Grinde stilte spørsmålet om SU er «verdens redning eller heksebrygg på høyt nivå»?

Det britiske magasinet The Spectator har kalt SU en «religion for nerder».

Underavdelingene til SU kalles kapitler, et begrep som tradisjonelt er blitt brukt om forsamlingene tilknyttet kirker og klostre.

«Mer fluff enn innhold»

– Det er kanskje slike uttrykk som har gjort at SU blir sammenlignet med organisasjoner de ikke ønsker å bli sammenlignet med, sier direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse (45) i IKT-Norge.

Han mener det er viktig å ha en sunn skepsis til deler av det Singularity University forkynner.

Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.
Torgeir Waterhouse i IKT-Norge. (Foto: Gunnar Lier)

– Den ene delen av Singularity university er troen på eksponentiell teknologi som blir stor og betydelig. Her er det mye vi ikke vet noe om, men det ligger en optimisme om at vi med teknologi vil løse mange av utfordringene vi har nå og i fremtiden, sier Waterhouse.

Han er mer kritisk til det han karakteriserer som en «New Age-aktig hype».

– Egenomtalen til Singularity University blir veldig fort en variant av den romantiske lederutviklingsskolen. Det kan sammenlignes med ledere som tror de skulle bli bedre av å gå på ski og bære tømmerstokker sammen. Vi må skjære gjennom denne New Age-aktige hypen, sier Waterhouse.

Og fortsetter:

– Det kan fort bli mer fluff enn innhold. Poenget er at SU må vise at det de snakker om kan ha noe verdi. Hvis ikke ender vi opp med et stammespråk og en aura som virker utilnærmelig, og da kommer vi ikke noen vei, sier Waterhouse.

For mennesker, planet og profitt

Singularity University har tre mål for øye, forklarer Watson: å tjene mennesker, å tjene planeten og å tjene penger.

I 2013 deltok hun på SUs hovedprogram: sommerskolen «Global Solutions Program». Det ti uker lange oppholdet koster 300.000 kroner, som betales av sponsorer eller et Google-legat.

– It blew my mind, sier Watson.

Vil man heller ha et ukelangt lederkurs, er prisen 120.000 kroner.

SU har også blitt en global bevegelse. I mars varslet SU at de vil åpne et nytt senter i København. I Norge er Isabelle Ringnes (28) blitt koordinator for konkurransen hvor gründere kjemper om en plass på sommerskolen. Ringnes leder Tenk, et nettverk for kvinner innen teknologi; er datter av eiendomsinvestor Christian Ringnes (63) og deltok selv på skolen i fjor sommer.

Trippel bunnlinje

I 2012 sluttet SU å være en ideell stiftelse og ble et allmennyttig selskap, en amerikansk selskapsdefinisjon på noe som både har som mål å tjene penger og gjøre verden bedre. På samme tidspunkt sluttet selskapet å rapportere omsetning. Som ideell stiftelse omsatte SU for i underkant av 30 millioner kroner i 2012, ifølge San Francisco Chronicle. I dag tjener SU godt over ti millioner kroner på ett enkelt, ukelangt lederkurs, ifølge The Daily Beast.

– Det er en trippel bunnlinje: mennesker, planet og profitt – i den rekkefølgen, sier Watson.

Tilgjengelig, men utilgjengelig

For å få til eksponentiell utvikling, handler ideene ved SU ofte om å gjøre teknologi tilgjengelig for flest mulig mennesker.

Da Watson kom i kontakt med SU, jobbet hun med å lage en programvare som skulle gjøre det mulig å bruke mobilkameraet til å skanne kroppen i 3D. Tanken var å gjøre det mulig for tekstilarbeidere verden over å lage klær på målsøm.

Hun har også jobbet med en bedrift som forsøker å utvikle bioniske ben som ikke må festes gjennom operasjon – og slik skal bli mer tilgjengelige.

– Den største muligheten for innovasjon i dag handler ikke nødvendigvis om teknologi, men om distribusjon, sier Wattson.

Men mens innovasjonen SU forfekter gjerne handler om å gjøre teknologi mer tilgjengelig, er SU selv nokså utilgjengelig. Kursene deres har høye priser og et begrenset antall plasser. Der tradisjonelle universiteter i dag har tatt i bruk store, åpne nettkurs, publiserer SU knapt noen forelesningsvideoer. Undervisningsmaterialet er heller ikke åpent tilgjengelig på nettet, men forbeholdt de som kan betale.

– Er det et paradoks?

– Vi jobber med å demokratisere tilgangen til flere av våre ressurser. Dette er et område som er under utvikling, men vi kan ikke si mer før det er klart for lansering.

Mål: Nå én milliard mennesker

Singularity University har en klar målsetning: å ha en positiv påvirkning på livet til én milliard mennesker i løpet av ti år. Nå er det gått åtte og et halvt år.

– Holder dere skjema?

– Jeg synes det. SU skaper, støtter og akselererer gründere som bruker eksponentiell teknologi til å forbedre jorden. Men størst påvirkning har vi hatt som en pådriver for kulturforandring. Ved å skape denne nye forretningsmodellen har vi gjort tusen av organisasjoner og bedrifter i stand til å revolusjonere hvordan de gjør forretninger og skalere opp sin positive virkning på verden.

– Dere tar æren for hvordan tankesettet til andre selskaper har forandret seg?

– Ja.(Vilkår)