Denne uken offentliggjorde Folkehelseinstituttet hvem som fikk kontrakten om å utvikle den nye Smittestopp-appen, etter at store utfordringer tvang myndighetene til å skrote første forsøk helt og prøve igjen.

Det var danske Netcompany som fikk oppdraget – naturlig nok, ettersom de var eneste som leverte et tilbud.

Selskapet har ekspandert Oslo-kontoret kraftig det siste året, for å satse på offentlige it-kontrakter. Fersk norgessjef Geir Arne Olsen er fornøyd med å ha vunnet anbudet, men tror ikke resten av markedet blir like lett.

– Vi kommer nok ikke til å komme i en situasjonen der vi slipper konkurrenter så ofte. Når det er sagt er konkurranse bra for kunden, og det skjerper oss, sier han.

– Mange i bransjen som har ment noe om dette

Kontrakten er, målt i kroner, liten, men desto mer profilert. Over hundre leverandører var forhåndskvalifisert til konkurransen, uten at noen av dem grep muligheten.

– Vi er overrasket over at det ikke kom flere tilbud om å utvikle løsningen. Det har vært stor interesse og engasjement i IT-miljøet i Norge rundt appen, sa assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI da vinneren ble kjent.

Også Olsen har stusset over hvor enkelt det var.

– Det er mange i bransjen som har ment noe om dette, så det er litt overraskende at vi ikke fikk konkurranse, sier han.

Den danske utgaven av appen har 1,6 millioner brukere, og en funksjonell norsk førsteutgave skal være klar i desember.

Netcompany er på vei til større lokaler nær Stortinget, men med mye hjemmekontor er det fortsatt armslag i de gamle lokalene. norgessjef Geir Arne Olsen har Marius Stokseth (til venstre) og Per Joona på hver sin side.
Netcompany er på vei til større lokaler nær Stortinget, men med mye hjemmekontor er det fortsatt armslag i de gamle lokalene. norgessjef Geir Arne Olsen har Marius Stokseth (til venstre) og Per Joona på hver sin side. (Foto: Javad Parsa)

– Ikke rakettforskning

Netcompany er et relativt ubeskrevet blad i Norge. Den norske avdelingen har utspring i Mesan as som ble kjøpt opp av danskene i 2016. Hittil har selskapet levert konsulenttjenester.

Konsernet er børsnotert i København og har vokst kraftig på å vinne kontrakter med det offentlige. De siste fem årene mener selskapet at det har vunnet mer enn halvparten av store offentlige it-anbud i Danmark, og det tror det er mulig å kapre betydelige andeler også her.

Den siste tiden har selskapet oppbemannet Oslo-kontoret kraftig for å begynne fremstøtet mot det lukrative norske markedet. Siden mai har det tatt offentlige anbud for 300 millioner kroner, basert på løsninger de allerede har solgt til myndighetene i Danmark – såkalt «govtech».

– Vi jobber mye med standardisering. Dette er ikke rakettforskning. Hvis vi kan gå i biblioteket vårt og finne ferdige løsninger som er i bruk og som vi vet virker, trenger vi ikke skrive så mange timer for å løse oppdraget og vi er mer konkurransedyktige, sier Olsen.

– Aalborg er ganske nært Ålesund

Den største kontrakten signerte de med Legemiddelverket forrige uke. Oppdraget med å bygge en ny digital plattform er verdt 200 millioner kroner.

– Løsninger fra Chicago funker ikke nødvendigvis på Skedsmokorset, men Aalborg er ganske nært Ålesund. Det Legemiddelverket trengte lignet veldig på det vi allerede har levert til Lægemiddelstyrelsen, sier Olsen

Oslo-kontoret omsatte for 265 millioner i fjor, og Olsen legger ikke skjul på at topplinjen kommer til å vokse pent i 2020.

– I disse kontraktene ligger det både leverandører og utgifter til lisenser, så alt påvirker ikke resultatet, men det er klart det er bra for butikken, sier han.

Olsen, som begynte i Netcompany i mai, har selv lang fartstid i norsk it-bransje, sist som administrerende direktør i Sikri as som ble skilt ut som eget selskap da finske Tieto og norske Evry fusjonerte.

Hans tidligere arbeidsgiver Tietoevry ønsker satsingen velkommen:

– Det norske it markedet er mer enn 50 milliarder kroner årlig. Konkurranse er bra for kundene og det ønsker vi velkommen. Vi har kontorer i alle nordiske land, og deling av løsninger på tvers er noe vi har jobbet med i mange år. Det gir kostnadsfordeler for kundene, og gjør at vi kan utvikle gode og brukervennlige velferdsløsninger med skalafordeler, sier kommunikasjonssjef Geir Remman.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.