– Vi er forholdsvis fornøyde med fjoråret. Bransjen hadde en vekst i omsetning på 11 prosent, sier direktør for Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Den totale omsetningen til norsk elektronikk- og hvitevarebransje ble 29,8 milliarder kroner i 2013.

– Det er første gang vi har med nettbrett som egen kategori i statistikken, og dette påvirker veksten. Tar man bort nettbrettenes bidrag til salget hadde vi samlet en nedgang på 1,4 prosent, sier Røsholm.

Nesten doblet
Apple, som er desidert størst på nettbrett i Norge, leverer ikke fra seg salgstall, så derfor er salgstallene for nettbrett i Norge et estimat basert på ulike andre kilder. Ifølge estimatene til Elektronikkbransjen vokste salget av nettbrett med 90 prosent i 2013 sammenlignet med 2012.

Det ble solgt 950.000 nettbrett i Norge i 2013, med en totalverdi på 3,3 milliarder kroner.

I en spørreundersøkelse Elektronikkbransjen har fått foretatt finnes det nå minst ett nettbrett i 54 prosent av norske husholdninger. Mange har også lesebrett, spesialbrett for lesing av e-bøker.

Stjeler fra pc
Ikke overraskende er det pc-salget som lider under nettbrettenes vekst. Nedgangen i pc-salget blant Elektronikkbransjens medlemmer var på 16,4 prosent i 2013.

– Denne nedgangen tror vi vil bremse i 2014. Det kommer stadig nye hybridprodukter på markedet som kan konkurrere med nettbrettene, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen.

Smarttelefoner
Smarttelefoner er en annen produktgruppe vi ikke får nok av. Halvparten av alle nordmenn byttet telefon i fjor. Tar man bort den yngste og den eldste delen av befolkningen, er det klart at svært mange nordmenn fortsatt bytter telefon hvert år.

– Vi ble overrasket over at mobiltelefonsalget økte med 9,1 prosent i fjor. Det ble solgt 2,4 millioner mobiltelefoner, 90 prosent av disse var smarttelefoner, sier Ottemo.

Norge er et spesielt marked for smarttelefoner. Som eneste modne marked opplever Norge et tilnærmet duopol mellom Apple og Samsung. Det vil si at de to produsentene, som er jevnstore, har solgt over én million telefoner hver i Norge i 2013.

– Nordmenn er glade i toppmodellene. Snittprisen ligger på hele 3500 kroner, sier Ottemo.

Totalomsetningen av mobiltelefoner var 8,1 milliarder kroner.

Elektronikkbransjen venter en svak positiv vekst for 2014.

Les også:
Vill vekst for Visma
Facebook fyller ti år tirsdag
Krever bedre mobildekning på tog
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.