Piratvirksomhet på nett så lenge ut til å være et uhåndterlig problem, og musikk og platebransjen i USA har brukt mye ressurser på å straffeforfølge synderne. Men nå ser trenden ut til å ha snudd, både for musikk og video. Straffeforfølgelsen kan nok ha skremt noen, men mange gir abonnementstjenestene æren. Innen musikk har tjenester som Spotify gjort at folk får alt de ønsker av musikk, uten å måtte bruke tid på piratnettverk, mens Netflix nå dominerer markedet for video totalt i USA.

Les hvordan musikkbransjen klarte å konkurrere med "stjel alt du vil": Slik lurte de piratene

Lite lovlig - mer ulovlig
Netflix kom nylig til Norge, men har vært i USA lenge. Ifølge en undersøkelse fra Sandvine står denne tjenesten nå for 33 prosent av videotrafikken i Nord-Amerika i de mest travle periodene. Samtidig faller bittorrent-trafikken til 12 prosent. Denne teknologien brukes til lovlige formål, men er i praksis dominert av ulovlig fildeling.

I Europa, der Netflix er mindre dominerende, står bittorrent for 16 prosent av trafikken, mens den i Asia, der det er færre lovlige tjenester, står for hele 36 prosent av trafikken.

Det kan være andre forhold som forklarer deler av forskjellen, men det synes klart at lovlige alternativer gjør at færre velger å stjele, særlig når man får brukervennlige tjenester til en rimelig penge.

Les også:

Alt om Netflix

Nettfilm - den komplette listen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.