– Vi krangler mye og høylytt. Det kan være litt ukomfortabelt for alle som ikke er vant til det, men da må vi bare minne dem om at mamma og pappa elsker hverandre.

Sondre Selbæk viser vei i typiske gründerlokaler på Grünerløkka. Opp og ut av heisen stiger kompanjongen Andreas Solbakken, som har kjøpt seg leilighet med direkte heisforbindelse for å være nærmest mulig kontoret.

– Kjøpte den usett, sier Solbakken.

31-åringene har jobbet sammen med ulike prosjekter hver eneste dag siden ungdomsskolen. Sammen har de drevet selskapet Railway, som de siste årene hovedsakelig har hjulpet andre bedrifter med å starte opp mindre, digitale virksomheter.

– Vår fremgangsmåte har alltid vært å gå inn i en bransje og leve i den til det dukker opp noe ingen andre har sett, forklarer Selbæk.

Ingen incentiver

I 2020 var gründerne dypt inne i detaljhandelsuniverset. Målet var å utvikle en forretningsmodell for å gjøre sirkularitet lønnsomt.

Etter halvannet år med undersøkelser, etablerte de selskapet Newcycle, som skal hjelpe forbrukeren med å få mest mulig ut av tingene sine. Appen er i testfasen, med samarbeidspartnere som Ikea og Anton Sport.

Man legger tingene man eier inn i appen, og får tilgang på kvitteringer, garantier, reparasjons- og vedlikeholdstjenester, reservedeler og guider spisset inn på hver enkelt gjenstand.

Tredjeparter skal kunne tjene penger gjennom hele produktets levetid ved salg av tjenester, vedlikeholdsprodukter og relevant tilbehør gjennom appen.

– Ingen har egentlig incentiver til å bli sirkulære, for det er nesten alltid en tapssak å ta bærekraftige valg. Folk kan snakke så mye de vil om grønne årsrapporter, men du må finne en måte å gjøre sirkularitet lønnsomt for alle involverte parter i verdikjeden, ellers skjer det ikke, sier daglig leder Selbæk.

Verdsettes til 63 mill.

Newcycle har per nå ingen omsetning, men det er allerede blitt skapt betydelige aksjonærverdier.

Selskapet hentet nylig litt over åtte millioner kroner til en verdsettelse på 63 millioner kroner etter emisjonen. Solbakken og Selbæk sitter med aksjer verdt 17 millioner kroner hver, mens medgründerne Alexander Moen og Johan Jøsok eier for litt over fem millioner kroner hver.

En rekke kjente investorer deltok i kapitalinnhentingen, blant annet engleinvestorene Trond Riiber Knudsen og Birger Magnus.

Marius Plejdrup Rønningen, som er blitt papirmilliardær på ladeselskapet Easee og nå skal slå seg opp som investor, gjorde sin første tidligfaseinvestering i selskapet. Andreas Niss, toppsjef i børsnoterte Elektroimportøren, har også spyttet inn penger.

«Bullshit-filter»

Med i kapitalinnhentingen er også gründer, aksjonær og tidligere toppsjef i XXL, Robert Iversen. Han var toppsjef i den kjente sportsutstyrskjeden på 2000-tallet.

I fjor høst kom Iversen igjen i søkelyset etter at han fyrte løs mot XXL-ledelsen under selskapets kvartalspresentasjon. «Detaljhandel er ikke så forbanna vanskelig», var Iversens beskjed etter en rekke nedslående resultater.

– Robert er det motsatte av en «yes man», og det tror jeg man trenger i oppstartsmiljøet, der de fleste bare klør hverandre på ryggen og er positive til alt. Robert er vårt «bullshit-filter», han sier ting akkurat som de er, sier Solbakken.

Iversen understreker overfor DN at han bare har gått inn med «småpenger»

– Gjenbruk er egentlig ganske dyrt, men jeg synes ideen var veldig bra. Hovedårsaken til at jeg investerer er at gründerne er veldig flinke folk.

Tidligere XXL-sjef Robert Iversen. Bildet er fra 2003.
Tidligere XXL-sjef Robert Iversen. Bildet er fra 2003. (Foto: Gunnar Blondal (Cam 2))

Iversen er også overbevist om at konseptet er ekstra attraktivt i økonomisk usikre tider. Generelt sett tror Iversen 2023 vil vise hvem som kan kremmerfaget best.

– Jeg ser det på følgende måte: De beste, de vinner. Det er når det er litt tøft, at du skiller klinten fra hveten, sier Iversen.

– Selge oss ned?

Gründerne Selbæk og Solbakken har ingen høyere utdannelse. I Oslo begynte de begge på en bachelor på BI for å lære seg å føre regnskap, men begge droppet ut etter litt over ett år.

– Vi har ikke særlig hyggelige cv-er, humrer Solbakken.

Det meste av gründernes private formuer ligger i papirverdiene i Newcycle. De har ingen umiddelbare planer om å ta gevinst.

– Selge oss ned så vi får penger på bok? Nei. Vi gir dette selskapet størst mulig sjanse for å lykkes, og sørger for at vi har kontroll lengst mulig. Så får vi heller slite med å betale strømregninger og rentene på det altfor store lånet. Det er fortsatt trange tider på privaten, sier Selbæk.

– Det er mange som har sagt at vi er altfor idealistiske til noen gang å bli rike, sier Sondre Selbæk.
– Det er mange som har sagt at vi er altfor idealistiske til noen gang å bli rike, sier Sondre Selbæk. (Foto: Petter Berntsen)

Selbæk forteller at risikoen han tar tidvis kan føre til krevende diskusjoner med kona, som han har to små barn med.

– Men hvorfor skal jeg spare i indeksfond når jeg kan ha pengene mine i dette selskapet, som er fremtiden uansett? Det er «all in», altså.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.