Jan Dagfinn Midtun har jobbet i Nextgentel i fem år, de siste tre årene som daglig leder. Men nå er det slutt. I en melding til de ansatte skriver Nextgentel at Midtun slutter på bakgrunn av omorganiseringen i Teliasoneras bredbåndsvirksomhet, som Nextgentel er en del av.

- Det er en endret organisasjon og arbeidsform som gjør at han ikke hadde lyst til å fortsette i jobben, sier Morten Ågnes, pressekontakt i Nextgentel til Dagensit.no. Midtun er formelt sett ansatt i selskapet i de neste seks månedene, men han er fritatt for arbeidsplikten i perioden.

Ågnes avviser at det skal være noen konflikt bak Midtuns overraskende sorti i bredbåndsselskapet.

- Det er ingen konflikt eller "hard feelings" her. Men man ser at det er en annen type lederjobb å inngå i en matriseorganisasjon.

Kan bli en svenske
Nextgentel begynner umiddelbart jakten på en ny leder for bredbåndsvirksomheten, og i mellomtiden vil finansdirektør Odd Bjørn Ur fungere som toppleder.

- Vil den nye sjefsjobben bli like selvstendig som tidligere?

- Som selskap inngår vi nå i et mye større system, og noe av målet med det er å utnytte ressurser på tvers av landegrensene. Blant annet betyr det at vi ikke trenger å utvikle produkter lokalt, svarer Ågnes.

Det betyr at selskapet i større grad blir en filial og i liten grad vil drive utvikling og ta selvstendige beslutninger.

Ågnes avviser ikke at Midtuns frateden kom brått på.

- Når man kommer til den beslutningen om at dette er det riktige, så gjennomfører man det så raskt som mulig. Du vet hvor tøft det er å være på toppen av en sånn organisasjon. Motivasjonen faller fort. Odd Bjørn Ur som overtar midlertidig er en kontinuitetsperson etter å ha vært her i seks år, utdyper direktøren for marked og informasjon.

Han forventer at en ny toppsjef blir rekruttert innad i systemet og at det derfor vil gå raskt.

- Kan det bety at det blir noen fra Teliasonera i Sverige?

- Jeg vil ikke utelukke noe, men har ikke grunnlag for å spekulere den ene eller andre veien. Det ligger i sakens natur at man øker nivået på samarbeid. Det er hele hensikten med Nextgentel som representant for Teliasonera bredbåndssatsing i Norge. Når det er sagt tror jeg ikke det er noen ulempe at man utveksler ledere på tvers av landegrensene.

Vil fortsatt være utfordrer
Ågnes mener Nextgentel nå er i en industriell fase med kunder i mer mettede markeder. Det gir andre utfordringer enn da selskapet etablerte seg. Nå satser selskapet dessuten mer på tv enn tidligere.

- Vi har utvidet fra å gi aksess til bredbånd til nå å tilby tv-tjenester. Der leverer vi fra samme plattform til rundt en million kunder i Norden og Baltikum. Det stiller andre krav til kundeservice på kveldene og i helgene, sier Ågnes. Bedriftsmarkedet skal også bli et satsingsområde for Nextgentel som så langt har konsentrert seg om forbrukermarkedet og småbedriftsmarkedet. Der skal mobiltelefonien leveres av Netcom, Teliasoneras andre store datterselskaper i Norge.

Frykter filalisering
Etter hva Dagensit kjenner til frykter enkelte ansatte i Nextgentel at den nye organisasjonsplanen med sterkere styring fra Sverige ikke er optimalt for det norske selskapet. Dessuten kan det være vesentlig forskjeller i hva kundene er tilfreds med i de to landene. Ågnes kan forstå noe av skepsisen.

- Vi er nødt til å være gode i det norske markedet. Vi må sammenligne oss med de andre norske aktørene og måles opp mot våre kunders forventninger, sier han. Utfordringen blir å være både lokal og global samtidig.

- Det som er viktig for oss er å ta det beste fra det store systemet og pakke det ut lokalt. Det er viktig å bevare den litt opurtunistiske markedstenkningen, ettersom vi er utfordreren i det norske markedet, mens Teliasonera i Sverige på mange måter har sammen posisjon som Telenor har i Norge.

Det har ikke lykkes Dagens It å få kontakt med Jan Dagfinn Midtun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.