Holder seg unna kryptokunst: – Trolig en liten hype ute og går

NFT er årets store kunst-snakkis. Men Norges mest profilerte samlere har ikke kastet seg på bølgen med digitale kunstuttrykk.

Christian Ringnes har en av Norges største private kunstsamlinger. Han tror NFT har kommet for å bli, men har ikke kjøpt kryptokunst selv.
Christian Ringnes har en av Norges største private kunstsamlinger. Han tror NFT har kommet for å bli, men har ikke kjøpt kryptokunst selv.Foto: Elin Høyland

– Jeg har ikke kjøpt NFT. For meg er det viktig å kunne se den kunsten jeg eier, og det synes jeg er bedre i virkeligheten enn digitalt, sier Christian Ringnes til DN.

Eiendomsinvestoren er blant Norges mest profilerte kunstsamlere, og er ikke fremmed for å ta utradisjonelle valg – som å stille ut den mye omtalte «analplugg-gnomen» i Ekebergparken.

Men å kjøpe kryptokunst, det holder han seg unna. I hvert fall foreløpig.

– For meg blir dette neppe en særlig aktuell kunstform, med forbehold om at man aldri helt vet hvordan kunsten, inklusive NFT, kunstnerisk utvikler seg, det ligger i dens natur. Så den som lever får se!

Ringnes tror NFT er kommet for å bli.

– Garantert autentisitet har alltid vært et viktig spørsmål ved eie og omsetning av kunst, men akkurat nå er det trolig en liten hype ute og går, nytt og spennende liksom.

Norsk 22-åring selger for millioner

NFT-kunst er digitale kunstverk som kjøpes og selges for kryptovaluta. NFT står for «non-fungible token», og er et eierskapsbevis til en digital eiendel som lagres på en såkalt blokkjede. Selv om kunstverket er digitalt tilgjengelig for alle som vil se det, fungerer NFT som en kvittering på at eieren faktisk har originalen, og er et uforanderlig bevis på at du eier gjenstanden.

Markedet eksploderte tidligere i år, og nådde en foreløpig topp da den amerikanske grafiske designeren Beeple solgte et kunstverk for 69 millioner dollar, tilsvarende nærmere 600 millioner kroner.
Fenomenet brer seg også i Norge. NRK-profil Martin Beyer-Olsen og artistene Kygo og Isah har kastet seg på bølgen, og den 22 år gamle kryptokunstneren Trym Ruud har solgt for 12 millioner på et halvt år. Samtidig følger Skatteetaten med på milliardmarkedet.

Men Norges mest profilerte kunstsamlere holder seg unna NFT.

Christian Bjelland har kunstnere som Bjarne Melgaard, Ida Ekblad og Kjell Erik Killi Olsen i sin samling.Foto: Per Thrana

– Jeg har ikke investert i NFT's og kommer nok heller ikke til å gjøre det, sier Christian Bjelland, investor og tidligere styreleder for Nasjonalmuseet.

– Mye rart

Bjelland ser ikke bort fra at interessen for NFT vil fortsette å øke. Han spår at samlere etter hvert vil ha skjermer på veggene hjemme for kontinuerlig visning.

– I dag er det vel konseptet som fenger mer enn den kunstneriske kvaliteten på de NFT'ene som omsettes. For her har det vært mye rart, og det vil ikke overraske meg om det aller aller meste av det vi har sett til nå vil fordunste verdimessig.

Heller ikke hotellgründer Petter Stordalen eller finanstopp og kunstsamler Knut Brundtland har kjøpt kryptokunst.

– Jeg har mer enn nok med å følge opp de kunstnerne jeg går i dybden på. Jeg passer på at jeg ikke sklir over i en spekulasjonsvirksomhet, sier Brundtland.

Knut Brundtland er arbeidende styreleder i meglerhuset ABG Sundal Collier, og har samlet på kunst i 40 år.Foto: Javad Parsa

Han har norske kunstnere som Knut Rose, Mari Slaattelid, Fredrik Værslev og Tone Vigeland i samlingen sin. Dersom noen av disse utvider kunstnerskapet sitt til NFT-formatet, vil Brundtland følge etter.

– Men jeg er forsiktig med å spre meg for tynt utover. Både når det gjelder antall kunstnere og når det gjelder medium.

Brundtland forteller at NFT har vært en snakkis i kunstsamlerkretser. Men han vet ikke om noen som faktisk har åpnet kryptolommeboken.

– Jeg mistenker noen. Men stort sett er felles utgangspunkt at man ikke «flasher» det man gjør, i hvert fall ikke før etter en stund. Derfor tar det tid før det kommer opp i samtalene hva man har gjort.

Stordalen dropper kryptokunst

Tidligere Nasjonalmuseet-direktør Sune Nordgren er kuratoren bak Petter Stordalens kunstsamling, som utsmykker Stordalens hoteller over hele Skandinavia.

De har ingen planer om å kjøpe NFT-kunst, opplyser Nordgren i en epost.

Sune Nordgren har kjøpt inn kunst til Petter Stordalens hoteller siden 2007. Her er duoen i 2011.Foto: Anders Martinsen
«For meg synes NFT å være en manifestasjon av det ekstreme og unike eierskapet. En helt annen måte å «samle» og dele sin kunst med andre enn hva Petter står for».

Også Erling Kagge, Christen Sveaas og Stein Erik Hagen er profilerte kunstsamlere. Det har ikke lykkes DN å få kommentar fra disse om hvorvidt de har kjøpt NFT-kunst.

Døgnfluer og kryptofolk

En som går motstrøms i det etablerte kunstmiljøet, er Morten Viskum.

Etter nærmere 30 år som kunstner lanserer han i høst sin første NFT, som er et tredimensjonalt selvportrett av Viskum i samme positur som Bernie Sanders under presidentinnsettelsen av Joe Biden.

Viskum er også kunstsamler, og har kjøpt et fysisk fotografi av Trym Ruud – NFTen «Love Pilot (Ash)».

– NFTen var solgt, sier en lattermild Viskum om det paradoksale ved å kjøpe en fysisk gjengivelse av et digitalt kunstuttrykk.

I tillegg til kunstner- og samlervirksomhet, er Viskum grunnlegger og kunstnerisk leder for Vestfossen Kunstlaboratorium, som er et senter for samtidskunst i Øvre Eiker. I miljøet hans har de færreste tro på NFT. Selv er han ikke fullt så negativ.

– Jeg tror det beste vil overleve. Og så vil det være masse døgnfluer som du aldri hører noe mer om.

Siden 2004 har Morten Viskum fått laget en fysisk avstøpning av seg selv på bursdagen sin. I år er «avstøpningen» for første gang digital, og blir tilgjengelig som NFT.Foto: Morten Viskum

Viskum tror mange av Norges erfarne kunstsamlere – inkludert ham selv – ikke kjøper NFT fordi prisene er kunstig høye, presset opp av kryptoinvestorer «som kanskje ikke har slitt for pengene sine», men som var tidlig inne i kryptovaluta og har opplevd en voldsom verdiøkning.

– Jeg har jobbet for pengene mine, og har ikke tenkt å bruke 100.000 eller én million kroner på noe som jeg ikke er sikker på kommer til å bestå, sier han.

– Dette er såpass shady og abstrakt, det er for nytt. De fleste med penger har ikke lyst til å bli lurt.

Publisert 9. August 2021, kl. 02.11Oppdatert 9. August 2021, kl. 02.11
NFTKryptovalutaKunstChristian RingnesChristian Bjelland