I år 2000 drømte mobilbransjen om alt de kunne gjøre med 2 Mb/s internett på mobilen. Nå sikter Netcom svært mye høyere.

- Innen utgangen av 2012 vil 95 prosent av befolkningen ha 3g-dekning, og 89 prosent ha 4G, med hastigheter opptil 150 Mbit/s, sier August Baumann, administrerende direktør i Netcom.

Det er raskt, meget raskt. Og det åpner for store muligheter for de som ønsker å være mobile. De aller fleste vil kunne jobbe hjemme med omtrent like raskt nett som på kontoret, og hytter er også et stort satsingsområde.

Ved å ta i bruk nye frekvenser vil nemlig hytter, små tettsteder og mye skog nå få heftige mobilnett.

Tre om beinet
For å klare dette vil Netcom bytte ut hele mobilnettet. Det nye nettet skal være komplett innen utgangen av 2012.

- Vi investerer en milliard kroner i det nye nettet. Det er tidenes dekningsløft, sier Baumann.

Netcom påpeker at de nye senderne ikke bare er raskere, de gir også en økt rekkevidde for "gammeldags" taletelefoni på 15-20 prosent, og bedre innendørsdekning.

- Vi skal ha det raskeste mobilnettet i Norge og et mobilnett i verdenstoppen, sier Baumann.

Telenor er vel og merke også i gang med en full utskifting, samtidig som Network Norway og Tele2 bygger et tredje mobilnett. Dermed kan Norge om to år ha tre konkurrerende mobilnett som alle er tipp topp, med det nyeste av teknologi.

Raskt
Netcoms nett vil mange steder ha en teoretisk hastighet opptil 150 Mbit/s. På mobile nett er imidlertid alltid opplevd hastighet mye lavere enn maksfarten, på grunn av dekningsforhold og at man deler med andre brukere. Opplevd surfehastighet på de raskeste nettene vil ligge mellom 15 og 80 Mbit/s, mener selskapet. Dagensit har testet dagens 4G-nett, som bare dekker Oslo, og maksimalt fått 40 Mbit/s.

Netcoms oppgradering gjelder imidlertid ikke bare 4G. Også 3G får seg et løft, og hastigheten skal opp fra 7,2 Mb/s til maksfart på 21 Mb/s. Det skal i praksis gi 4-16 Mb/s, mener Netcom, opp fra 1-6 Mb/s med dagens hastigheter.

Kutte kablene?
Mobilaktørene har hittil vært forsiktige med å selge seg inn som konkurrenter til fastnett. Særlig Telenor har hevdet at dette er komplementære produkter, fordi store nedlastinger i mobilnettet vil kunne gi tregere hastighet for alle i området. Telenor har vel og merke også store inntekter fra fast bredbånd å tenke på. Netcom er nå klart mer offensive, og ønsker at kundene skal kutte ut fast bredbånd.
- Dette er absolutt et alternativ til kabling der det ikke er mulig å få gode hastigheter på tradisjonelt bredbånd, og det er absolutt et mål for oss å erstatte kablet bredbånd, sier Baumann.

Han mener mange kan komme til å kutte ut fastnett fremfor å betale to abonnementer. For en del familier kan resultatet vel og merke bli at man kjøper ett mobilt abonnement til hver.

Baumann tror Netcom kan konkurrere godt på pris i forhold til andre teknologier. For selv om Netcom må investere en milliard kroner over to år, er dette lite i forhold til hva det koster å grave fiber.

- Det er billigere enn å grave ned fiberkabler til alle hus, sier Baumann.

Les også kommentar: Hva skal du bruke friheten til? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.