– Jeg mener vi skal evne å tjene penger på å være snille.

Karen Dolva (28) er en av gründerne, stor aksjonær, samt administrerende direktør i selskapet No Isolation.

Akkurat nå har selskapet 812 aktive AV1-roboter i arbeid i 13 ulike land med å hjelpe langtidssyke elever med å holde kontakten med skole og medelever.

Dessuten er mer enn 400 Komp-skjermer (skjermer laget spesielt for eldre, med kun en knapp som kobler dem opp mot familien) i aktivitet hos eldre, som kommer seg på nett og kan motta bilder, meldinger og videosamtaler fra sine nærmeste.

Selskapets målsetning er å hjelpe mennesker å komme seg ut av ensomhet, noe som ikke bare er bra for dem som får hjelp. Ensomhet er også noe myndigheter over hele verden er opptatt av å gjøre noe med, ifølge Dolva.

– Myndighetene ser hvor dyrt ensomhet er, sier hun.

Tre år – to maskiner

De to maskinene, og programvaren som styrer dem, har No Isolation selv utviklet og prototypet, produsert og solgt. Selskapet er bare tre år gammelt.

I høst havnet No Isolation i en likviditetsskvis og Dolva måtte si opp 14 ansatte.

– Vi var i en blanding av knipe og skift. Vi har holdt på i tre år, og rullet ut to hardware-produkter. Nå skal vi ikke lage flere hardwareprodukter, i hvert fall ikke som vi vet om i dag. De som har sluttet, er et par som har jobbet i laben med å lage prototyper, med prosjektledelse og med produktutvikling av hardware, sier Dolva.

Fra å være 58 ansatte på det meste, ble staben redusert til 44 tidligere i høst. Nå teller No Isolation 46 medarbeidere.

Til tross for et underskudd på 26,9 millioner kroner i 2017 var potensialet i forretningsmodellen og retningen på salgskurvene nok til å overbevise Idekapital om at det var riktig å investere 20 millioner kroner i No Isolation. Idekapital Fund 1 skjøt inn pengene i en kapitalutvidelse som nylig er avsluttet.

Også Sparebankstiftelsen DNB går inn med ti millioner kroner. I tillegg skyter andre private investorer inn ytterligere ti millioner, slik at No Isolation i denne runden til sammen tilføres 40 millioner kroner.

Magnus Carlsen (til høyre) sammen med manager Espen Agdestein etter det niende partiet under Sjakk-VM i New York i 2016.
Magnus Carlsen (til høyre) sammen med manager Espen Agdestein etter det niende partiet under Sjakk-VM i New York i 2016. (Foto: Pontus Höök)

Satser hardere internasjonalt

Fremover er det salg som gjelder.

I år blir omsetningen godt og vel doblet, sammenlignet med året før, og kommer til å lande på rundt 30 millioner kroner.

Blant investorene som har satset penger på Idekapital Fund 1 er sjakkverdensmester Magnus Carlsen, Oslo Pensjonsforsikring, Kristian Siem og Jan Haudemann-Andersen.

Samlet har fondet hentet inn 522 millioner kroner, som forvaltes av blant andre Magnus Carlsens manager Espen Agdestein. Han vil også gå inn i styret i No Isolation.

– Vi investerer 20 millioner kroner i denne runden, og har en opsjon på å investere 30 millioner til, sier Agdestein.

Fondet ser primært etter selskaper som allerede har produkter i markedet som har vist seg populære.

– No Isolation har vist at de kan selge produkter i flere land. Produktene er briljante, markedet er stort og etterspørselen er stor, sier Agdestein.

Siden den første kontakten for noen måneder siden, har Idekapital gjort en full gjennomgåelse, såkalt due diligence.

– Management er absolutt nummer én. Det er det viktigste. En ting er Karen, men også de andre i ledelsen.

No Isolation har ansatte i Nederland og Storbritannia, men utvider nå med flere salgsfolk for å erobre de store europeiske markedene.

– Dette er en fase der selskapene ofte trenger kapital for å tråkke enda hardere på gassen. Det er disse pengene vi bidrar med nå, sier Agdestein.

Roboten AV1 hjelper langtidssyke barn med å holde kontakten med medelever på skolen, mens skjermen Komp får seniorer på nett.
Roboten AV1 hjelper langtidssyke barn med å holde kontakten med medelever på skolen, mens skjermen Komp får seniorer på nett. (Foto: Aleksander Nordahl)
Oda Benedicte Løkholm Lewin viser Espen Agdestein fra fondet Idekapital og No Isolation-sjef Karen Dolva (midten) hvordan familiemedlemmer kan bruke en app til å sende bilder og meldinger til Komp-skjermen (med svart ramme).
Oda Benedicte Løkholm Lewin viser Espen Agdestein fra fondet Idekapital og No Isolation-sjef Karen Dolva (midten) hvordan familiemedlemmer kan bruke en app til å sende bilder og meldinger til Komp-skjermen (med svart ramme). (Foto: Aleksander Nordahl)

Brå oppvekst

Agdestein sier Idekapital har sett på flere hundre selskaper, men bare gjort syv investeringer så langt.

Etter emisjonen vil Idekapital Fund 1 eie 11,8 prosent av No Isolation. Største eier er MP Pensjon, Tine-samvirkets pensjonskasse, som eier 20,7 prosent. Karen Dolva kontrollerer selv like under 18 prosent av selskapet.

Den nylig gjennomførte emisjonen priset No Isolation til 170 millioner kroner.

Idekapital har også sikret seg en opsjon på å tilføre No Isolation nye 30 millioner kroner, basert på en avtalt verdsettelse og at utviklingen følger planene.

– Hvis vi gjennomfører den emisjonen vil vår eierandel øke ytterligere, sier Agdestein.

Han sier verdsettelsen i oppstartsselskaper ofte går litt «sidelengs» i den fasen No Isolation er inne i.

– Man går fra å være en start-up med ambisjoner og visjoner og veldig store muligheter, til å møte virkeligheten med strengere krav og salgstall som investorene kan regne på …, sier Agdestein.

– … og plutselig går du fra å være barn til å bli målt som en voksen, fullfører Dolva.

Agdestein har stor tro på at No Isolation vil lykkes i «voksenlivet».

– Vi er ute etter å investere i selskaper som opererer i nisjer, der det er enormt potensial, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det begynte med Olav Thons lue. Så fikk hun designansvaret for hele hotellkjeden
Se
00:00
Publisert: