Bitcoin opplevde litt av en berg-og-dal-bane-tur onsdag. Først steg kryptovalutaen drøye 20 prosent til over 11.400 dollar, før den rutsjet ned over 20 prosent til rundt 9000 dollar.

Torsdag morgen klokken 08.30 er prisen på en bitcoin rundt 10.200 dollar (i underkant av 85.000 kroner).

Det kraftige fallet kom etter meldinger om avbrudd og forsinkelser i bitcoinhandelen på flere markedsplasser som følge av den høye aktiviteten, skriver Bloomberg.

Meningene om bitcoin er sterke, og advarslene om at det er en gigantisk boble har haglet fra mange hold den siste tiden.

Siste i rekken av kjente økonomer til å fordømme bitcoin er amerikanske Joseph Stiglitz, som vant Nobelprisen i økonomi i 2001, eller «Sveriges Riksbanks pris i økonomi til Alfred Nobels minne» som prisen formelt heter.

– Bitcoin er en suksess bare på grunn av sitt potensial for å omgå overvåkning og skjule bedrageri. Derfor burde den slik jeg ser det ha vært forbudt, sa Stiglitz i et intervju med Bloomberg Television.

Enorm risiko for krasj

Stiglitz er ikke i tvil om hva som vil skje til slutt:

– Det er en boble som kommer til å gi mange mennesker spennende tider når det går opp og siden faller sammen.

Det er en spådom som har støtte i en studie publisert tidligere i år fra National Bureau of Economic Research.

Ifølge studien er risikoen for en krasj i prisen på bitcoin nå 80 prosent. Studien er basert på hva som tidligere har skjedd ved heftige prisøkninger på aksjer, råvarer eller andre eiendeler.

I studien defineres en boble som noe som stiger bratt i pris over en toårs periode og faller minst 40 prosent i løpet av de neste to årene.

Når kursen stiger 100 prosent eller mer, var sannsynligheten for en krasj 50 prosent, mens den var 80 prosent når oppgangen var minst 150 prosent. Til orientering har prisen på en bitcoin mer enn tidoblet seg siden årsskiftet da prisen lå rundt 980 dollar. Siste to år er prisoppgangen rundt 2500 prosent.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: