Ifølge Rapport fra 22. juli-kommisjonen som ble lagt frem i dag ble det ikke funnet noen tekniske svakheter ved det nye nødnettet 22. juli.

Det var, som tidligere kjent, et problem at Utøya befinner seg i randsonen for dekningen til det nye nødnettet, men for hendelsene inne i Oslo fungerte nettet godt, selv under høy belastning. Under aksjonen ved Utøya ble redningsarbeidet derfor hemmet av at ulike etater fra ulike distrikter måtte bruke ulike samband og kommunikasjonsformer i sitt arbeid. Området Utøya ligger i skal ikke være innenfor dekning av nødnettet før 2015.

Kommisjonen skriver imidlertid i sin rapport at de ulike etatene som brukte nødnettet ikke utnyttet det til fulle. Blant annet var det to viktige funksjoner som i liten grad ble tatt i bruk.

Grupper og sms
Blant mulighetene i det nye nødnettet er blant annet muligheten for å sende ut tale til en hel gruppe, omtrent som når man bruker radiosamband. Ifølge rapporten ble denne funksjonen i svært liten grad utnyttet av etatene, som i stor grad valgte å rapportere til sine knutepunkter direkte og så la dem sende informasjonen videre, noe som la til et ekstra kommunikasjonsledd i kjeden.

En annen funksjon som ikke ble brukt i særlig grad er muligheten til å sende tekstmeldinger med nødnetterminalene. Mange brukere har i ettertid klaget på at de måtte stå i kø for å gi sine meldinger de til som koordinerte innsatsen. Dette kunne vært unngått om de var klare over muligheten til å bruke tekstmeldinger.

- Kommisjonen mener at nødvendig opplæring og trening i bruk av utstyr er viktig for å kunne utnytte det potensialet som ligger i den nye sambandsplattformen. Inntil Nødnett er ferdig etablert i hele landet, må det etter kommisjonens syn sikres tilstrekkelige løsninger som ivaretar behovet for samband, konkluderer 22. juli-kommisjonen i sin rapport.

Les også: - Kommisjonen peker på store svakheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.