Svært mange nordmenn, og folk ellers i verden, har eid en Nokia-telefon.

Så sent som i 2007 var over 40 prosent av alle solgte mobiltelefoner i verden en Nokia-telefon. Børsverdien nådde imidlertid toppen allerede før dotcom-boblen sprakk i år 2000. Da mente markedet at Nokia var verdt godt over 200 milliarder euro (over 1.900 milliarder kroner).

Sommeren 2007 skjedde imidlertid noe som skulle forandre alt. Ikke minst for giganten Nokia. Da lanserte Apple sin første smarttelefon, noe som innledet en historisk nedtur for Nokia.

I 2013 endte det med at hele Nokias mobilvirksomhet ble solgt til Microsoft for 46 milliarder kroner, det vil si i overkant av to prosent av hva Nokia ble priset til på topp.

Kjøpet ble ingen suksess for Microsoft. Snarere en ren fiasko. I 2015 kastet Microsoft kortene og tok et regnskapsmessig tap på over 62 milliarder kroner på Nokia-kjøpet.

Men nå er det finske mobilunderet på vei tilbake.

Størst på «feature phones» etter ett år

Det er bare ett år siden finske HMD Global lanserte sin første mobiltelefon under varemerket Nokia. Og allerede nå er de størst i verden – vel å merke for enklere mobiltelefoner – såkalte «feature phones» som den nylanserte klassikeren Nokia 3310.

I siste kvartal i fjor solgte HMD Global 20,7 millioner feature phones, som holder til topplassering ifølge tall fra analyseselskapet Checkpoint Research som nettsiden Nokia Poweruser viser til.

Men også for smarttelefoner er Nokia i ferd med å klatre på listene. Med et salg rundt 4,4 millioner enheter i fjerde kvartal 2017 er de nå større enn både Sony, Google og Oneplus, skriver Checkpoints analytiker Neil Shah på Twitter.

Bakgrunnen for HMD Globals suksess med varemerket Nokia er at det i fjor kjøpte deler av Microsofts mobiltelefonvirksomhet. Samtidig fikk HMD Global lisens til å bruke varemerket Nokia på mobiltelefoner og nettbrett de neste ti årene.

HMD er eid av private equity -fondet Smart Connect LP. Nokia-telefonene produseres og markedsføres globalt av FIH Mobile, som er et datterselskap av giganten Foxconn som blant annet produserer smarttelefoner for Apple. (Vilkår)

Skal få møkk til å lukte sjokolade
I tillegg vil kandidaten til årets kvinnelige gründer redusere klimautslippene fra landbruket.
01:35 Min
Publisert: