– Politiets operasjonssentraler i Tromsø og Bodø mottok en rekke nødmeldinger vedrørende nødbluss, nødraketter samt lysfenomen på himmelen samtidig over store deler av Troms og Nordland, opplyser Troms politidistrikt på Twitter lørdag formiddag.

Det viste seg raskt at de såkalte nødblussene og nødrakettene var de to første forskningsrakettene fra Nasa som ble skutt opp fra Andøya Space Center (ASC).

Den ene ble skutt opp fra ASCs hovedbase på Andøya, mens den andre raketten ble skutt opp fra Bardufoss.

Internasjonalt samarbeid

Rakettene skal undersøke den øvre delen av jordens atmosfære og er et resultat av et internasjonalt samarbeide for å få flere raketter i luften samtidig. En sentral del av prosjektet går også ut på å forenkle datadelingen mellom partnerne i prosjektet, skriver Universitetet i Oslos nettavis Titan.

Jorda er omgitt av et magnetfelt som beskytter mot strømmen av ladde partikler fra solen, det som kalles solvinden. To steder på jorden, i polområdene, har magnetfeltet hull, en slags trakt hvor solpartiklene kan strømme ned og komme i direkte kontakt med jordens atmosfære.

Nord-Norge og Svalbard har en unik beliggenhet for å kunne få tilgang til den nordlige trakten, og forberedelsene til oppskytningen har pågått en god stund.

Væravhengig

Fire NASA-raketter er først ut, de to fra Andøya og to fra Svalbard.

Oppskytningen er avhengig av værforhold og gunstige forhold i ionosfæren, og de to neste rakettene vil bli skutt opp i løpet av de neste ukene.

Tre av NASA-rakettene som skytes opp nå i desember, har romværinstrumenter fra Universitetet i Oslo om bord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Over 1600 nordmenn står i kø for elbilen. Her er den på besøk i Norge.
DS3 Crossback E-Tense er en særegen, kul og perfekt liten elbil for det norske markedet, mener DNs biljournalist.
01:38
Publisert: