– Det finnes hverken nok kapital eller kompetanse i Norge. Unacast kunne aldri blitt det selskapet vi har potensialet til å bli ut ifra Norge, sier medgründer Kjartan Slette (40) i Unacast.
Sammen med medgründer og administrerende direktør Thomas Walle (32), som sitter på hovedkontoret i New York, henter Slette nå inn 140 millioner kroner i Unacasts tredje emisjon, som er overtegnet.
Unacast skal bruke emisjonspengene på å utvide til flere markeder. Foreløpig er kundene deres i USA, men selskapet skal til Europa. Det ønsker også å doble antall ansatte og skal nå selge produktet sitt inn til nye industrier.
Ifølge Slette vil selskapet bli den sentrale globale plattformen for data om bevegelser og adferd i den fysiske verden – såkalt lokasjons- eller stedsdata. Slette viser til at Facebook har vokst seg store på sosiale data, Linkedin på jobbdata, Google på søkedata, og at disse selskapene bygger unike produkter på toppen av disse dataene om menneskelig adferd.
Unacast samarbeider med selskaper som samler inn stedsbasert data om hvordan mennesker beveger seg. Disse dataene samles i Unacasts plattform, der kundene deres skal kunne skaffe seg data og innsikt i hvordan mennesker oppfører og beveger seg i den virkelige verden.
– Man kan for eksempel forstå gruppebevegelser: Hedgefond ønsker å forstå om flere gikk til butikk A enn butikk B – og vurdere hva det betyr for aksjekursen til selskapene bak butikk A og B. Hvis man ser på en bannerannonse på DN for Ikea, kan Ikea se hvor mange av dem som så den annonsen som faktisk besøkte Ikea etterpå, sier Slette.
Slette understreker at selskapet holder seg innenfor personvernlovverket i alle land man jobber i.
Ikke nok hastverk
Totalt har selskapet hentet 193 millioner kroner siden oppstarten i 2014. Forrige gang selskapet hentet penger var i begynnelsen av 2016, da Investinor og finske Open Ocean Capital var ledende investorer.
Slette var før emisjonen i 2016 i kontakt med det norske kapitalmiljøet. Han mener de fleste aktørene, med unntak av Investinor, ikke forsto hva Unacast drev med og hadde en generell mangel på nettverkskompetanse.
– Dette er ikke en kritikk av Norge. Det er et faktum. Men det som derimot er en kritikk er at det ikke synes å være noe hastverk med å bygge opp et slikt miljø i Norge. Det skremmer meg mer. Det er et ungt oppstartsmiljø, men jeg ser veldig lite debatt om hvordan vi skal styrke vekstkapitaltilgang og kompetansetilgang for norske teknologiselskaper, sier Slette.
Han påpeker at investeringsmiljøet i Norge er preget av tidligfasekapital og at disse også preger debatten i for stor grad – og trekker frem Innovasjon Norge og tidligfasefondet Alliance Venture.
– Men alle de tidligfaseselskapene det nå investeres i, skal jo ha andre typer finansiering på veien mot å bli et stort globalt selskap, sier Slette.
Slette sier at Unacast aktivt jobbet for å hente penger fra amerikanske investorer i «A-runden» i 2016, uten å finne en god match. Han mener likevel New York-satsingen har vært helt avgjørende for at selskapet nå henter 140 millioner kroner i «B-runden» nettopp fra New York, fordi det har gitt tilgang på både investorer og mer kompetanse.
En av grunnene til at Unacast i 2015 flyttet til USA var den norske Tapad-gründeren Are Traasdahl. Han oppfordret Walle og Slette til å satse i New York.
I februar 2016 ble Tapad, som har hovedkontor i New York, solgt til Telenor for tre milliarder kroner. Siden har verdien til Tapad blitt skrevet ned til 400 millioner kroner som følge av svakere utvikling i Tapads annonseringsvirksomhet i USA og lavere enn ventet vekst i datasegmentet.
Inn i styret
Ledende investor i den siste emisjonsrunden er det amerikanske venturekapitalfondet White Star Capital. White Star Capital er investorer i selskaper som Freshly, Digg og Drop. Ansvarlig for investeringen i Unacast er ledende partner i White Star, Christian Hernandez Gallardo.
Han har bakgrunn fra Google og Microsofts mobilsatsinger og har hatt lederstilling i Facebook i Europa. Hernandez går nå inn i styret til Unacast. I tillegg til White Star blir Telia med i runden, mens det statlige fondet Investinor og det finske fondet OpenOcean Capital øker sine investeringer i selskapet.
Investeringsdirektør i Investinor, Jon Øyvind Eriksen, mener selskapet har gjort mye riktig – og at den siste emisjonen er spennende og helt riktig. Eriksen var den første investoren selskapet hadde møter med etter oppstarten i august 2014 og han oppfordret da å satse i USA.
– Det er vinneren i det største markedet, som kommer til å bli markedslederen på verdensbasis, sier Eriksen, og legger til at han er imponert over at selskapet i løpet av 2017 har kommet opp i to millioner dollar i løpende årlige inntekter, i første inntektsår.
Eriksen mener Unacast aldri ville fått denne store emisjonsrunden i år eller posisjonen i markedet om de ikke hadde tatt steget ut av Norge og rendyrket forretningsmodellen.
– Gründerne har vært veldig dyktige i investordialogen. Når Investinor går inn i selskaper er et av nøkkelkriteriene at det også klarer å tiltrekke seg internasjonal venturekapital. Det koster mange hundre millioner kroner å bygge et verdensledende selskap. Da trenger man et solid investorkonsortium med finansiell løfteevne, men man trenger også aktører som kan bidra utover det finansielle, sier Eriksen.
Erfaring
Både Slette og Walle har bakgrunn fra det som på gründerspråket kalles «founding team» fra Wimp – senere Tidal. Slette mener dette har hatt mye å si, mer enn han hadde trodd.
– Investorer sier ofte at de helst investerer i tidligere entreprenører. Jeg har tenkt at det viktigste er å ha ideen og driven, men fy fader så viktig bakgrunnen vår har vært. Både for å unngå mulige feller, til å ha et nettverk til å forstå hva som skal til for å være synlig på en global arena. Hvis man ikke selv har slik erfaring når man starter selskap, bør man få den inn i selskapet fort, sier Slette.(Vilkår)