I den opprinnelige artikken var det ikke presisert at verdsettelsen på nær en halv milliard er «pre-money», altså før selskapet tilføres 160 nye millioner.

Det begynte som en geléklump (polymer) for å bøye lyssignaler i telekombransjen. Nå er det blitt en helt ny type kameralinse, som kan trekke seg sammen og bøye seg – akkurat som det menneskelige øyet.

Bak teknologien står norske Polight i Horten, som nå har den første versjonen av produkt klare for markedet.

Innen de neste tolv månedene kommer sannsynligvis dommen over det som har vært årevis med arbeid for selskapet.

– Kamera- og mobilprodusentene er nå i testprosjekter med vår teknologi. Vi er oppe til eksamen, kan du si, forteller administrerende direktør Øyvind Isaksen (52) i Polight.

Fokus på fokus på fokus

Dagens mobilkameralinser består gjerne av et halvt dusin tynne linser som flyttes ved hjelp av magneter og spoler.

Polights linse består i stedet av bare én linse, som kan endre form på noen tusendels sekunder. Det er lynraskt sammenlignet med dagens mobilkameralinser og gir en rekke muligheter: 

• Fordi linsen kan endre form så raskt, kan kameraer som bruker linsen ta «det samme bildet» mange ganger, men med ulikt fokuspunkt. Så kan du selv velge hvor fokuset skal være i bildet etterpå.

• Du kan også flere bilder bilder med ulike fokuspunkter, for så å kombinere bildene så alt kommer i fokus.

– Den gjøre autofokus til noe avleggs du ikke lenger trenger å vente på, sier Isaksen om linsen.

Enkelte fotokameraer har lignende muligheter til etterstilling av fokus allerede i dag, men ingen med den samme teknologien som Polight.

• Linsen er også langt mindre strømkrevende (mindre enn en hundredel av strømforbruket til vanlige linser, hevder selskapet). Det er viktige argumenter for mobilprodusenter, som vil ha lang batterilevetid.

• I tillegg medfører ikke Polights teknologi elektromagnetisk støy, noen som kan være et problem når to mobilkameraer ofte skal plasseres nær hverandre.

Verdsettes til nær en halv milliard

Fra før er det investert i overkant av 350 millioner i selskapet, med venturekapitalselskapene Viking Venture og Investinor som de største eierne.

Polight henter nå 160 millioner kroner som skal brukes på å få produktet ut i markedet, ansette nærmere tredve nye personer over de neste årene og å videreutvikle teknologien.

– Vi har lansert det første produktet, som passer på en del mobilkameraer. Det neste produktet er en større linse som passer i større mobilkameraer. Det tredje produktet blir optisk bildestabilisering. Teknologi som gjør at når du beveger kameraet, vil bildet likevel stabiliseres automatisk, forklarer Isaksen.

Etter det DN erfarer verdsettes selskapet før emisjonen til et sted mellom 400 og 500 millioner kroner.

Etter emisjonen vil selskapet verdsettes til over 600 millioner kroner.

Planen er å ta selskapet til Oslo Børs innen tolv måneder.

Les mer om teknologiselskaper på DNgründer.

Fotoekspert: – Spennende

– Jeg vil mene teknologien absolutt har en fremtid, men ikke som enerådende, sier Jan Robert Williamsen (41).

Han er leder i foreningen Stereofoto Norge, audovisuell teknikker ved sykehuset i Østfold, tidligere kamerareparatør og over gjennomsnittet opptatt av ny teknologi innen foto og film.

Per i dag finnes det mer avanserte teknologier som også lar deg velge fokus etterpå, som integralfoto, forteller Williamsen. Kameraprodusenter som Panasonic har også løsninger som lar deg ta en rekke bilder raskt med ulikt fokus og så velge etterpå.

– Men for mobiltelefoner er dette spennende. Det er trangt om plassen der, og dette tar mindre plass, sier Williamsen.
 

Les også om:

Nye regler for medisinstudenter: Nå fraråder han norske studenter å studere medisin i Polen dnPlus (+)

Tøff kamp om de lukrative offshorebetingelsene: Kjemper mot godene i Nordsjøen dnPlus (+)

Finansmannen saksøkes av selskapet han var med å starte: Warren saksøker Warren dnPlus (+)

- Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.