STATSBUDSJETTET: I statsbudsjettet for 2011 foreslår regjeringen å innføre en flat merverdiavgift på 25 prosent på elektroniske tjenester som kjøpes av nordmenn fra utenlandske tilbydere.

Det vil si at alle apps i App-store, fototjenester som Flickr og nettbasert sikkerhetskopiering fra Dropbox blir 25 prosent dyrere for norske brukere enn hittil.

Regelen omfatter også nettjenester som distribuerer film, musikk og bøker som nettjenester. Dette omfatter populære tjenester som Spotify, Voddler og Amazon.

Regjeringen viser til at lignende regelverk allerede er innført i EU og at det er viktig at Norge har et moderne regelverk tilpasset dagens kjøpevaner. Merverdiavgiftsreformen fra 2001 fastslår at alt forbruk i Norge skal være avgiftsbelagt, med færrest mulig unntak.

Forslaget er at merverdiavgift på tjenester fra utlandet skal innføres fra 1. juli 2011.

Usikker på størrelsen
Regjeringen anslår - med stor usikkerhet - at omsetningen av tjenester fra utlandet ligger på minst en milliard kroner. De tror inntektene fra denne sektoren vil være rundt 150 millioner kroner i starten, men at den vil øke etterhvert fsom utbredelsen av kjøp av slike nettjenester også øker.

Utfordringen for regjeringen blir å sørge for at de utenlandske aktørene rapporterer sin omsetning på en måte som gjør det mulig å skattelegge den riktig.

Les også: Holder Norge stramt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.