Det gjelder å få produktene ut til rett tid, understreker Victor Rosenvinge, ingeniør i Eker Design, selskapet som blant annet har designet superbilen Koenigsegg. Nå tror han timingen kan er god for en norsk verdensnyhet designet av Ekers studio, en liten sak som ble vist frem på årets CES, den store dingsemessen i Las Vegas.

- Designet og enkelheten var "wow- fakoren", sier Henning Almestrand, markedssjef i One2touch.

Produktet de lanserte er et sammenleggbart tastatur med oppsiktsvekkende design, og det er det første tastaturet i verden basert på trådløsteknologien NFC.

Pc i lommeformat?
Tastaturet er laget i vridbar og bøyelig gummi, og passer greit ned i en skjortelomme når det er foldet sammen. Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid hvor raskt og enkelt det koble seg opp til telefonen. Vi har prøvd løsningen, og kan bekrefte at det knapt går et sekund fra man legger mobilen på tastaturet til de første bokstavene dukker opp på skjermen. Det er en ganske annen opplevelse enn med konkurrerende Bluetooth-tastaturer.

Teknologien bak produktet er utviklet i Bergen av gründerne Torbjørn Aasen, som også sto bak rengjøringsmaskinen Robomop, og Arve Torset, som har laget programvaren. Denne programvaren, som muliggjør tasting via NFC samt det fleksible designet, er patentert.

Produktet er kommerialisert gjennom Bergen teknologioverføring (BTO), maskinvaren er laget av Nxtech på Kråkerøy og produktdesignet står Eker Design for. Produksjonen skjer i Kina.

Prisen er ennå ikke helt klar- men Almestrand anslår at den vil lande rundt 100 dollar.



Noen minutters forsøk tyder på at skrivingen kan komme til å gå fort med dette utstyret. Fingrene får god plass, og tilgang til blant annet piltaster gjør det mye enklere å redigere tekst enn med mobiltastaturet. Dessuten frigjøres hele mobilskjermen for tastaturet.

- Vi håper folk skal produsere informasjon med mobiltelefonen, ikke bare konsumere. Du skal slippe å ha med laptopen, mener Almestrand.

 

Interesse fra de største
Akkurat hvordan tastaturet vil brukes er delvis opp til fremtidige partnerne.

- Vi begynte å diskutere samarbeid og forretningsmodeller på CES i Las Vegas. Vi er i dialog med topp fem-selskapene innen mobilhåndsett og topp fem innen tilbehør, sier Almestrand.

Han sier selskapet allerede er i svært konkrete diskusjoner, og at flere ønsker å diskutere videreutvikling i samarbeid med Eker Design, som har stått for produktutviklingen.

Rosenvinge i Eker forteller at en rekke nye konsepter er under utvikling.

- Vi jobber med konsepter for tekstil-tastaturer. Vi ønsker også å lage det som et etui til telefonen, så det nesten ikke noe plass i lommen din, sier Rosenvinge.

Slike tekstil-baserte tastaturer vil bli mye tynnere, men det går på bekostning av følelsen av å trykke ned en tast, forteller Rosenvinge. Men det vil muliggjøre større tastaturer, og frigjøre hele skjermen fra tastaturet. Rosenvinge viser også frem andre design-konsepter, blant annet et for nettbrett der den magnetiske beskyttelsesflappen til Ipad2 er gjort om til et tastatur.

 

Avhengig av teknologien
Den første kontrakten er allerede signert og produktet skal være på markedet i Japan i mai, en avtale som skal være verdt "flere titalls millioner", ifølge selskapet. Andre selskaper skal, ifølge Almestrand, sikte mot tredje kvartal i år.

Men det finnes ennå skjær i sjøen, ikke minst er selskapet avhengig av at mobiler som støtter NFC blir allemannseie. NFC-teknologien er nemlig ikke helt ny, den har ligget i startgropen i mange år, og blitt spådd en lysende fremtid. Men nå skjer utviklingen svært fort i denne industrien, og One2Touch viser til analyser som tyder på en dobling til 120-130 millioner slike mobiler i år.

NFC er en standard for trådløs komunikasjon over svært korte avstander. Samme teknologi testes ut av Telenor og DNB som erstatning for kredittkort i butikker, der man planlegger å gjennomføre betaling uten pinkoder - man betaler ved å holde mobilen innen få centimetre fra betalingsterminalen. Samme prinipp brukes for One2touch - man velger tastatur automatisk ved å legge mobilen rett oppå, og slipper dermed å godkjenne oppkoblingen, slik man må med blåtann.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.