– I den siste sesongen av «Le Bureau» er det en scene der franskmennene bruker hemmelig teknologi til å se terrorister gjennom en vegg, sier investor og styreleder Jan-Erik Hareid fra Alliance Venture.

– Novelda er det eneste selskapet jeg vet om med teknologi som jeg tenker kunne klart noe lignende, selv om vi fokuserer på helt andre applikasjoner.

På tross av at selskapet har hatt et underskudd på omtrent 130 millioner kroner de siste ti årene er både han og medinvestor og styremedlem Jon Øyvind Eriksen fra Investinor, blant dem med klokkertro på produktet.

Invenstinor er den største eieren med 26 prosent eierskap, der Alliance er nest størst med 15 prosent. Eriksen opplyser om at de totalt har satt 110 millioner kroner i selskapet. Samlet sett hentet Novelda inn 122,5 millioner kroner fra investorer oktober i fjor.

Investorer som Petter Stordalen og Runar Vatne er også på eiersiden, gjennom sine selskap Strawberry Equities og Vatne Equity. Vatne Equity eier 7,1 prosent av Novelda.

Runar Vatne (foran) er gjennom Vatne Equity storaksjonær i Novelda.
Runar Vatne (foran) er gjennom Vatne Equity storaksjonær i Novelda. (Foto: Mikaela Berg)

Jan Haudemann-Andersens Datum as kastet imidlertid kortene sine i den siste emisjonen, bekrefter Novelda overfor DN.

– Det tar tid å utvikle så avansert teknologi som dette, påpeker administrerende direktør Cornelia Mender.

16 millioner signaler i sekundet

Teknologien det hele handler om er en chip langt mindre enn et frimerke, som har fått navnet «Xethru».

Med en mottager og avsender sender den ut over 16 millioner signaler i sekundet, noe som gjør den til verdens mest følsomme sensor i sin størrelse og kostnadsklasse. Derfor kan den noe som annen sensorteknologi til nå ikke har fått til: Finne ut hvor mange mennesker som er i et rom, avstanden mellom dem – og da også de som sitter i helt i ro langt unna.

– Den finner deg på pusten din, forklarer Mender.

Petter Stordalens Stordalen Equities er mindre aksjonær i Novelda as.
Petter Stordalens Stordalen Equities er mindre aksjonær i Novelda as. (Foto: Gunnar Lier)

For å demonstrere legger økonomisjef Eirik Hagem i en sofa fem meter unna sensoren, mens Mender og applikasjonssjef Olav Liseth følger med på en skjerm. Selv om Hagem ligger helt stille, mister ikke sensoren han ut av synet.

Han holder pusten, men er fortsatt synlig på skjermen.

– Og kanskje snart på hjerteslaget, legger hun til.

Smarthusteknologi

Nå skal teknologien ut på markedet. Gjennom et samarbeid med det tyske selskapet Steinel ble produktet «True presence» til, som er klart for det europeiske markedet i februar. Der er teknologien brukt i en sensor som svært presist kan regulere lys, varme og luftkvalitet i såkalte smarthus, altså energieffektive hus med fellessystem for all elektronikk.

– Dersom en sensor bare skal brukes til å slå av og på lys, så gjør det ikke nødvendigvis noe at den ikke kan oppfatte bevegelse, sier Thomas Möller, markedssjef i Steinel.

– Men jo mer intelligente løsninger vi får i husene våre, desto mer informasjon trenger vi.

Möller har derfor stor tro på produktet de lanserer ved hjelp av den norske radarteknologien.

– Vi har valgt å kalle produktet «true presence», for i motsetning til andre sensorer, så er dette den eneste som egentlig kan vise om det er noen i rommet eller ikke. Han tror det vil gjøre det lettere også å evakuere personer i et brennende hus, dersom de ligger og sover.

– Andre sensorer ser bare bevegelse, mens denne finner tilstedeværelse. Dette har vært en stor investering for oss, og vi tror at denne teknologien vil være en «game changer» på sensormarkedet og åpne for helt nye muligheter ved konstruksjon av smarthus, sier Möller.

Akkurat hvor mye Steinel forventer å tjene på sensoren, kan han ikke oppgi.

Det norske teknologiselskapet Novelda har utviklet svært følsom radarteknologi, her komprimert til en chip på tre ganger tre millimeter.
Det norske teknologiselskapet Novelda har utviklet svært følsom radarteknologi, her komprimert til en chip på tre ganger tre millimeter. (Foto: Javad Parsa)

Et forsprang

Hvilke produkter og prosjekter som er på trappene, ønsker ingen å si noe konkret om. Styremedlem Eriksen kan fortelle at Novelda i noen tilfeller selv ikke vet hvilke planer som foreligger hos de interesserte.

– De tester ut teknologien i all hemmelighet på kammerset, og så kommer de tilbake med forslag til oss. Så dette er spennende å følge med på, sier han.

– Er dere redde for å miste det forspranget dere har på andre aktører i samme bransje?

– Det er teknologitungt det vi driver med, og teamet vårt er helt i verdenstoppen i sine fagfelt, påpeker Hagem. Han viser til at utvikling av slik teknologi er svært kapital- og kompetansekrevende, og at arbeidet Novelda har lagt ned i «Xethru»-teknologien er patentert.

På fingertuppen har han en liten chip på tre ganger tre millimeter, som inneholder alt man trenger for å kartlegge et helt rom på en brøkdel av et sekund.

– Så det skal bli krevende å ta oss igjen nå. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Student Synne Håland (23): – Jeg skulle ikke ha barn. Sa jeg …
Nordmenn venter lenger med å få barn. Ekspert ser tegn til en ny type usikkerhet.
02:25
Publisert: