På kaia i Bodø står salgskonsulent Joakim Skonseng parkert. Han har akkurat kommet fra et kundemøte i Torghatten. Nå slår han på nettbrettet sitt for å finne adressen til neste kunde han skal ha et møte med. Skonseng har kontoret i bilen og tilbringer mye tid i den på vei til og fra kunder. 

- Jeg kommer ikke til å savne fm-sendingene, men synes det er litt rart at det ikke kommer noe lyd fra radioen når den er stilt inn på fm, sier Skonseng.

Han har hatt dab-radio i de to siste firmabilene han har hatt, og hadde ingen problemer med overgangen onsdag. 
- For oss som bor og jobber i og rundt byen synes jeg det virker greit. Men der dab ikke virker optimalt forstår at jeg at folk er frustrert, sier han.

600 telefoner før kl. 14

Det var en ekte radiofan, Berith Pauline Olderskog (75), som «dro i spaken» i Stormen bibliotek, som gjør Nordland historisk som første sted i verden der fm-nettet blir slukket.

Berith Pauline Olderskog (75) stod for slukkingen av FM-sendingene i Nordland sammen med Geir Schau.
Berith Pauline Olderskog (75) stod for slukkingen av FM-sendingene i Nordland sammen med Geir Schau. (Foto: Gunnar Lier)

Men samtidig som fm-nettet ble slukket, ringte telefonene i ett sett hos NRKs publikumservice i Mo I Rana.

Per klokken 14 hadde NRK fått over 600 henvendelser fra folk som i hovedsak slet med å finne kanalene etter nattens overgang fra dab til dab+-nett. 

Få av dem som ringte tok kontakt fordi de opplevde manglende dekning på dab i Nordland, opplyser Carina Berge, leder i NRKs publikumservice.

- Vi har fått dobbelt så mange telefoner som vanlig, og samtalene er også lengre enn vanlig, sier Berge.

Oppbemannet

NRK har sørget for at man er bemannet sterkt – både gjennom å ta fridager på andre dager og kalt inn vikarer. I tillegg jobber det nyopprettede dab-chatteteamet på spreng.

-Vi har hjulpet radiolyttere med å kjøre nye kanalsøk og gjenopprette fabrikkinnstillinger, sier Berge.

 Daglig leder i Digitalradio Norge Ole Jørgen Torvmark sier til DN at tilbakemeldingene fra folk flest har vært som forventet.

- Vi ønsker fortsatt at folk skal ta kontakt med oss om de har spørsmål eller problemer, sier Torvmark.

DN skrev tidligere onsdag at Høyre ikke vil utelukke utsettelse av de resterende fm-slukkingene, dersom resultatene fra Nordland ikke er gode nok.

Han er ikke redd for at man i de neste ukene vil oppleve problemer som fører til at prosessen med stenging av fm-nettet må evalueres på nytt.

- Det handler først og fremst om at folk får den informasjonen de trenger. For øvrig var mesteparten av radiolyttingen i Nordland allerede digital før fm-nettet ble slukket – så det det gjelder nå er å få installert dab-løsninger i bilene, og at antennene og andre praktiske ting er riktig montert, sier Torvmark.

Video: Se fiskernes reaksjon på fm-stengingen

DN var også med Jan Fredriksen i Nordland Fylkesfiskarlag ut på tur da fm-nettet ble slukket. Se videoreportasje under:

- Startet slukkingen der radio betyr mest
- Å slukke FM-nettet og bytte til DAB er gambling med fiskernes liv og helse, sier Jan Fredriksen i Nordland Fylkesfiskarlag. DN ble med for å teste DAB-dekningen da han leverte torsk på fiskebruket Skårvågfisk i Bø kommune i Vesterålen.
00:51
Publisert:

NRK svarer slik på kritikken fra Fredriksen:

- NRK hadde i går et godt møte med daglig leder i Nordland Fiskarlag, Steinar Jonasen. Der ble vi enige om at vi skulle opprette en tjeneste på nett hvor fiskere kan melde fra om eventuelle hull i dekningen til havs. Ifølge våre generelle erfaringer og beregninger er dette et område med god dekning. Dersom lyttere erfarer at det ikke er godt mottak i et område, så skal vi finne ut av det. Vi ønsker virkelig å hjelpe. For at vi skal kunne gjøre det er det fint å vite nøyaktig hvor det gjelder og nøyaktig hvilken mottaker som benyttes og hva slags utvendig dab-antenne som er montert. NRK skal også sende ut informasjon til Nordland Fiskarlag om gode mottakere og anbefalte antenner til sjøs. Det er også bare å ta kontakt med NRK om det er noen spørsmål, skriver Øyvind Vasaasen i NRK i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.