Saken er oppdatert 09.10. Nasjonal sikkerhetsmyndighet baserer seg på reelle, alvorlige cyberhendelser for å lære opp alle ansatte i departementene – og nordmenn generelt – i de nyeste digitale truslene, og lanserer et godt gammeldags hørespill.

Nakenbilder og fysisk kontroll

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) skal etter planen være på plass når Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) tirsdag denne uken lanserer et hørespill på seks episoder ved navn «Strengt hemmelig» under et lukket arrangement for statsansatte, etterfulgt av en diskusjon om digital sikkerhet.

Kryptovirus, nakenbilder, fake news, fysisk adgangskontroll og sosial manipulasjon er blant temaene.

Målet med satsingen, som er regissert av NRK-veteranen Nils Nordberg og skrevet av forfatter Lasse W. Fosshaug, er å øke sikkerhetsbevisstheten både hos ansatte i departementene i anledning «Nasjonal sikkerhetsmåned» – statens kampanje for å øke bevisstheten rundt digital sikkerhet.

Sendte falsk pressemelding

Hørespillet starter med at Justis- og beredskapsdepartementet kommer i skade for å sende ut en falsk pressemelding fra sine offisielle kanaler, en hendelse som blir startskuddet for en serie med alvorlige hendelser.

– Det har skjedd i virkeligheten. Selv om metode og ikke minst konsekvensene ikke ble de samme i den reelle saken, sier Thon.

Den falske pressemeldingen som i virkeligheten så ut som den var sendt fra Justis- og beredskapsdepartementets epostadresse til Dagbladet, handlet om at regjeringen angivelig gikk inn for å «avskaffe loven om vold mot offentlig tjenestemann og legge ned Spesialenheten».

Mange av situasjonene som beskrives er basert på reelle hendelser.

– Ved å sette søkelys på trusler og risiko i det digitale rom gjennom en fiktiv, men troverdig historie, ønsker vi å øke de departementsansattes situasjonsforståelse og gjøre dem mer bevisste på sin egen rolle i å opprettholde god informasjonssikkerhet, sier fagdirektør for sikkerhetskultur Roar Thon hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Vil påvirke nordmenn med lyd

Det er andre gang landets etterretnings- og sikkerhetstjenester satser på lyd i et forsøk på å påvirke nordmenns sikkerhetsadferd. I fjor satte PST i samarbeid med DSS søkelyset på spionasje i en podkast skrevet av krimforfatter Jan Mehlum og regissert av Nils Nordberg.

– Vi forsøker å få den enkelte til å være observant overfor en rekke analoge og digitale situasjoner, og så handle riktig avhengig av hvilken situasjon man blir utsatt for, forklarer Thon.

Historien beskriver ifølge ham alle faktorene for godt sikkerhetsarbeid og viser hvordan hver enkelt ansatt kan bidra i det daglige.

– I tillegg forsøker vi å gi et innblikk i hvordan trusselaktører tenker og arbeider og hvilke konsekvenser deres aktiviteter kan ha for samfunnet, virksomheter og for enkeltindividet.

– Betydningen av cybersikkerhet angår oss alle og behovet for kunnskap hos både departementsansatte og befolkningen er så til de grader til stede, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.