Tre studenter møttes på NTNU og startet et droneteknologiselskap. Nå er lille Versor i Gaustadbekkdalen ett av ti oppstartsselskaper fra hele verden som skal holde hus hos Equinor på Fornebu i tre måneder i høst. Det er det globale akseleratorselskapet Techstars som står for utvelgelsen, i dette tilfellet sammen med Equinor, Kongsberg og McKinsey.

– Det vi gjør, er å lage en løsning for helautomatisk inspeksjon av infrastruktur i energisektoren, sier Versor-sjef og medgründer Erlend Sierra.

Han er spent og håper på drahjelp av programmet. Konkret er det snakk om helt autonome droner, uavhengige av en menneskelig dronepilot. Til nå er utviklingen finansiert av oppsparte midler og litt offentlig støtte.

– Dette handler gjerne om veldig repetitive inspeksjoner av infrastruktur. Det er kjedelige, ofte farlige oppgaver. Vårt system gjør at en slipper å ha piloter betalt per time. Vi fanger også opp strukturerte data, ikke bare en serie med bilder, sier han.

Al Cook, konserndirektør strategi og forretningsutvikling i Equinor på vei ut av selskapets kontor på Forus sammen med sin assistent Emil Gjeset, til høyre. Foto: Tommy Ellingsen
Al Cook, konserndirektør strategi og forretningsutvikling i Equinor på vei ut av selskapets kontor på Forus sammen med sin assistent Emil Gjeset, til høyre. Foto: Tommy Ellingsen (Foto: Tommy Ellingsen)

Stort spenn av ideer

I Equinor, tidligere kjent som Statoil, er det stor begeistring for programmet. Det er første gang Techstars arrangerer en energi-akselerator. Konserndirektør for strategi og forretningsutvikling Al Cook i Equinor mener energisektoren endrer seg så raskt at selskapet ikke kan løse utfordringene på tradisjonelt vis, men må jobbe med de beste og smarteste fra utsiden.

– Det er et stort spenn her, fra dem som har ideer om hvordan en kan bruke infrastruktur mer effektivt, til et selskap som jobber med elektriske fly, sier han når DN treffer ham i hovedkontoret på Forus.

– Dette er en lyttepost for oss. Jeg tror Equinor kan gå i veldig mange forskjellige retninger hvis en ser noen tiår frem. Vi ønsker å forstå mer av hvilke retninger vi kan gå i, ser han.

– Så elektriske fly er tenkbart?

– Det er det for tidlig å konkludere på dette. Vi ønsker å være åpne til sinns når vi ser så langt frem sier Cook.

Konsernsjef Eldar Sætre har allerede møtt finalistene som ønsket å være med i programmet.

– Han er veldig engasjert i dette. Eldar har gjort det klart at han ser på digitalisering som svært sentralt for selskapet. Han har opprettet digitale «centers of excellence». Jeg tror han er opptatt av at selskapet er på hugget her, sier Cook.

– Det kommer til å bli spennende å ha dem i våre kontorer og se hvordan de arbeider, sier han.

Det offisielle målet med akseleratoren er å gjøre unna to års utvikling på tretten uker ved å trekke på krefter hos sponsorene i Techstars globalt.

Hel etasje klar

I Equinor-lokalene på Fornebu har innovasjonsdirektør Ragnhild Ulvik ryddet rom.

– Vi har en hel etasje klar for dem på Fornebu. Vi ønsker å observere hvordan disse menneskene arbeider, være tett på dem og interagere med dem. Vi venter at det kommer 40–50 mennesker fra selskapene, og det vil være mer enn hundre mentorer involvert, fra oss, fra McKinsey og Kongsberg og fra Tech Stars globalt, sier hun.

– Hva har selskapene å tjene på å være med?

– Dette er et attraktivt program internasjonalt. Selskapene får litt kontanter for å være med, og tre måneder med oss. Meningen er at vi skal bistå slik at selskapene gjør unna to års utvikling på tretten uker. Hvis du ser på historien, har 1200 selskaper deltatt i Tech Stars. 90 prosent av dem har overlevd. Det er motsatt av den vanlige raten for oppstartsselskaper, der kanskje bare ett av ti overlever, sier Ragnhild Ulvik.

Hun sier et par hundre søkere fra 38 land ønsket å delta i akseleratoren, som har et så åpent tema som «fremtidige energiplattformer». Programmet foregår fra 10. september til 5. desember. På den siste dagen skal selskapene presentere sine resultater for Equinor og potensielle investorer. Equinor er åpen for å investere i noen av dem.

– Ja, investere i dem, eller være kunde av dem, sier Ulvik.

Audun Abelsnes representerer Techstars i Norge. Det kommersielle selskapet tar en eierandel på seks prosent i selskapene som går gjennom akseleratorprogrammene. På tolv år har Techstars fått eierandeler i 1500 selskaper, selskaper som samlet har hentet inn over fem milliarder dollar i finansiering. Techstars har i dag 44 akseleratorer gående, men dette er den første i Norge, og den første dedikert til energi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik høres en bitcoinfabrikk ut
Konstant støy fra viftene på bitcoinfabrikken i Hønefoss har fått naboene til å reagere. Selskapet som eier fabrikken har tatt bråket på alvor, de har nå investert syv millioner kroner for å fikse problemet.
00:51
Publisert: