Apple er under intenst press fra konkurrenter, og klarer ikke å ta markedsandeler i Kina, India og andre vekstmarkeder. Samsung, LG og en rekke kinesiske selskaper tilbyr modeller som har de samme spesifikasjonene som Apples Iphone, men til en langt lavere pris.

Derfor kommer Iphone i høst med en billigversjon av Iphone.

Siden slutten av 1990-tallet har Foxconn med over 1,3 millioner ansatte vært Apples hovedprodusent av forbrukerelektronikk.

Da Apple begynte planleggingen av en billigversjon av Iphone ble imidlertid Foxconn underbydd av det taiwanske selskapet Pegatron.

Resultatet er elendige arbeidsforhold for fabrikkarbeidere, skriver Dagens Næringsliv.

Lovbrudd
Pegatron har ansatt over 20.000 nye ansatte – i hovedsak ved en fabrikk i storbyen Shanghai.

Seks dager i uken jobber produksjonsarbeidere nesten 11 timers skift med en timelønn på under ni kroner, som er under halvparten av gjennomsnittslønnen i Shanghai, ifølge en rapport fra China Labor Watch (CLW) som har dokumentert arbeidsforholdene. Ansatte må være under 35 år og minst 150 centimeter høye og de får straffegebyr hvis de sier opp før 90 dager. Gjennomsnittlig arbeidsuke er 63 timer i lavsesongen, og ferie og avbrekk tillates ikke.

– Våre undersøkelser viser at arbeidsforholdene ved Pegatron-fabrikkene er verre enn ved Foxconn. Pegatron-fabrikkene bryter ikke bare internasjonale og kinesiske lover, men også de standardene Apple har lovt å holde, sier direktør Li Qiang hos China Labor Watch.

- Skal etterforske påstandene
Ansatte har også fått holdt tilbake lønninger, konfiskert identitetskort slik at de ikke kan slutte og blitt tvunget til overtid. Sovesalene er overfylte og mangler dusjer og sanitærforhold. Formidlingsbyråer tar en prosentandel av månedsinntekten hos enkelte, noe som er ulovlig ifølge kinesisk lov.

Apple og Pegatron har svart på kritikken fra organisasjonen og lover etterforskning.

– Vi tar dette på alvor. De ansatte er kjernen i selskapet. Hvis det viser seg riktig at formidlingsbyråene tar en andel av inntektene, er dette brudd på avtalene vi har. Vi skal etterforske alle påstandene og komme til bunns i dette, sier konsernsjef i Pegatron, Jason Cheng.

Les også: Masseslagsmål på iPhone-fabrikk



Apple-fabrikk vedgår bruk av barnearbeidere i Kina

Lønnshopp etter selvmordsbølge
(2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.