Om noen år vil det kanskje være sensorene fra Disruptive Technologies som varsler når temperaturen stiger i sikringsskapet ditt eller i stikkontaktene, så brann kan unngås. Det påpeker Kjetil Nymoen i Hafslund Nett.

Hafslund er blant 120 pilotkunder for sensorgründerne i Disruptive Technologies, blant annet for å teste om teknologien kan brukes til å sikre selskapets transformatorer mot brann.

– En transformator er en enorm investering, så hvis vi kan utvide levetid med ti år er det ekstremt god økonomi, sier han.

Etter år med utvikling og innhenting av 322 millioner investorkroner er Disruptive Technologies endelig klare til å trykke ut sine ørsmå sensorbrikker, som har inntil 15 års batteritid. Fabrikken i Tyskland kan fjernstyres fra Norge, og skal kunne trykke ut opptil 10.000 brikker i timen.

Forventningene er uvanlig store, både fra kunder og tungvektere innen norsk teknologiutvikling.

– Det er sjelden du ser et norsk selskap som er så ambisiøst som Disruptive. Det er morsomt å prøve å få til noe ordentlig stort, sier investor Odd Johnny «OJ» Winge, som må sies å ha vært med på ganske store ting fra før.

«Har planlagt for milliarder»

Winge utgjør sammen med Fredrik Halvorsen og Geir Langfeldt Olsen investeringsselskapet Ubon Partners, som har investert 150 millioner kroner i Disruptive Technologies. Trioen ledet videotelefoniselskapet Tandberg frem til salget for 19 milliarder kroner til Cisco i 2010 og tjente siden en milliard kroner hver på å bygge opp og selge Acano til Cisco.

Winge bruker selv sensorene på hytta, og kan følge temperatur og om dørene er lukket.

Odd Johnny Winge og hans partnere tjente en milliard kroner hver på å bygge opp Acano og selge det til Cisco.
Odd Johnny Winge og hans partnere tjente en milliard kroner hver på å bygge opp Acano og selge det til Cisco. (Foto: Mikaela Berg)

– Jeg kan også se om kona har lagt seg eller ikke, ler han.

Seriegründer Geir Førre er nest største investor i selskapet. Han forteller at de har hatt tøffe utfordringer, og var på et blindspor med en tidligere hovedpartner for et drøyt år siden. Nå ser han frem til en tøff utfordring med å gå fra pilottester til kommersialisering og drift i stor skala.

– Jeg har ærlig talt aldri vært borti et selskap med så stor interesse for teknologien, sier Førre.

Han har vært med på å bygge opp tre selskaper frem til salg for en milliard kroner hver, to som gründer og ett som styreleder og hovedinvestor. Men han sier masseproduksjon her var vanskeligere, fordi sensorenes oppbygning krevde helt nye produksjonsteknikker.

Når sensoren på lekestolen i forgrunnen dekkes viser tjenesten på skjermen rask at stolen er opptatt.
Når sensoren på lekestolen i forgrunnen dekkes viser tjenesten på skjermen rask at stolen er opptatt. (Foto: Mikaela Berg)

– De fleste selskaper skynder seg litt med å få til første produkt, men Erik er så ambisiøs at han har planlagt for produksjon av milliarder, og da tar det ekstra tid, sier Førre om gründeren.

Høye kapitalkrav

Det er en stor utfordring å gå fra vellykkede piloter til storskala bruk, understreker Førre.

Winge håper å kunne bidra gjennom sine kontakter i USA, og skal nå på turné med gründer Færevaag. Winge mener mulighetene som ligger foran selskapet innen «tingenes internett» er enorme, men at det kreves knallhard satsing.

– Amazon brukte ni år og flere milliarder dollar i investeringer før de ble lønnsomme. Skal du bidra til store endringer må du støtte selskapene med bra langsiktighet og investeringer, sier han.

Færevaag bekrefter at de 150 millionene de hentet høsten 2017 neppe blir siste emisjon.

– Går det veldig bra, så trenger vi veldig mye penger, sier Færevaag, som antyder ny emisjon rundt årsskiftet.

Han viser til at produksjonen krever store utlegg før man får inntekter. Planen er å bare produsere rundt 100.000 brikker i år, for å bruke tilbakemeldingene til å luke ut eventuelle feil. Neste år skal produksjonen for alvor skrus opp.

– Er det mulig å hente store penger til ekspansjon i Norge?

– Det har vært krevende, men min opplevelse er at det er blitt bedre og bedre, sier Færevaag.

Ønsker titusener av brikker

ISS, en global gigant innen drift av blant annet kantiner og bygg med en halv million ansatte, planlegger å legge om hele driften ved hjelp av sensorer, slik at de i fremtiden vil vaske og fylle på kaffe der det har vært mye bruk, ikke bare etter faste timeplaner.

– Vi er veldig ivrige på å komme i gang og har funnet mange bruksområder, sier Dan-Frode Skjelberg i ISS.

Han forteller at de håper å ha plassert ut flere titall tusen sensorer bare i Norge i løpet av et par år.

DN har lånt 11 sensorer i en drøy uke, og prøvd ut noe av det kantineselskapet ISS kan komme til å bruke dem til.

En sensor ble plassert i døren til toalettet, for å sjekke hvor ofte det var i bruk. En annen ble plassert på stolen til utviklingsredaktøren, etter ønske fra folk som har gått mange bomturer og funnet en tom stol. Systemet kan enkelt settes opp for å gi en varsling på sms når sjefen har satt seg.

Denne typen bruk er allerede under utprøving, med integrasjon i møbler. Så i fremtiden kan det være du automatisk får veiledning til en ledig stol i kontorlandskapet uten faste plasser.(Vilkår)

Hør Venstre-leder Trine Skei Grandes trønder-råd til Finnmark
DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim kommenterer Venstres oppsummering før sommeren
01:21
Publisert: